Börs & Marknad Ledare Bil Play Podd Di Weekend Di Digital Dagens tidning Jobb
Meny
Start Nyheter

Sparkas för dåligt beteende – svarar med stämning

  • Foto: Therese Jahnson/TT

En av Australiens största banker, ANZ, stäms av två före detta anställda, skriver BBC. De fick sparken för sitt usla beteende men enligt de själva uppmuntrade banken beteendet.

De två personerna jobbade som traders på ANZ, som är Australiens tredje största bank. Men 2015 fick de sparken för allvarliga brott mot ANZ:s uppförandekod. Enligt banken var anledningen ”högst opassande och kränkande elektronisk kommunikation”. En av personerna uppges också ha missbrukat bolagets kreditkort.

Den ena mannen stämmer nu ANZ på 30 miljoner australiska dollar, motsvarande 177 miljoner kronor, på grund av uteblivna bonusar och en uppskattning av framtida inkomster. Den andra mannen kräver i en separat stämningsansökan sitt jobb tillbaka samt sin bonus på 4,7 miljoner kronor för 2015.

Enligt de båda männen uppmuntrade banken till det opassande beteendet. De båda beskriver en kultur på banken där svordomar och mobbing var normen. En av männen skriver i stämningsansökan att han efter att ha skrivit på kontraktet för att börja på banken togs med på strippklubb av sin nye chef. Chefen tog även med två kvinnliga anställda från personalavdelningen.

Det ska även ha varit vanligt att man betett sig illa mot kunder och investerare. Vid ett tillfälle uppges också en högt uppsatt chef kört full och krockat med sin bil under ett företagsevent. En av männen skriver också att skämt om att till exempel sprida ut vitt pulver på födelsedagstårtor var vanliga.

En av männen skriver i stämningsansökan att han vid tre tillfällen larmat sina chefer om den osunda kulturen – till ingen nytta.

Stämningarna kommer vid en dålig tidpunkt för ANZ. 2014 stängde man av sju traders, varav de ovan nämnda männen var två, för riggning av den ränta som banker tar ut sinsemellan.

I november 2015 meddelade banken att man betalar ut kompensation till 200.000 kunder på totalt 77 miljoner kronor då ränteutbetalningar till konton varit felaktiga under flera år.