Börs & Marknad Ledare Bil Play Podd Di Weekend Di Digital Dagens tidning Jobb
Meny
Start Nyheter

Kinas centralbank höjer värdet för yuanen

Kinas centralbank, PBOC, fastställde referenskursen för USD/CNY till 6:5626, marginellt lägre än fredagens 6:5636, rapporterar Bloomberg News.

Det var andra dagen i rad som PBOC sänkte referenskursen (höjde värdet för yuanen) efter att tidigare ha inlett 2016 med höjda referenskurser.

På marknaden handlades USD/CNY ner till runt 6:5820, ner från nära 6:5950 i den avslutande handeln på fredagen.

China Foreign Exchange Trade System, CFETS, valutaindex, som beräknas utifrån yuanens (renminbins) växelkurs mot en korg av valutor, är en viktig parameter för PBOC fastsällande av referenskursen för USD/CNY. Detta index noterades till 99,96 på fredagen, ner från 100,94 i början av året.

Tommy Xie, ekonom vid OCBC Bank i Singapore, noterade på fredagen att PBOC på kort troligen skulle komma att använda den dagliga fixingen av referensräntan för att stabilisera CFETS valutaindex nära 100-nivån, och han tror att myndigheterna vill försöka hålla indexet inom intervallet 98-102 i år.

CFETS index var 100 i slutet av 2014 och avslutade 2015 på 100,94, vilket innebar att yuanen stärktes 0,94 procent mot valutakorgen under 2015.

Kursdifferensen mellan fastlandsyuan, CNY, och offshoreyuan, CNH, har bidrog på måndagen till att räntan för att låna offshoreyuan över natten steg hela 939 punkter, till rekordhöga 13,4 procent vid HIBOR-fixingen i Hongkong. Det innebär kraftigt högre finansieringskostnader för de marknadsaktörer som sålt CNH mot CNY på förhoppning om att kursdifferensen ska minska.

USD/CNH steg initialt till omkring 6:7075 på måndagen, från cirka 6:6860 på fredagskvällen, men vände ned till strax under 6:6750 efter beskedet om att PBOC sänkte referenskursen för USD/CNY något på måndagen.