ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Sjöstedt kräver att SD redovisar partibidrag

  • Foto: Jessica Gow/TT

Näringslivets uppvaktning av SD kan vara en av de mest lönsamma lobbykampanjerna någonsin, enligt Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt. Han anser att Sverigedemokraterna nu bör redovisa alla bidrag till partiet.
"Det är klart att man undrar om någon ägare eller något företag faktiskt har gett dem pengar", säger han till Di.

Di kunde på fredagen berätta om Sverigedemokraternas svängning om välfärdsvinsterna som öppnade dörren för vårdjätten Capio på börsen. Noteringen föregicks av ett intensivt lobbyarbete från företagens och intresseorganisationernas sida.

Jonas Sjöstedt har tidigare kritiserat näringslivets kontakter med SD och tror att partiets svängning har varit helt central för de riskkapitalbolag som nu står i kö för att notera sina välfärdsbolag.

”Det här måste vara en av de mest lönsamma lobbykampanjer som någonsin har genomförts i Sverige. Det är möjlig att de har tjänat miljarder på att få SD att svänga i den här frågan. Det är miljarder som skulle ha gått till förskolebarn, äldre och asylsökande”, säger han.

Enligt Jonas Sjöstedt är det uppenbart att SD har svängt i synen på välfärdsvinster och att partiet lovade något helt annat i valrörelsen.

”De stämde in i kritiken mot vinster i välfärden och var särskilt tydliga när det gäller skolan”, säger han.

”Det säger något om vad Sverigedemokraterna är för parti. Att de är beredda efter ett antal middagar och möten att överge centrala vallöften och framför allt löften till Sveriges pensionärer och elever.”

Jonas Sjöstedt hävdar att riskkapitalbolagen genom sitt agerande ger Sverigedemokraterna en legitimitet som partierna inte velat ge dem.

”Det vore rimligt om Sverigedemokraterna nu redovisar alla bidrag man har fått till sitt parti. Både direkt och indirekt och både lokalt och centralt. Det är klart att man undrar om någon ägare eller något företag faktiskt har gett dem pengar”, säger han.

Genom SD:s svängning finns det nu en klar majoritet i riksdagen som motsätter sig ett förbud mot välfärdsvinster. Vad drar du för slutsatser av det?

”Sista ordet är inte sagt. Jag tror också att det här är väldigt pinsamt för Sverigedemokraterna. Frågan är vad deras väljare och medlemmar säger om det här”, säger Jonas Sjöstedt.

Det här var ju ditt viktigaste vallöfte. Vad händer om det inte går att genomföra?
”Då blir det en valfråga 2018, vi kommer att fortsätta driva det med full kraft”, säger han.

Tyck till