ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Postkodlotteriet tar paus från Kreab efter SD-kontakter

  • Postkodlotteriets vd Niclas Kjellström-Matseke. Foto: Jack Mikrut

Postkodlotteriets vd Niclas Kjellström-Matseke slår ett slag för mångfald i näringslivet. Därför fryser företaget sitt samarbete med Kreab efter Di:s avslöjande om konsultföretagets SD-kontakter.
"Kreab måste tydligt deklarera vad de står för", säger han.

Niclas Kjellström-Matseke ser mångfald som en viktig konkurrensfördel i svenskt näringsliv. Och i takt med globaliseringen ökande betydelse blir den bara viktigare.

”Jag tror att nationalism som stänger gränser och isolerar oss slår sönder konkurrenskraften.” 

”Det finns inte något svenskare i det svenska näringslivet än vårt uppenbara beroende av vår omvärld. Vi måste ha en betydande mångfald för att vara konkurrenskraftiga. Det är grunden för att vi ska förstå andra marknader och hitta bra samarbeten”, säger Niclas Kjellström-Matseke. 

Han berömmer Ericssons ordförande Leif Johansson för dennes ledarskap.

”Han är ett typiskt exempel för den grundläggande förståelsen för olika kulturer och en människosyn som fungerar i alla delar av världen”, säger han.

”Man måste hela tiden vårda dessa värderingar.”

För Niclas Kjellström-Matseke, som själv har en far från Sydafrika, har frågan om mångfald en särskild dimension.

”Jag är född och uppväxt i Värmlandsskogen och känner mig som det svenskaste man kan vara. Men så får jag ibland frågor om var jag kommer ifrån och varför jag är brun. Så det är klart att jag har en förståelse för att vissa måste kämpa mer än andra för att få sin röst hörd.”

”Det väcker ett engagemang för rättvisa och orättvisa”, säger han.

Denna övertygelse har fått Postkodlotteriets vd att bryta med lobby- och konsultföretaget Kreab, som lotteriföretaget har använt sig av i sitt mångfaldsprojekt. 

När Niclas Kjellström-Matseke fick veta att Kreab har uppvaktat SD träffade han såväl ägaren Peje Emilsson som Sverigechefen Markus Uvell för att få direkt information om SD-kontakterna.

”Jag har respekt för att man har en dialog med alla folkvalda. Man måste kunna ha en öppen dialog och prata med sina meningsmotståndare”, säger Niclas Kjellström-Matseke.

”Men för mig är formerna för hur det sker väsentligt. Betraktaren ser en stor skillnad på om man bjuder in SD-politiker i riksdagen eller om man svingar öl med dem på kvällen.”

Han och syftar på Sverigechefens Markus Uvells vänskapliga umgänge med Linus Bylund, som tillhör SD:s ledarskikt.

På mikrobloggen Twitter har Markus Uvell själv vittnat om umgänget: 

”Är nöjd, glad och eventuellt en liten liten smula onykter efter middag etc med Den Evige Linus Bylund, vi har fått många viktiga insikter”, skrev Markus Uvell i början av juni.

Niclas Kjellström-Matseke tycker att det handlar om omdöme och vilken signal man skickar. Han önskar att Kreab hade gjort ett tydligt avståndstagande från SD och försvarat människors lika värde. 

Men eftersom det inte har skett har han valt att ta en paus i samarbetet med Kreab.

”Jag måste ta ansvar för det varumärke som jag representerar och för de värderingar vi står för. Vi jobbar aktivt för mångfald i Sverige”, säger han.

”Jag väntar på en tydlig markering kring vad de står för. Det gör att man slipper få frågetecken kring sin verksamhet.”

Tyck till