Börs & Marknad Ledare Bil Play Podd Di Weekend Di Digital Dagens tidning Jobb
Meny
Start Nyheter

Alcoa sparkar igång rapportsäsongen i USA

  • Foto: Colorbox

Nu är det åter dags för aluminiumtillverkaren Alcoa att sparka i gång rapportsäsongen i USA.
Prisras på olja, en stark dollar och ett ekonomiskt lyft på hemmaplan präglar förväntningarna.

Efter Alcoas bokslut för 2015 följer rapporter från ytterligare elva storbolag i S&P 500-index under veckan, däribland storbanker som JP Morgan Chase & Co, Wells Fargo och Citigroup samt processorjätten Intel.

Enligt den finansiella rådgivaren Zacks Equity Research väntas den allmänna trenden vara negativ. Försäljningen väntas minska med 4,6 procent och vinsterna antas krympa med 7,3 procent jämfört med året innan för S&P 500-bolagen.

"Det ena är att vi har sett en försvagad industrikonjunktur. Det har vi sett i barometrar och det hänger samman med det vi ser i Asien och Kina. Samtidigt går den inhemska amerikanska ekonomin väldigt starkt. Den trenden borde också synas i rapporterna", säger Johan Javéus, chefsstrateg på SEB.

Energisektorn är den stora bromsklossen för vinstutvecklingen, med hårt pressad lönsamhet i kölvattnet på prisraset för oljeprodukter. Men pressen på vinsterna ser ut att bli bred, med 13 av 16 sektorer på minus enligt beräkningar gjorda av Zacks.

Exklusive energisektorn väntas vinsterna för S&P 500-bolagen sjunka med 2 procent.

Den oberoende analytikern Peter Malmqvist tror svårigheten att höja vinsterna hänger samman med att dollarn har stärkts i takt med att USA:s centralbank, i kontrast till andra ledande centralbanker i världen, avbrutit stödköp och inlett räntehöjningar.

"Den stigande dollarn är en hemsko på vinsterna i de amerikanska börsbolagen, även om inte alla lever på export."

"Å andra sidan drar många företag nytta av nedtryckta priser på råvaror, däribland energi och råvaror. Låga bensinpriser är en annan faktor, som bland annat ger mer över till annan konsumtion för många hushåll."