close
«Tillbaka
Spara artikel
Läs artikeln när det passar dig bättre

Klockan

Skriv ut

Henrik Mitelman: Börshoppet ställs till Draghi

Uppdaterad 2016-01-23 10:50. Publicerad 2016-01-20 19:00

Mario Draghi är marknadens bästa vän just nu.
Det finns inga gränser för hur långt den europeiska centralbanken, ECB, vill gå för att lyfta riskaptiten och sänka euron.

På torsdagen är det dags för ECB att bekänna färg i ett känsligt läge.

Annons:

Otack är världens lön, något som ECB-chefen Mario Draghi fick erfara för en månad sedan när han gjorde en svårflörtad finansmarknad besviken. Och detta trots att centralbanken valde att förlänga sina månatliga obligationsköp på motsvarande 560 miljarder svenska kronor till mars 2017, från tidigare aviserade september 2016.

Dessutom sänktes räntan för banker som nu måste betala hela 0,3 procent för att deponera pengar hos ECB, allt för att säkerställa att de ska låna ut pengarna till sina kunder och avhålla sig från fega placeringar hos centralbanken.

Att de finansiella marknaderna tyckte att ECB agerade lite väl försiktigt och konservativt säger mer om marknadsaktörernas vana att få tidiga julklappar än om centralbanken.

Som om inte de nya räntesatserna vore nog lyckades Mario Draghi någon timme efter ECB-beslutet förmedla en av de mest duvaktiga kommentarerna i centralbankshistorien när han sa att det inte finns någon gräns för vad ECB kan göra. Gränslöst värre, med andra ord. Men finansmarknaden var besviken.

Medjulretoriken som bas ska ECB nu formulera eventuella förändringar i penningpolitiken. Det finns en del att tänka på.

Konjunkturen är det egentligen inget fel på. Någon boom är det inte frågan om, men euroområdet växer med 1,5-2 procent och arbetslösheten faller, vilket är det bästa tecknet på framgång. På fredag kommer nya indikationer om hur inköpscheferna ser på läget och det mesta tyder på att humöret är ganska gott. Det gäller också för tyska företagare, valutaunionens viktigaste spelare, som uttrycker betydande optimism trots Volkswagenskandalen. Europa är helt enkelt på rätt väg om ingen annan ställer till det.

Euronstår i fokusoch ECB spelar huvudrollen i världskriget om valutorna. Centralbanken har klart och tydligt skickat ut en signal om att den vill se en svagare euro och att alla till buds stående medel kan komma att användas för att undvika en euroförstärkning. Det har fungerat bra.

Minusränta – om banker vill parkera pengar hos centralbanken – och enorma köp av värdepapper gör susen, inte minst i ett läge när den amerikanska centralbanken Federal Reserve har avvecklat sina köp av obligationer och dessutom återinfört en liten ränta.

Under de senaste dagarna har EUR/USD-kursen stigit något och ECB är villig att göra vad som än krävs för att säkerställa en svag valuta och ett sällsynt lågt pris på pengar. Ur ett valutaperspektiv behövs ännu ett duvaktigt budskap under torsdagen, något som Mario Draghi sannolikt levererar.

Inflationen är och förblir låg. Målet är en inflationstakt under 2 procent, en prisökning som ECB inte har sett under de senaste tre åren. Begränsade löneökningar och ett ständigt fallande oljepris sänker inflationen, vilket är mumma för både hushåll och företag, men för stelbenta centralbankirer är det en utmaning. Ur ett inflationsperspektiv är det grönt ljus att stimulera vidare.

Mestintressant just nu blir ECB:s syn på riskaptiten generellt. För alla aktieägare gör det ont när kurser faller, men för Mario Draghi är frågan om det påverkar konjunkturen och om den finansiella stabiliteten är hotad. Vissa orosmoln finns.

Italienska bankaktier har kraschat på Milanobörsen och vid vissa tillfällen under veckan har handeln stoppats. Är det början på en bankkris?

Dessutom har skillnaden mellan tyska obligationsräntor och de i Medelhavsländerna vidgats på sistone. Som lök på laxen uppmärksammas åter alla grekiska problem.

Får vi se en comeback av PIGS-krisen, den fruktade förkortningen för problem i Portugal, Italien, Grekland och Spanien?

Min gissning är att det inte sker, men marknadsprissättningen illustrerar riskerna och visar med önskvärd tydlighet att riskaptiten är svag. För den våghalsige investeraren är Europa snarare ett smörgåsbord än en oroshärd. Värderingen är låg på exempelvis den tyska aktiemarknaden med sin dominans av välskötta exportbolag som drar nytta av den svaga euron.

Enviktig sak för den kylslagna marknadsstämningen med sig. Den vägleder ängsliga centralbankschefer till ännu lättare penningpolitik. Alla som investerar i euroområdet utrustas nu med gratis livrem, fallskärm och en airbag.

Under torsdagen kommer ECB att förmedla ett duvaktigt budskap, men de stora lättnaderna kommer senare om det skulle behövas.

Visserligen är ränte- och aktiemarknaden bortskämd med presenter från centralbanken, men det skulle verkligen överraska om ECB sänker riskaptiten.

En bättre vän än Mario Draghi finns inte.

Loading image attachment…
+ Include quote image
×
Twittra
Avbryt
×
Annons:
Annons:
SENASTE NYTT PÅ DI.SE
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Etiketter i denna artikel

Annons:
Annons:
”Prenumerera”
Vinnare och förlorare
17:29 % Senaste
Klövern A 2,06 11,40
Klövern B 2,01 11,65
Atrium Ljungberg B 1,97 145,20
MTG A -3,36 230,00
Lundin Mining Corporation SDB -2,85 33,40
Lifco B -2,62 245,10
Världsindex
Nikkei 225 -0,25% 16 555,95
Hang Seng Index 0,03% 22 826,87
FTSE 100 Index -0,28% 6 816,90
Dax 30 -0,88% 10 529,59
CAC 40 -0,65% 4 406,61
Dow Jones Industrial Average -0,20% 18 444,98
NASDAQ Composite -0,12% 5 211,22
Mest analyserade bolag
Köp Neutr Sälj
Ericsson 10 26 5
Nordea 12 12 1
Telia Company 9 8 1
Lucara Diamond Corp 8 5 0
SAS 1 7 2
Nokia 3 3 0
Tieto 3 3 0
Xvivo Perfusion 0 5 0
Evolution Gaming ... 5 0 0
Semafo Inc. 1 3 0
Mr Green & Co 0 4 0
Concentric 3 1 0
Hansa Medical 0 4 0
Svolder 2 1 0
ShaMaran Petroleu... 1 2 0
North Chemical 0 3 0
PledPharma 0 3 0
Verisec 0 3 0
Photocat 0 3 0
Bonava 1 1 1
Telegram
Bästa bolåneräntorna
Annons:

Ersättning fakturaköp

Ditt kreditbetyg Ersättningsnivå*
AAA 98,66%
AA 98,33%
A 97,89%
B 97,36%
C 96,85%

*Genomsnitt juni 2016

samarbete med fakturino.se

RESEVALUTOR

samarbete med forex
Börskoll
RAY B
9,93
SVOL A
-9,60
VALUTAKOLL
Valutakollen
SEK/
Börskoll

 Nyhetstips: 08-573 650 50 - dise@di.se | Växeln: 08-573 650 00 | Kundtjänst/prenumerationsärenden: 08-573 651 00 | Dagens industri | 112 60 Stockholm | © di.se | Ansvarig utgivare: Lotta Edling | PUL | Cookies Följ oss på Google+ Följ oss via RSS Följ oss på Twitter Följ oss på Facebook Skicka mejl till dise@di.se

close

Anmäl kommentaren

Var vänlig och motivera din anmälan (valfritt)