ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Fastighetskung med dyra vanor

  • ÖRNNÄSTE. Högst uppe på Strandvägen 5A har Mikael Andersson under flera år låtit göra i ordning sin lyxvåning med en inomhuspool som saknar motstycke i Stockholms innerstad. Tornet invigdes med skumpa i förra veckan, innan han flög till vapenmässan i Las Vegas. Foto: Joey Abrait

  • MUSKELPAKET. Zuperman är en racerbåt med två helikoptermotorer på vardera 1 850 hästkrafter. Priset är cirka 15 Mkr.

  • FLYGER HÖGT. Mikael Andersson har köpt SCA:s plan av typen Falcon 7X. Foto: AP

  • SKJUTER SKARPT. Huntyard & Berras driver bland annat en skyttebiograf. Foto: Jack Mikrut

  • SATSNING PÅ HAL IS. När Bollnäs Bandy var i dåligt skick ryckte hemmasonen ut. Mikael Andersson imponerades av klubbens glöd. På bilden lagets stjärna Per Hellmyrs. Foto: Pernilla Wahlman

  • VAPENAFFÄRER. Förra veckan besökte den skygge miljardären Shot Show i Las Vegas.

  • RIVIERAN. Officiellt är miljardären Mikael Andersson, ”Kungen av Rinkeby”, utflyttad och bosatt i Monte Carlo på Avenue de Princesse Grace. Han uppges ha flera pass.

  • BILD PÅ DOLDISEN. Faximil från Stendörrens årsredovisning där Mikael Andersson är styrelseledamot.

  • NÄRA VÄN. Ranny Davidoff och Mikael Andersson kontrollerar D Carnegie tillsammans. Foto: N Jakobsen

  • NYCKELPERSON. Knut Pousette är vd för Kvalitena och ordförande i D Carnegie. Foto: Rickard L. Eriksson

Han kontrollerar fyra börsbolag, över 17.000 lägenheter i miljonprogrammet och SCA:s privatjet – men Mikael Andersson är även road av vapen, konst, traktorer och snabba båtar.
Di har gått igenom miljardärens imperium och hans exklusiva intressen.

”Han är en super-big-spender”, säger en källa till Di.

Resan började 1993–1995 efter den förra finanskrisen. Mikael Andersson hade inga pengar men fick hjälp av GE Capital att köpa fastigheter.

Det var vid den här tiden han lärde känna Seth Lieberman på GE, som än i dag är en viktig person för honom och ordförande i Stendörren.

Drygt 20 år senare kunde Di i veckan avslöja att den skygge 44-åringen från Hälsingland har köpt SCA:s och Sandviks privatplan.

Mikael Andersson är en verklig doldis i näringslivet. Han finns inte på bild, annat än i fastighetsbolaget Stendörrens årsredovisning. Stendörren är också hans enda styrelseuppdrag i Sverige.

Han har heller ingen officiell roll i sfärens maktbolag Kvalitena. Det är hans far, industrimannen Lars Andersson från Kilafors utanför Bollnäs, som är ordförande.

Ändå är det enligt samstämmiga uppgifter till Di Mikael Andersson som styr över Kvalitenas affärer och ytterst även de två börsnoterade bolagen D Carnegie och Stendörren.

Under perioder är han frånvarande, men bröderna Knut och Harald Pousette hanterar vardagskontakterna med banker och gruppens andra affärspartner.

”De är fogliga”, säger en av Di:s källor.

Knut Pousette, 43 år, är vd för Kvalitena och ordförande i börsbolaget D Carnegie & Co, medan den äldre brodern Harald ansvarar för handelsföretagen i gruppen – däribland vapenhandeln och en skjutbana.

De senaste åren har Mikael Andersson låtit investera miljoner i att bygga upp Huntyard & Berras som har sex butiker i Sverige som säljer jaktvapen och fiskeutrustning.

Huntyard & Berras har även lagt 25 miljoner kronor på att bygga en skyttebiograf vid Arlanda. Dit åker folk för att skjuta realistiskt med sin studsare eller Magnumrevolver.

Men satsningen på vapenhandeln är så här långt en ekonomisk katastrof. 2014 omsatte bolaget 52 Mkr och gjorde en rörelseförlust på 24 Mkr. Det finns flera betalningsanmärkningar.

Mikael Andersson har även ett omvittnat intresse för snabba båtar. Under mässan Allt för Sjön 2014 visade Huntyard & Berras upp Zuperman, en racerbåt med två helikoptermotorer på vardera 1.850 hästkrafter.

”Det här är alla kategorier mässans monster”, sa Claes Olivecrona, reporter på Hamnen.se, i ett videoinslag från mässan.

”Ägarna av den här är lite hemliga, men det vi har fått fram är att deras mål är att slå rekordet från Ystad till Haparanda. Det är säkert 2.000 nautiska mil, 175 knop. Ohhh, det går nog nästan snabbare än att flyga.”

En båt som Zuperman kostar cirka 15 Mkr. Knut Pousette bedyrar att varken D Carnegies eller Stendörrens aktieägare finansierar den.

”Jag kan bara svara för D Carnegie, Stendörren och Kvalitena. De har inte investerat i någon båt”, skriver han i ett mejl.

Zuperman vann för övrigt tävlingen Poker Run från Sandhamn i augusti förra året. På Huntyard & Berras blogg kan man läsa följande:

”Vi vann hela tävlingen med 138 knop! 2:an körde 99 knop.”

Claes Wollter, Mikael Anderssons kompanjon i Kvalitena sedan 20 år, känner till båten.

Är du också delägare i den där båten, Zuperman?
”Ja, indirekt är jag väl det, men jag har inte ens åkt med den. Jag vet inte om jag är delägare i den”, säger Claes Wollter.

Och så äger ni Huntyard & Berras och skjutbanan ...
”Ja, just det, men det är ju trevligt. Det är lite diversifierat det där.”

Men flygplan och skjutbanor – det är ju väldigt långt från fastigheter som ni annars håller på med?
”Ja, det är det ju. Det är Micke Andersson som har en massa intressen som går åt olika håll.”

Di har sökt Mikael Andersson upprepade gånger den senaste veckan för att fråga om hans affärer, men det visar sig att han och Knut Pousette har flugit till USA.

”Jag är på tjänsteresa och sitter i möten i en annan tidszon i USA”, svarar Knut Pousette.

Om trippen till USA är en tjänsteresa så handlar det om vapenaffärer. För enligt Di:s källor besökte Mikael Andersson och Knut Pousette den gigantiska vapenmässan Shot Show i Las Vegas som öppnade i tisdags.

Mikael Andersson tog alltså med sig vd:n för ett av Sveriges största fastighetsbolag till en vapenmässa i Las Vegas, samtidigt som Stendörren påbörjade en viktig obligationsförsäljning på 175 Mkr hemma i Sverige.

Mikael Andersson bjuder ofta in kompisar till jakt på sin gård i Södermanland.

Ett av inslagen vid bjudningarna är traktorkörning, och i Kvalitena ingår Bil och Traktorservice i Stigtomta, som säljer John Deeres lantbruksmaskiner. Årsomsättningen ligger på 270 Mkr.

Kvalitenagruppen har över 17.000 lägenheter i Sverige, absoluta flertalet i miljonprogrammen runt Stockholm. Men Kvalitena äger också fastigheten, Stockholm Bodarne 11 på Sveriges kanske mest attraktiva adress, Strandvägen 5A i Stockholm.

Den har använts som säkerhet för Kvalitenas obligationslån och värderats till över 400 Mkr.

Överst i huset har Mikael Andersson de senaste åren gjort i ordning en stor våning, där tornet med en magnifik utsikt ingår. Enligt uppgift till Di har renoveringen kostat ett tresiffrigt miljonbelopp, och en stor swimmingpool har krävt rigorösa förstärkningar av fastigheten.

Officiellt är fastighetskungen utflyttad till Monte Carlo sedan 2001.

Mikael Andersson har gott om väggar för tavlor, och konst är ännu ett av hans stora intressen. Baksidan av Stendörrens årsredovisning pryds av ett kubistiskt nyckelverk av Sven Jonson från 1929, året då Halmstadgruppen bildades.

Tyck till