ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Brittisk EU-reträtt

  • TVÅFRONTSKRIG. Storbritanniens premiärminister David Cameron och utrikesminister Philip Hammond försöker övertyga övriga EU till eftergifter för att landet ska stanna kvar i EU.

Storbritannien är efter hård kritik från Östeuropa berett att backa i förhandlingarna om nya EU-villkor.
Det uppger utrikesminister Philip Hammond inför ett avgörande toppmöte om en månad.

Den brittiska regeringen öppnar för att överge ett av huvudkraven i omförhandlingarna med Bryssel, att stoppa förmåner till EU-utlänningar under de första fyra åren i landet.

”Det är ingen magi med fyra år. Det är bara en siffra som vi räknar med avskräcker tillräckligt. Vi vill avskräcka folk”, säger Philip Hammond till The Guardian.

Alternativ är enligt honom främst en ”nödbroms” om antalet EU-migranter blir för stort, i andra hand att hela EU inför minimilön eller kräver permanent bosättning för att få bidrag.

”Om någon säger att det måste vara mindre än fyra år måste den visa att det finns en annan mekanism som har samma effekt på invandringen. Det är invandringen som är det viktiga”, säger Philip Hammond till den brittiska dagstidningen.

Det senaste halvåret har han besökt alla EU-länder.

”Alla förstår vad vi behöver och försöker åstadkomma. En del är förstående, andra inte.”

Philip Hammond, en av de mest uttalade EU-vännerna i David Camerons konservativa regering, menar också att förhandlingarna måste stoppa EU:s maktsamlande. Då kan britterna övertygas att rösta för att vara kvar.

Både London och Bryssel försöker nå resultat till EU-toppmötet den 18–19 februari. Då kan David Cameron utlysa den folkomröstning om EU-medlemskapet som han lovade britterna före segervalet i maj 2015.

Regeringen siktar uppenbarligen på att omröstningen ska hållas i sommar, men inte under skolloven.

”Juli och augusti är inte månader när någon kommer att hålla folkomröstning”, säger Philip Hammond till the Guardian.

EU-forskaren John Springford på Centre for European Reform i London är skeptisk till David Camerons möjligheter att nå resultat i Bryssel som övertygar britterna i knäckfrågan om bidrag till EU-medborgare som arbetar i landet.

”Det blir nog mest kosmetiska förändringar. Det gör det svårare för ”stanna”-sidan att vinna”, säger han.

Tyck till