ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Bilpooler söker politiskt stöd

Bildelningstrenden växer i Sverige.
Nederländska Snappcar ser Sverige som en prioriterad marknad och bilpoolsföretaget Move About ökar stadigt sin omsättning. Men regeringen skyndar långsamt för att hjälpa branschen.

Även om bilpoolsföretag fortfarande är relativt små i Sverige ökar efterfrågan. Volvoägda Sunfleet är bilpoolsbranschens största företag med över 1.000 bilar på 50 orter i Sverige. 2015 väntas företagets omsättning landa på runt 105 miljoner kronor, enligt företagets vd Peter Algurén. Det är en ökning med cirka 15 procent jämfört med 2014.

”Verksamheten tuffar på”, säger Peter Algurén.

Konkurrenten Move About, som endast erbjuder elbilar, vittnar också om en bransch som tar fart. Move About har i dag runt 100 bilar i Sverige. 2015 års omsättning ligger runt 7,5 Mkr, jämfört med 5,6 Mkr det föregående året.

”Sunfleet är störst. Vi ser oss som rebellen och utmanaren”, säger Mikael Kelter, delägare och vd på Move About.

”Vi känner att branschen vaknat på allvar under de senaste åren. Det är inte hållbart att alla äger var sin bil”, fortsätter han.

Holländska Snappcar, som i oktober köpte det svenska bildelningsföretaget Flexidrive, pekar ut Sverige och då särskilt Stockholm som en prioriterad marknad. Snappcars affärsmodell skiljer sig dock från bilpoolsföretagen Sunfleet och Move About. Snappcar, med totalt över 150.000 medlemmar och 20.000 anslutna bilar, vill få privatpersoner att låna ut bilar till varandra.

”Vi har runt 2.000 anslutna bilar och 10.000 användare i Sverige. Vid årets slut siktar vi på 100.000 användare”, säger Snappcars medgrundare Pascal Ontijd.

Snappcar, som ännu inte gått med vinst, ska i ett första skede koncentrera sig på stadsdelarna Södermalm, Vasastan och Kungsholmen i Stockholm.

Men än så länge skyndar regeringen långsamt för att hjälpa bilpoolsbranschen.

”Grundinställningen är att det är positivt med delningsekonomi och cirkulär ekonomi, alltså att fler kan dela på samma saker och att det blir ett mer effektivt resursutnyttjande, vilket kan få positiva miljöeffekter”, säger infrastrukturminister Anna Johansson.

”Samtidigt vill vi inte uppmuntra en svart verksamhet. Här tittar taxiutredningen på gränsdragningen mellan vad som är samåkning och taxiverksamhet. En annan del handlar om bilpooler och där pågår en förberedelse för att ta fram ett uppdrag till taxiutredningen och titta på bilpooler”, fortsätter hon.

Bilpoolsföretagen efterfrågar bland annat en lägre skattesats. Till skillnad från taxibranschen som har 6 procent i moms, ligger momsen för bilpoolsbolag på 25 procent.

”Politikerna gör alldeles för lite. Det är tragiskt. De satsar inte alls på det här de har inte ens ett öppet sinne, de har redan bestämt sig för hur världen ser ut”, säger Mikael Kelter, vd på Move About.

Tyck till