ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

"Svenskt näringsliv har talat med kluvna tungor"

  • Foto: Nora Lorek / TT

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson går till hårt angrepp mot Svenskt näringsliv efter Di:s avslöjande om företagens allt tätare kontakter med SD.

På måndagen kunde Di berätta hur svenskt Näringsliv och flera av landets tyngsta arbetsgivarorganisationer i det tysta byggt upp allt tätare kontakter med Sverigedemokraterna.

”Jag är minst sagt förvånad. Vi har ju i flera år sett hur Svenskt Näringsliv har haft heltidsannonser i tidningarna för öppenhet. Dessutom har vi i LO blivit anklagade för att vilja isolera Sverige när vi försöker skydda migranters löner”, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson och fortsätter:

”Nu ser vi att de talar med kluvna tungor och har ett organiserat samarbete med SD. Det är minst sagt anmärkningsvärt”, säger han.

Han kräver nu att man från Svenskt Näringsliv bekänner färg. Man kan enligt LO-basen inte både argumentera för öppenhet och samarbeta med ett parti som SD.

”Här får Svenskt Näringsliv bestämma sig vad de står för. Om det handlar om öppenhet där vi tillsammans ska hjälpas åt med integrationen eller om de vill liera sig med SD som i varje enskilt fall är ute efter att stoppa invandringen.”

Di:s granskning visar samtidigt att näringslivets kontakter med SD varit framgångsrika i den bemärkelsen att SD anammat många av näringslivets förslag. Ett exempel är SD:s omsvängning i frågan om vinst i välfärden, där man gått ifrån LO:s och de rödgrönas linje och istället närmat sig alliansen. Detta har skett medan LO har hållit dörren stängd för SD. Men någon omprövning av förhållningssättet till partiet blir det inte.

”Det är klart att vi kan ha förlorat genom att inte samordna oss med SD. Men vi tror på ett annat samhälle. Vi tror på öppenhet”, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

”En sak är om man bjuder in ett helt utskott från riksdagen och då även en sverigedemokrat kommer, men det här handlar om organiserade enskilda möten. Att gå till ett främlingsfientligt parti och ha överläggningar, det kommer inte hända”, säger han.

Även SD får en rejäl portion kritik från LO-basen.

”De har gått ut i valrörelsen och påstått sig ha en politik för vanliga löntagare. Nu har vi fått en förklaring till varför de vid varje enskilt tillfälle röstar på de förslag som är löntagarovänligt. Det säger mycket om SD. Där de får till ett samarbete hugger de direkt.”

Tyck till