ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Vd-kritik mot Wallström: ”Aningslöst och märkligt”

Granskningen av Margot Wallströms bostadsaffär väcker starka reaktioner inom näringslivet.
”Det är aningslöst”, säger Tomas Carlsson, vd för konsultbolaget Sweco.

På tisdagen beslutade chefsåklagare Alf Johansson på Riksenheten mot korruption sig för att inleda en förundersökning sedan det framkommit att fackförbundet Kommunal har erbjudit och hyrt ut en lägenhet i Stockholms innerstad till utrikesminister Margot Wallström (S).

Den genomsnittliga kötiden för en lägenhet i Stockholms innerstad är 13 år, enligt Bostadsförmedlingen i Stockholm, och att ett hyreskontrakt har ett värde för mottagaren är tveklöst, enligt Alf Johansson.

”Jag är väl medveten om att hyreskontrakt i Stockholms innerstad har ett mer eller mindre stort värde för väldigt många”, säger han och drar slutsatsen att det kan ”utgöra en förmån”.

Både Margot Wallström och Kommunals ordförande Annelie Nordström står i centrum för utredningen.

”Det jag undersöker är givande och tagande av muta”, säger Alf Johansson, som påpekar att det handlar om den lägsta misstankegraden.

Margot Wallström välkomnar utredningen.

”Jag har ingenting att dölja och det är bra att det blir utklarat. Jag fortsätter att göra mitt jobb”, skriver hon i en kommentar.

Tomas Carlsson, vd för teknikkonsultföretaget Sweco, är förvånad över utrikesministerns beteende.

”Det är väldigt olyckligt. Det är aningslöst och ett märkligt beteende”, säger han.

”Jag tycker att det är en tydlig illustration på hur invanda beteenden kan bli något man tycker är naturligt. Att inte inse att tillgången till en bostad i Stockholm har ett ganska betydande finansiellt värde och vad det innebär att ta emot en sådan gåva, tycker jag är aningslöst”, säger han vidare. 

Thomas Berglund, vd för sjukvårdsbolaget Capio, är också kritisk till statsrådets agerande.

”Det är viktigt att politiker uppträder på ett sådant sätt att deras integritet och oberoende inte kan ifrågasattas”, säger han utan att vilja gå in mer specifikt i frågeställningen.

I näringslivet dyker det upp återkommande påminnelser om att det finns anledning att tänka över vilka gåvor och väntjänster som är legitima och var gränsen går för vad man kan betrakta som en muta.

Både teleoperatören Telia Sonera och hygienbolaget SCA har på senare år varit inblandade i omfattande korruptionsskandaler.

Jonas Wiström, vd för teknikkonsulten ÅF, har inga åsikter om lägenhetsaffären. Men ett motsvarande erbjudande mellan bolaget och en kund vore otänkbart.

”Vi skulle inte erbjuda en lägenhet till en kund, för det skulle betraktas som en muta. Vi har en strikt policy för vad vi kan göra med kunder och inte för att undvika varje misstanke om annan påverkan av en kund”, säger han.

Ylva Öhrnell, miljö- och kvalitetschef på logistikbolaget DHL och ordförande i Nätverket för hållbart näringsliv som organiserar 250 bolag, kommer också till slutsatsen att det vore otänkbart att ge eller ta emot ett erbjudande om en lägenhet.

”Vi har ganska strikta förhållningsregler på DHL. Vi skulle aldrig kunna acceptera ett sådant erbjudande om vi skulle följa vår policy”, säger hon.

Dan Olofsson, entreprenören som grundade konsultbolaget Sigma, bedömer att lägenhetsaffären blir ett svårt fall för utrikesministern.

”Lagstiftningen är sådan att privat får man bjuda vad man vill, men i tjänsten är det med rätta rätt restriktivt. Och det är uppenbart i tjänsten som hon fått hyresrätten”, säger han utan att vilja spekulera i sannolikheten att åklagaren faktiskt väcker åtal.

Att Margot Wallström tar emot en hyresrätt från fackförbundet Kommunal är ytterligare ett bevis på de nära banden mellan regeringen och facken, enligt affärsmannen.

”I grunden finns det en långtgående vänskapskorruption mellan facket och regeringen, så har det alltid varit. Men facket är en intresseorganisation och regeringen ska inte göra sig beroende av intresseorganisationer”, säger han.  

Utredningen kan samtidigt skada Margot Wallströms trovärdighet i rollen som utrikesminister, inte minst då hon själv har hållit en hög profil i rättvisefrågor, enligt bedömare.

Gårdagens besked från åklagaren får sannolikt en framskjuten plats i de utländska ambassadernas rapportering hem från Stockholm.

Tyck till