close
«Tillbaka
Spara artikel
Läs artikeln när det passar dig bättre

Klockan

Skriv ut

Debatt: Naivt att hoppas på USA-modell

Publicerad 2016-01-21 21:02

Vi har stor respekt för Olof Stenhammars entreprenörsgärning och i princip drar vi åt samma håll: personaloptioner är ett viktigt men i Sverige underutnyttjat instrument för att bygga framgångsrika företag.

Det är också lätt att hålla med Olof Stenhammar (Di Debatt den 19 januari) i hans slutsats att det enklaste vore att införa ett amerikanskt system där alla kan tilldelas personaloptioner och vinsten beskattas som inkomst av kapital.

Annons:

Vad han bortser från är att dagens svenska skattesystem inte har några likheter med det amerikanska.

"Vi tror att framtidens tillväxtföretag kommer skapas inom områden som vi i dag inte kan förutse."

Det är få länder i världen som har så stora skillnader mellan beskattning av arbets- och kapitalinkomster som Sverige. Om höginkomsttagare skulle ha möjlighet att byta ut en sammantagen inkomstbeskattning på cirka 70 procent (inklusive arbetsgivaravgifter) mot en optionsbeskattning på cirka 30 procent finns det en uppenbar risk att skattebasen skulle urholkas.

Att få politiskt acceptans för att kunna utnyttja ett sådant skattearbitrage förefaller inte troligt utan snarare politiskt naivt. Ett plattare skattesystem är en tänkbar alternativ väg, men optionsbeskattningen är en alltför viktig fråga för att dra i långbänk.

Svårigheten att beräkna ”normallöner” ska inte underskattas. Statistik på löneinkomster klassificerat på funktion eller yrke finns dock enkelt tillgänglig och skulle kunna utgöra basen i sådant system.

Vi pekar i vår artikel (Di Debatt den 8 januari) på att detaljerna – Olof Stenhammar pekar på några – måste utredas noga men det faller inte inom ramen för uppgifterna inom Entreprenörskapsutredningen.

Vårt huvudsyfte var att lyfta fram alternativ till de förslag som hittills har framkommit i debatten och som kopplats till incitamentsutredningens arbete. I dessa förslag ska de nya optionsreglerna endast gälla för vissa branscher eller för relativt nystartade och små företag, ”innovationsföretag”.

Vi tror att framtidens tillväxtföretag kommer skapas inom områden som vi i dag inte kan förutse och vill därför ha ett regelverk som gäller för alla företag. Vi förordar därför ett enklare förslag – dock inte fullt så enkelt som Olof Stenhammars – där vi bedömer möjligheterna till politisk acceptans mycket större än för en renodlad amerikansk variant.

Ett ytterligare alternativ är ett tydligare och delvis reformerat regelverk för teckningsoptioner. Båda dessa förslag skulle bidra till förbättrade tillväxtmöjligheter för svenska tillväxtföretag oavsett bransch eller företagets ålder.

Pontus Braunerhjelm, professor, Entreprenörskapsutredningen
Lars Backsell, grundare Recipharm, ordförande referensgruppen till Entreprenörskapsutredningen

Läs Olof Stenhammars debattartikel här.

Läs Pontus Braunerhjelms och Lars Backsell med fleras debattartikel här.

Loading image attachment…
+ Include quote image
×
Twittra
Avbryt
×

Tjänster

Annons:
Annons:
SENASTE NYTT PÅ DI.SE
Annons:
I dag -53,42 Pkt
2016-09-01 09:00 - 17:30
DJI -0,29% 18 400,88

Dow Jones Industrial Average

-0,29%

Skapad 2016-08-31

Twitter lyfte
på trist börs

NEW YORK. Det fallande oljepriset tyngde energisektorn. Men Twitter svävade iväg efter uppköpsrykten och glada nyheter. 

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
I dag 0,80 SEK
2016-09-01 09:00 - 17:30
SHB A 0,73% 110,50

Handelsbanken A

0,73%

Skapad 2016-08-31

Hedgefond
blankar SHB

BLANKNING. Amerikansk kapitalförvaltare tror varken på storbanken eller stockholmsbörsen.

I dag -1,08 Pkt
2016-09-01 09:00 - 17:30
OMXSPI -0,21% 508,66

OMXSPI

-0,21%

Skapad 2016-08-31

Teknikbolag steg på skakig börs

BÖRSEN. En volatil handelsdag där bankerna lyfte och ett teknikbolag rusade rejält.

Bästa bolåneräntorna
Annons:

Ersättning fakturaköp

Ditt kreditbetyg Ersättningsnivå*
AAA 98,66%
AA 98,33%
A 97,89%
B 97,36%
C 96,85%

*Genomsnitt juni 2016

samarbete med fakturino.se

RESEVALUTOR

samarbete med forex
Börskoll
TAGR
31,48
MULQ
-9,69
VALUTAKOLL
Valutakollen
SEK/
Börskoll

 Nyhetstips: 08-573 650 50 - dise@di.se | Växeln: 08-573 650 00 | Kundtjänst/prenumerationsärenden: 08-573 651 00 | Dagens industri | 112 60 Stockholm | © di.se | Ansvarig utgivare: Lotta Edling | PUL | Cookies Följ oss på Google+ Följ oss via RSS Följ oss på Twitter Följ oss på Facebook Skicka mejl till dise@di.se

close

Anmäl kommentaren

Var vänlig och motivera din anmälan (valfritt)