ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Dags för delning av bolaget

Stora Enso flaggar för nya nedskrivningar på över 2 miljarder kronor i sin pappersdivision.

Raset på marknaden pressar skogsjätten att stänga fler pappersmaskiner.

Reserveringar för engångsposter i Stora Enso är sedan några år så frekventa att de egentligen inte borde kallas engångsposter längre. Inte konstigt att de negativa kursreaktionerna uteblev efter tisdagens besked.

I stället fokuserade investerarna på BNP-siffran från Kina som gav stimulanshopp, något som självklart är positiv för ett bolag som nu hårdsatsar på den kinesiska marknaden för kartong och förpackningar. Kursen steg med 1 procent till 68,05 kronor.

Hemma i Europa är samtidigt tryckpappersmarknaden fortsatt svag. Volymerna föll ytterligare i fjöl och priserna är under stark press.

Bryter man ned engångsposterna på 250 miljoner euro är 216 miljoner, motsvarande 2 miljarder kronor, nedskrivningar av anläggningstillgångar inom divisionen Paper utanför Brasilien.

De här nedskrivningarna förebådar nya stängningar av kapacitet vid koncernens pappersbruk i Europa.

När Di träffade Stora Ensos vd Karl-Henrik Sundström i mitten av november medgav han att det snart kunde bli aktuellt att stänga fler pappersmaskiner och att det fanns maskiner som låg riskzonen.

”Vi tittar alltid på vår maskinpark och vi vet precis vilka maskiner det är, och när de blir kassaflödesnegativa då stänger vi dem”, sa han och tillade:

”Jag vill inte i en intervju nu gå ut och säga var.”

Tyvärr är ljuspunkterna få och det är omöjligt att säga när raset stannar upp för tryckpapper. Stora Enso flaggade på tisdagen åter för att resultaten i segmentet förväntas vara fortsatt svaga på lång sikt till följd av minskad efterfrågan på pappersmarknaden i Europa.

Även om divisionen Paper gör svaga resultat så är kassaflödena starka och har plöjts ned i satsningarna på kartong och massa. Kassaflödet gör också en strukturaffär ganska ointressant för bolaget. Bara en kontantaffär som någorlunda kan matcha förväntade kassaflöden är lockande för Karl-Henrik Sundström. Helt rätt.

Men ett bra alternativ är att knoppa av pappersbruken till börsen. Då skulle marknaden värdera upp Stora Enso kraftigt, samtidigt som aktieägarna har kvar kakan – aktier i ett renodlat pappersbolag med hög utdelningskapacitet.

Styrelsen borde allvarligt överväga detta. Börskursen är nu nästan tillbaka på samma nivåer som för ett år sedan och det är självklart en besvikelse efter euforin förra våren när aktien nådde hundralappen.

Tyck till