Börs & Marknad Ledare Bil Play Podd Di Weekend Di Digital Dagens tidning Jobb
Meny
Start Nyheter

Förundersökning om Wallströms lägenhetsaffärer

  • Utrikesminister Margot Wallström. Foto: Joey Abrait

Riksenheten mot korruption har beslutat att inleda en förundersökning av bostadsaffären mellan Kommunal och utrikesminister Margot Wallström.

Myndigheten skriver i ett pressmeddelande att chefsåklagare Alf Johansson beslutat inleda en förundersökning om givande respektive tagande av muta för att utreda om brott har begåtts. Än så länge finns det ingen misstänkt.

”Först kommer jag att utreda om ett brott är begånget och i samband med det också om det finns någon som kan anses vara skäligen misstänkt”, säger Alf Johansson till TT.

Helena Sundén, generalsekreterare på Institutet mot mutor, välkomnar beskedet.

”Det är bra att saken blir utredd och att man tittar på det här. Det är viktigt att alla kort kommer upp på bordet”, säger hon.

Enligt Helena Sundén råder det inget tvivel om att lägenheten som Margot Wallström fick av Kommunal ska ses som en förmån.

”Att man får gå före i en kö eller att man får en lägenhet, det kan absolut falla inom ramen för vad lagstiftaren ser som en muta”, säger hon.

Förutom frågan om Margot Wallström tagit emot en muta anser Helena Sundén att det finns ett antal frågetecken kring Kommunals ordförande Annelie Nordström som behöver rätas ut.

”Åklagaren har en ganska bred bild att ta ställning till, nu pratar man bara om Margot Wallström, men det finns en givare också”, säger hon.

”Om det skulle vara så att Annelie Nordström har lovat bort den här lägenheten utan att det är förankrat eller förenligt med regelverken inom Kommunal kan hon ha gjort sig skyldig till trolöshet mot huvudman.”

Margot Wallström har berättat hur hon blev erbjuden lägenheten i centrala Stockholm direkt av Annelie Nordström själv, i samband med en tillställning. Något som väcker frågor, enligt Helena Sundén.

”Det som är viktigt att reda ut är om det här är en uppgörelse mellan två personer eller om det faktiskt är öppet förankrat och förenligt med Kommunals regelverk”, säger hon.

”Det kan bli aktuellt att bedöma Annelie Nordström även utifrån begreppet trolöshet mot huvudman, och inte bara utifrån vad hon erbjudit inom ramen för vad som kan ses som en muta”, fortsätter hon.