ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Sista banden klipps

  • TAR DET KALLT. ”Jag ser framåt och är ganska nöjd med vad jag har åstadkommit på Industrivärden”, säger Anders Nyrén efter det turbulenta fjolåret. Foto: Jack Mikrut

Industrivärden klipper de sista banden till sin tidigare vd Anders Nyrén som styrde sfären i 14 år. Han bekräftar för Di att han lämnar Ericssons och Volvos styrelser i vår.
”Det är naturligt att det nya Industrivärden utser sina egna representanter i dessa styrelser” säger Anders Nyrén till Di.

Som vd för investmentbolaget Industrivärden mellan 2001 och 2015 var Anders Nyrén en av de allra tyngsta aktörerna i svenskt näringsliv. Han hade ett avgörande inflytande över flera av Sveriges viktigaste bolag, bland annat Ericsson, Handelsbanken, Volvo och SCA.

Planen var att Anders Nyrén skulle ha haft tunga poster i Industrivärdensfären i många år till, men hans position försvagades förra våren efter att Sverker Martin-Löf slutade som ordförande för Industrivärden till följd av Svenska Dagbladets granskning av skogs- och hygienbolaget SCA.

Till följd av det fick han sluta som vd för Industrivärden vid investmentbolagets stämma i maj i fjol och blev inte ordförande för investmentbolaget som först var planerat. Han lämnade samtidigt styrelserna i Sandvik, Handelsbanken och SCA, där Industrivärden tillsammans med Handelsbankssfären ensamt är dominerade ägare. Däremot satt Anders Nyrén kvar i Ericssons och Volvos styrelser där Industrivärden delar huvudägarskapet med andra ägare.

”Jag ombads framför allt av ordförandena i Ericsson och Volvo att sitta kvar, vilket Industrivärden inte hade något emot. Nu har det gått ett år och då är det lämpligt att det nya Industrivärden utser sina egna representanter i Ericssons och Volvos styrelser”, säger Anders Nyrén.

Du har en lång och bred erfarenhet av affärsverksamhet och styrelsearbete. Vad ska du göra nu?
”Jag håller sakta men säkert på att bygga en portfölj med lite intressanta uppdrag och arbetsuppgifter. Och jag hoppas att min erfarenhet från styrelsearbete kan komma till användning i framtiden även i publika situationer”, säger Anders Nyrén utan att avslöja några detaljer om nya uppdrag.

Du startade för en tid sedan ett bolag med Jan Johansson och Sverker Martin-Löf. Ska du ägna tid till det?
”Nej, vi har stoppat in 100.000 kronor var och vi har inte gjort någonting ännu. Vi kanske köper någon liten fastighet eller investerar i något litet projekt. Det är vad det handlar om.”

Efter att ha stått i centrum i svenskt näringsliv i så många år, hur känns det att lämna Ericsson och Volvo?
”Det är en naturlig följd av det som hände i maj 2015. Jag kommer att sakna både Ericsson och Volvo mycket. Det är fantastiskt fina bolag med spännande utvecklingsmöjligheter men också stora utmaningar, dessutom är det bra kamratskap i styrelserna. Sedan ska jag inte sticka under stol med att det är en annan tillvaro jag tillbringar dagarna med nu jämfört med för ett eller två år sedan”, säger Anders Nyrén.

Är du bitter över att nu lämna sfären helt?
”Nej, jag ser framåt och är ganska nöjd med vad jag har åstadkommit på Industrivärden.”

Vad är du mest stolt över från tiden på Industrivärden?
”När jag kom till Industrivärden upplevde jag att det var ett sovande förvaltningsbolag, nästan som en brevlåda. Det senaste årets händelser och uppmärksamhet kring Industrivärden har visat att bolaget har blivit en viktig kraft och en stark ägare. Jag är stolt över hur vi har profilerat Industrivärden.”

Du har fått mycket kritik det senaste året. Känner du dig orättvist behandlad?
”Ja.”

Med facit i hand, är det något du kunde ha gjort annorlunda på Industrivärden?
”Jag tycker att vi kunde ha skött vår kommunikation bättre, dels avseende mediehanteringen förra året men även avseende förankring och förklaring av åtgärder vi vidtog”, säger Anders Nyrén.

Hur har styrelsearbetet förändrats sedan 2001 då du började på Industrivärden?
”Det har blivit mer tids- och arbetskrävande och det har blivit ett större fokus på bolagsstyrningsfrågor, ibland för mycket eftersom man förlorar sikten för affären. Men vi håller också på att få en situation där medier och andra fokuserar för mycket på styrelsen och för lite på ledningen. Det är faktiskt ledningen och inte styrelsen som är exekutivt organ.”

Har det blivit svårare att vara styrelseledamot?
”Ja, kraven på styrelseledamöterna har ökat när världen har blivit allt mer komplex och förändras i allt snabbare takt.”

Redan i oktober indikerade Industrivärdens nya vd att Helena Stjernholm att Anders Nyrén inte skulle sitta kvar på Industrivärdens mandat i Ericssons och Volvos styrelser.

”Jag tror att det till stämmorna kan komma att ändra sig”, sa hon till Di.

Enligt vad Di erfar hade Wallenbergssfären gärna sett att Anders Nyrén hade suttit kvar i Ericssons styrelse på Industrivärdens mandat. Även styrelseordförande Leif Johansson jobbade för att Anders Nyrén skulle bli omvald.

Industrivärden måste nu nominera två nya styrelseledamöter till Ericsson, en som efterträder Anders Nyrén och en som tar över deras andra vakanta plats. En trolig kandidat är Helena Stjernholm och tänkbar för den andra platsen är Lars Renström som är avgående vd från Alfa Laval och tidigare har varit divisionschef på Ericsson.

Tyck till