Börs & Marknad Ledare Bil Play Podd Di Weekend Di Digital Dagens tidning Jobb
Meny
Start Nyheter

Republikansk kritik mot Iranavtal

  • Utrikesminister Margot Wallström. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Kärnenergiavtalen med Iran är viktigt för att motverka spridningen av kärnvapen, anser utrikesministern Margot Wallström.

Men från republikanerna i USA kommer kritik om för stora eftergifter.

Vid sidan av det historiska avtalet som sent på lördagen trädde i kraft och som lyfter sanktionerna har en fångutväxling skett mellan USA och Iran. Fyra av de fem fångarna ingår officiellt i utväxlingen mot sju iranska medborgare som suttit i fängelse i USA. Den femte rapporteras redan vara släppt i vad som beskrivs som ett separat ärende men samtidigt en förtroendeskapande gest från Irans sida.

Trots det väcker de hävda sanktionerna ilska hos Republikanernas presidentkandidater.

"Vi har legitimerat en regim som inte visar något intresse att gå framåt med det internationella samfundet", säger Jeb Bush, bror till förre presidenten George W Bush.

New Jerseys guvernör Chris Christie anklagar Obama, som varit drivande i överenskommelsen, för att vara "en expert på dåliga avtal med Iran", och Floridasenatorn Marco Rubio anser att USA inte ska göra några fångutväxlingar eftersom det skulle uppmuntra gisslantaganden.

Donald Trump säger sig vara glad över att amerikanerna släpps av Iran, men att "det är en skam att de var där så länge".

Kerrys företrädare, den demokratiska presidentaspiranten Hillary Clinton, uttrycker lättnad över frigivandena i en skriftlig kommentar, men passar även på att skicka ett politiskt budskap: "När jag är president kommer jag att noggrant kontrollera att Iran håller ingångna avtal".

Hennes främsta rival om den demokratiska nomineringen, Bernie Sanders, är mjukare i sin framtoning. "De här goda nyheterna visar att diplomati kan fungera även i den här ostadiga delen av världen", twittrar han.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström skriver i ett pressmeddelande att "överenskommelsen är en seger för diplomatin och viktig för att motverka spridning av kärnvapen och konflikt i Mellanöstern".

Även Hans Blix, före detta generaldirektör för Internationella atomenergiorganet (IAEA), uttrycker en stor lättnad över att Iran uppfyllt sina åtaganden i kärnenergiavtalet med stormakterna och att sanktionerna mot landet lyfts.

"De har lyckats driva igenom det här och därigenom komma ut ur en väldig svår fientlighet mellan USA och Iran", säger han till TV4 Nyheterna.

Avspänningen kan möjliggöra att man ta sig an kriget i Syrien, tror Blix.