ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Sandhamn blir politisk arena

Almedalen har länge varit ett måste för dem som vill påverka samhällsdebatten, men i sommar får Visby konkurrens av Sandhamn.
Fackförbundet Saco tar initiativ till en mer slimmad arena för att diskutera samhällsfrågor.

Det som började med att Olof Palme stod på ett lastbilsflak i Almedalen i slutet av 1960-talet har förvandlats till ett jättearrangemang med 3 500 evenemang och över 30 000 besökare. För stort och omöjligt att nå ut, tycker akademikerfacket Saco, som nu bestämt sig att dra ned på sin närvaro rejält och skapa ett alternativ till Almedalsveckan.

”Vi upplever att Almedalen är en annan spelplan i dag än det var för 10–15 år sedan. Principen för Almedalen har varit ju mer desto bättre. Men det har inte blivit bättre, utan vi upplever att de stora frågorna drunknar och att Almedalen kulminerat i inflytande”, säger Göran Arrius, ordförande för Saco.

Därför lanserar fackförbundet ”Makro – Sveriges Samhällsekonomiska Forum”, som ska gå av stapeln i Sandhamn, i Stockholms skärgård, den 2–3 juni i år. En förebild för arrangemanget är Folk och Försvar i Sälen, som Göran Arrius är ordförande för och som sedan länge är en institution i den försvarspolitiska debatten. Och valet av plats är ingen slump.

”Sandhamn är ett trevligt ställe att besöka på vårkanten, och precis som för Folk och Försvar är det en plats som begränsar arrangemangets storlek, vilket är en fördel”, säger Göran Arrius.

Under Sandhamnsdagarna ska fokus vara på samhällsekonomiska frågor och de utmaningar Sverige står inför. Flera ledande nationalekonomer är redan anmälda talare, däribland OECD:s chefsekonom Catherine Mann. Även ekonomerna Lars Calmfors och Annika Winsth, samt vice riksbankschef Per Jansson och partiernas ekonomiskpolitiska talespersoner ska delta. Förhoppningen är att även locka dit tunga ministrar och personer från näringslivet.

”Vi vill ha dit de som har möjligheten att påverka. Det ska vara människor som kan sina saker, men det som diskuteras berör ju alla i Sverige. Förhoppningen är givetvis att de ska bidra med förslag på lösningar för de stora utmaningar Sverige står inför”, säger Göran Arrius.

Han är noga med att han inte har någon målsättning att försöka konkurrera ut Almedalen. Och det finns enbart plats för 150 gäster och blir inte öppet för allmänheten på samma sätt som Almedalen är.

Tyck till