ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Europa runt med gatans bildspråk

Museer i all ära – Europas storstäder bjuder på både konst och historia direkt på husfasaderna.
Från Berlin till Granada har gatukonstnärer fyllt offentliga platser, och det finns gott om guider som visar vägen i graffitidjungeln.

ATEN.
Omonia är den grekiska huvudstadens svarta får. Stadsdelens rykte är solkat av droger, prostitution och de sjaskiga bakgatorna strax söder om torget som bär samma namn. Att svänga fel i de mörkare gränderna kan leda rakt in i kvarteren där smugglare i anonyma kiosker säljer biljetter till flyktingar som vill ta sig vidare genom Europa.

Svänger du rätt möts du i stället av ett par flera meter höga händer som sträcker sig ned från himlen i bön. Det är den grekiske konstnären Pavlos Tsakonas gigantiska väggmålning, inspirerad av den tyske 1500-talsmålaren Albrecht Dürer, som pryder en lägenhetsbyggnad längs Pireusgatan som löper igenom centrala Aten.

Längre ned längs gatan
väntar fler av stadens numera mest kända konstverk, som målningen ”Eurons död” där sex mörka män bär fram en kista formad av eurosedlar. Under den dramatiska sommaren 2015 formligen exploderade Atens gator av konstnärernas tolkningar av de pågående förhandlingarna.

På de flesta håll försvinner målningar lika fort som de har dykt upp och de allra flesta av målarna förblir anonyma oavsett hur kända deras alster blir. Som turist är det svårt att hitta juvelerna, men en guidad visning gör det lättare. En tur ledd av en av en lokal konstnär tar drygt tre timmar och kostar strax under 300 kronor per person. (atathens.org)

BERLIN.
”Fattig men sexig” – så beskrev den dåvarande borgmästaren Klaus Wowereit Berlin i en intervju 2004. Den tyska huvudstaden är inte landets mest effektiva eller rikaste, men har blivit ett kulturellt centrum för hela Europa.

Det gäller inte minst gatukonsten. Bitar av Berlinmuren, fortfarande prydda av graffiti, syns utanför så väl FN som den amerikanska säkerhetstjänsten CIA:s huvudkvarter som monument över yttrandefriheten. Flera av murens mest kända verk, bland annat kyssen mellan Sovjetunionens Leonid Brezjnev och Östtysklands Erich Honecker som målades av den ryske konstnären Dmitri Vrubel, finns bevarade vid utomhusgalleriet East Side Gallery.

Den graffitiscen som frodas här i dag är en av världens mest experimentella. Här finns plats för klassisk slagordsgraffiti men också abstrakta verk och konceptuella konstnärer.

Det är ett tveeggat svärd. Lokala konstnärer klagar över att den allt hippare tyska huvudstaden är på väg att bli för dyr för den kreativitet som har gjort den känd. Bäst syns gentrifieringsprocessen i tidigare fattiga stadsdelar som Freidrichshain och Kreuzberg. Där rörde Berlinkonstnären Lutz Henke upp starka känslor för ett år sedan när han målade över ett av sina egna, kända verk i protest mot att staden håller på att förvandlas till en ”zombiestad”.

Har du inga problem med att bidra till kommersialiseringen av Berlins gatukonstscen anordnar Alternative Berlin Tours guidade visningar med workshop på uppemot 4,5 timmar för 170 kronor. (alternativeberlin.com)

Vill du bara se gatukonsten bestämmer du själv hur mycket du vill betala.

PARIS.
Redan på 1940-talet började konstnärer använda kärlekens stad som en målarduk. På 1960-talet gjorde sig konstnären Jacques Villeglé ett namn genom sina kollage av redan uppsatta affischer.

Sedan dess har den franska gatukonsten levt ett eget liv, inte minst efter det stora genombrottet på 1980-talet. Här finns graffiti precis som i andra storstäder runt om i världen, men de franska gatukonstnärerna är lika hemtama när de arbetar med stenciler och affischer som med sprayburkar. Den numera legendariske konstnären Space Invader föredrar mosaik för sina små tv-spelsfigurer som har dykt upp runt om i världen.

Konsten finns i hela staden men de olika stadsdelarna har sina egna kännetecken. Husen i de gamla stadsdelarna längs Seines södra flodbank har fyllts med beställda väggmålningar från internationella konstnärer. I de gamla konstnärskvarteren runt Montmartre syns också verk av mer kända gatukonstnärer.

I den fattigare stadsdelen Belleville, hemvist för många av Paris konstnärer i dag tack vare sina lägre hyror, finns en större spännvidd. Den franska huvudstadens etablerade konstnärer samsas med uppstickare i ett öppet galleri. Myndigheterna låter det mesta sitta kvar – därför syns till exempel fortfarande ett stort porträtt av den amerikanska författaren Toni Morrison i stadsdelen.

En vandring runt något av kvarteren tar ett par timmar och kostar vanligen mellan 140 och 190 kronor. (streetartparis.fr)

 

LONDON
När David Bowi
e dog i sviterna av cancer tidigare i år vallfärdade fans tills hans hemkvarter i Brixton för att lägga blommor vid det stora porträtt av ikonen som pryder ett varuhus i området.

Den brittiska graffitin är i allra högsta grad levande och har mer att erbjuda än Banksy, landets mest kända gatukonstnär och det närmaste graffitin kommer en superkändis. I de tidigare arbetarkvarteren i östra London fortsätter hyrorna att stiga men gatukonsten består. Graffitin har varit en viktig pusselbit i att lyfta stadsdelar som Shoreditch från fattigdom till hipstermecka. Här lämnas större målningar ofta orörda trots stadens officiella policy med hårda straff för graffitimålare.

I stadsdelen Dulwich i sydöstra London finns ett veritabelt utomhusgalleri där konstnärer har fått tolka kända verk fritt på husfasader. Galleriet startade konstgalleriet Dulwich Picture Gallery tillsammans med organisationen Street Art London, som i dag arrangerar vandringar. En guidad tur runt någon av de graffitiprydda stadsdelarna tar ett par timmar och kostar drygt 150 kronor. (streetartlondon.co.uk)

 

GRANADA
Lilla Granada, i
samma befolkningsklass som Malmö, lockar redan turister med svindlande utsikter där den ligger vid foten av Sierra Nevada-bergen i norra Andalusien. Här finns också det gamla moriska palatset Alhambra, ett av Spaniens största och mest välbevarade monument från medeltiden och den sista bastionen i det muslimska al-Andalus.

Granada är inte bara historia. I dag rymmer den gamla medeltidsstaden 80 000 studenter och nattlivet frodas. Vid sidan om har en livlig konstscen vuxit fram. Bäst beskådas den i de gamla judiska kvarteren i stadsdelen Realejo, alldeles bakom det moriska palatset.

Stadens mest kända konstnär går under pseudonymen El niño de la pintura, på svenska ”Målningarnas son”. Hans verk är drömska, färgglada målningar inspirerade av Spaniens abstrakta konst. Längs Calle Molinos i Realejo syns bland annat hans tolkning av fransmannen Auguste Rodins kända skulptur ”Tänkaren”.

Granadas väggar är så späckade av konst att det knappast behövs en guide för att hitta juveler. Den som ändå vill ha hjälp att navigera i de smala gränderna kan dyka upp vid vandrarhemmet Oasis Granada Hostel (hostelsoasis.com). En dryg timmes vandring runt de mest färgsprakande kvarteren kostar inte en euro.

Tyck till