close
«Tillbaka
Spara artikel
Läs artikeln när det passar dig bättre

Klockan

Skriv ut

Krogtoppen

La Parilla 25 möjliga 16 poäng av

  1. Mat: 6 (av möjliga 10)

    Service: 3 (av möjliga 5)

    Prisvärt: 3 (av möjliga 5)

    Miljö: 4 (av möjliga 5)

  2. Pris varmrätt: Pintxos 25 kronor, varma tapas 65-85 kronor, förrätter 85 kronor, 125 kronor för tre. Grillat: 195–425 kronor, grillbuffé (endast söndag) 295 kronor. Desserter: 85 –125 kronor.

    Antal platser: 124

    Öppettider: Måndag–torsdag: 11.00–14.00, 17.00–24.00. Fredag 11.00–14.00, 16.00–01.00. Lördag: 16.00–01.00. Söndag: 13.00–21.00

    Köksmästare: Jonathan Lind

    Adress: Vaksalagatan 10, Uppsala
    75320 Uppsala

    Telefon: 018-700 99 00

    Hemsida: laparrilla.se

    Tidigare testad:

Krog: New York-känsla utan glöd

Uppdaterad 2016-01-15 10:55. Publicerad 2016-01-15 10:43

Köttet är bra, men inte fantastiskt, på den nya grillkrogen La Parilla.

Annons:

Krogkoncernen Svenssons ­krogar är med sina sex restauranger i stadskärnan lite av Uppsalas svar på Stureplansgruppen. Men nu har ägarna bakom Villa Anna, med ­Rafael Löfstedt i spetsen, tagit upp kampen. I höstas öppnades deras andra ­restaurang: den moderna grillkrogen La Parrilla.

Ambitionerna är det inget fel på. Tanken är att förena New York-känsla med den sydamerikanska grilltraditionen och krydda det med baskiska smårätter, så kallade pintxos, i en enorm lokal mitt i stadskärnan där restaurangerna har avlöst varandra de senaste åren. Och det går utmärkt, i varje fall med det förstnämnda.

Det är skön stämning i den fönsterlösa inre matsalen, som har varit fullsatt vid våra ­besök: mörkt och med en välkomnande hög ljudvolym, som dämpas precis lagom av väggarnas svarta gobelänger. Inredningen är stram med långa träbänkar, enkla bord utan dekorationer och lågt hängande ­lampor. Vi skulle mycket väl kunna vara ­någonstans på Manhattan.

Men det går tyvärr inte att påstå att vi förflyttas till San Sebastian när vi inleder med några pintxos i den folktomma och än mer spartanskt utsmyckade bardelen. Allt smakar förvånansvärt uddlöst, ovanpå det intet­sägande vita brödet som utgör grunden i varje munsbit. Chilimajonnäsen i krabbröran saknar sting och pata negran med ­rostad paprika och färskost är ingen höjdare. Nej, vi glömmer det och går vidare till huvudmenyn inne i grillrestaurangen.  

Både köket och serveringspersonalen håller högt tempo och väntan på mat och dryck blir kort. Vi uppmanas ­direkt att säga till om tillbehören tar slut så fylls det på. Det märks dock att servicen får presentera ­samma tillbehörsbricka lite för ofta. Innehållet rabblas rätt oengagerat upp, både vid vårt bord och för dem intill. Dessutom är det lite så och så med vin­kunnandet. Trots att vi ser rakt in genom glasdörren till ett välsorterat vinrum rekommenderas vi ­samma habila, men småtrista malbec vid båda våra besök. När vi ber om andra vintips blir det svårare och fantasin ebbar ut.

Förrätterna som vi får dela på lovar gott. Bläckfisk med ingefärs- och morotskräm är spänstig. Cevichen, ena gången på ­räkor, lax och torsk, nästa på lax och pilgrimsmussla varieras fint och dränks inte i kori­ander och limejuice som på många andra ställen. Överlag ska köket ha en ­eloge för att menyn ändras ofta, både vad gäller förrätterna och köttutbudet.

Priserna är betydligt mer humana än på ­köttkrogar som AG och Svartengrens i Stockholm. Bara oxfilén och entrecôten, hängmörade i 20 respektive 30 dagar, kostar över 400 kronor och merparten av huvudrätterna landar sna­rare på mellan 200 och 300 kronor.

Köttet serveras medium rare, om inget annat önskas. Det tackar vi för, men trots ett väl utfört grilljobb har vi svårt att göra rättvisa jämförelser med Pampas. Köttet är bra, men inte fantastiskt, inte ens de ­finare bitarna. Dessutom är det sisådär med de tidi­gare nämnda tillbehören. Friterade ­jordärtskockor visar sig vara ett genidrag medan tomat- och caesarsallader är mer klassiska, men inte direkt exalterande kötttillbehör. Nej, då är de bakade körsbärs­tomaterna ­betydligt roligare – söta och väldigt aromatiska. Bland såserna är pico de gallon bäst medan chimichurrin är för klent kryddad. Den sista i såstrion har dock fått en överdos av något som smakar fadd ­färdigblandad grillgrydda.

La Parrilla imponerar inte på efterrätts­fronten. Utbudet på osttallriken är erbarmligt trist. Cheesecaken med salt kola och mango i lager som serveras i ett glas blir för mäktig efter bara ett par tuggor. Nej, köket lyckas helt klart bäst med något så enkelt som en créma catalana som har en fin apelsinsmak och knäckig yta.

Vi gillar som sagt ambitionen och stämningen på La Parrilla. Men om man nischar sig så hårt måste resultatet vara helgjutet och där är man inte än.

Tjänster

Annons:
Annons:
SENASTE NYTT PÅ DI.SE
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Etiketter i denna artikel

Restaurangtoppen

25 poäng

Skåne Tranås, Daniel Berlin

24 poäng

Stockholm, Oaxen

Järpen, Fäviken

23 poäng

Stockholm, Vedertagna Ingredienser

Stockholm, Imouto (Esperanto)

Stockholm, Imouto (Esperanto)

Stockholm, Agrikultur

22 poäng

Göteborg, Bhoga

Älvsjö, Aloë

Stockholm, Nook

21 poäng

Stockholm, Brasserie Godot

Malmö, Bloom in the Park

Stockholm, The Flying Elk

Stockholm, Farang

Stockholm, Lilla Ego

Stockholm, Mathias Dahlgren – Matbaren

Göteborg, Hoze

New York, Aquavit

20 poäng

Stockholm, Punk Royale

Stockholm, Speceriet

Borgholm, Hotell Borgholm

Stockholm, Bobergs matsal

Stockholm, Le Nom

Stockholm, Oaxen slip

19 poäng

Stockholm, Volt

Stockholm, Brasseriet

Stockholm, Woodstockholm Matbar

Malmö, Bord 13

Stockholm, Agnes

Stockholm, Sushi Sho

18 poäng

Åre, Ölbaren

Stockholm, Surfers

Stockholm, Kornhamnstorg 53

Stockholm, Miss Clara Matsal

Stockholm, Kommendören

Stockholm, Ekstedt

Stockholm, Usine

Stockholm, Brasserie Bobonne

Göteborg, Kometen

17 poäng

Göteborg, Toso

Stockholm, Napolyon

Stockholm, Naturligtvis

Stockholm, Bar Central

Stockholm, Le Rouge

Stockholm, Restaurang J

Stockholm, Paradiso

16 poäng

Stockholm, Grodan

Stockholm, Kött- och fiskbaren

Stockholm, Michelle van der Milles

Stockholm, 19 glas

Stockholm, Público

Stockholm, Sturehof

Stockholm, Sannas

Uppsala, La Parilla

Stockholm, Brasserie Balzac

15 poäng

Stockholm, 39 Wäst

14 poäng

Stockholm, Mother

13 poäng

Stockholm, Babette

Stockholm, Trattorian

Stockholm, Österlånggatan 17

12 poäng

Stockholm, Kött- och fiskbaren

Annons:
Annons:
”Prenumerera”
Vinnare och förlorare
17:29 % Senaste
Bonava A 8,46 103,20
SSAB B 6,16 17,41
SSAB A 5,67 21,24
Nordea Bank -6,05 73,80
MTG A -1,35 234,70
Axis -1,34 331,50
Världsindex
Nikkei 225 1,60% 15 191,59
Hang Seng Index -2,92% 20 259,13
FTSE 100 Index -3,15% 6 138,69
Dax 30 -6,82% 9 557,16
CAC 40 -8,04% 4 106,73
Dow Jones Industrial Average -3,39% 17 400,75
NASDAQ Composite -4,12% 4 707,98
Mest analyserade bolag
Köp Neutr Sälj
Nordea 12 22 3
Ericsson 9 21 5
Telia Company 7 8 3
Nokia 9 4 0
Handelsbanken 0 5 7
Atlas Copco 6 2 2
Lucara Diamond Corp 7 3 0
SAS 1 7 1
Evolution Gaming ... 8 0 0
Xvivo Perfusion 0 6 0
Concentric 5 0 0
Tele2 3 2 0
Assa Abloy 1 3 0
Unibet 2 2 0
Tieto 2 2 0
Medivir 0 4 0
NetEnt 1 3 0
Hansa Medical 0 3 0
Addtech 3 0 0
ShaMaran Petroleu... 1 2 0
Telegram
Bästa bolåneräntorna
Annons:

Ersättning fakturaköp

Ditt kreditbetyg Ersättningsnivå*
AAA 98,66%
AA 98,33%
A 97,89%
B 97,36%
C 96,85%

*Genomsnitt april 2016

samarbete med fakturino.se

RESEVALUTOR

samarbete med forex
Börskoll
BONAV A
8,46
VSSAB B
-13,13
VALUTAKOLL
Valutakollen
SEK/
Börskoll

 Nyhetstips: 08-573 650 50 - dise@di.se | Växeln: 08-573 650 00 | Kundtjänst/prenumerationsärenden: 08-573 651 00 | Dagens industri | 112 60 Stockholm | © di.se | Ansvarig utgivare: Lotta Edling | PUL | Cookies Följ oss på Google+ Följ oss via RSS Följ oss på Twitter Följ oss på Facebook Skicka mejl till dise@di.se

close

Anmäl kommentaren

Var vänlig och motivera din anmälan (valfritt)