close
«Tillbaka
Spara artikel
Läs artikeln när det passar dig bättre

Klockan

Skriv ut

Gunhild Stordalen: Vår hälsa behöver en elak kock

Gunhild Stordalen: Vår hälsa behöver en elak kock

Uppdaterad 2015-08-31 14:48. Publicerad 2015-08-31 14:38

Bantning har blivit en storindustri, och med tv-program som "Biggest loser" har det också blivit underhållning. Men innovativa näringsdrycker och kreativa dokusåpor botar inte den globala epidemin av fetma och livsstilssjukdomar. Det är själva systemet som måste botas. Vem blir den "elake kocken" som städar upp?

I den bibliska historien åt människorna sig ut ur paradiset. I dag är vi på väg att äta oss till ett folkhälsohelvete. Fler människor dör i dag av övervikt än av hunger.

I den bibliska historien åt människorna sig ut ur paradiset. I dag är vi på väg att äta oss till ett folkhälsohelvete. Fler människor dör i dag av övervikt än av hunger.

Annons:

Människan är varken dummare, girigare eller mindre disciplinerad än när vi först satte fötterna på jorden (eller klättrade ned från träden). Men omgivningen har förändrats, och vi lever i dag i en värld som lockar till osunda livsval.

"Glöm inte att ge ditt stöd till politiker och företag som vågar föreslå drastiska, akuta och på sikt livsnödvändiga åtgärder."

Uteblivna regleringar och felaktiga subventioner har lett till prisras på kalorier, sötningsmedel och vegetabiliska oljor. Samtidigt har antalet tillsatser i maten och storleken på portionerna skjutit i höjden.

Karolinska Institutet har tittat på utvecklingen av ultrabearbetad mat – som godis, choklad och potatischips – i Sverige under 50 år. Sedan 1960 har konsumtionen ökat från 7,4 till 34,5 kilo per person och år medan färsk och naturlig mat har minskat.

Några generationer tillbaka handlade folk mat en gång i veckan. I dag är vi omgivna av frestande erbjudanden dygnet runt, varje dag.
När McDonald’s öppnade sin första restaurang 1955 vägde en hamburgare 45 gram, i dag är det inte ovanligt med hamburgare som väger över fyra gånger så mycket inklusive bröd och tillbehör.

Sett till antalet dödsfall i världen är osund mat den nya cigaretten. Vi såg länge hur tobaksindustrin lade ut dimridåer om hälsoeffekterna och förde lobbykampanjer mot skatter, avgifter och rökförbud. Det tog fyra årtionden att halvera antalet dagliga rökare i USA. Och det krävde handlingskraftiga politiker.

Som konsument blir man lätt förvirrad av alla hälsoråd i medierna, och det är en debatt i sig. Men forskarna har i dag tillräcklig kunskap om, och är ganska eniga om, sambandet mellan det vi stoppar i oss och den alarmerande ökningen av kostrelaterade sjukdomar.

Politikerna har inte råd att ignorera de galopperande hälsokostnaderna och vi kan inte vänta i årtionden på att utvecklingen ska vända.
Redan 2011 var Sverige med om att i FN:s generalförsamling skriva under världshälsoorganisationen WHO:s mål om att minska antalet för tidiga dödsfall i kroniska livsstilssjukdomar med en fjärdedel till 2025. Fyra år senare är det få länder som har följt upp arbetet med de omedelbara åtgärder som krävs för att nå målet.

Vad är då receptet? Från myndigheternas sida krävs nationella kunskapsbaserade kostråd som återspeglas i den mat som serveras i skolor, på sjukhus och offentliga arbetsplatser. Marknadsföringen av ohälsosam mat och sockerhaltiga drycker, speciellt när den riktas till barn, måste regleras. Och innehållsförteckningar måste bli begripliga så att vi som konsumenter kan göra rätt val.

Inom miljö- och klimatpolitiken är principen att den som förorenar betalar. På samma sätt är tobaksbolagen genom avgifter med och finansierar kostnader orsakade av rökning. Vilken politiker blir först med att införa effektiva skatter på osund mat, godis och läsk? Om vi skickar räkningen till industrin visar vi producenter och handlare hur mycket billigare det är att förebygga hälsoproblem med nyttigare mat, än att betala en ständigt växande nota för diabetesmediciner och cancerbehandlingar. Det skulle bli en morot för sund innovation.

Kampen om folkhälsan utkämpas inte med extremdieter på tv. Det avgörande är hur vi reglerar, producerar och distribuerar mat som ger oss en frisk befolkning. Heja gärna på en dokusåpabantare och ge ditt stöd till en vän som byter till en sundare livsstil, men glöm inte att ge ditt stöd till politiker och företag som vågar föreslå drastiska, akuta och på sikt livsnödvändiga åtgärder. Vilka kandidater anmäler sig?

Gunhild Stordalen

Annons:
Annons:
SENASTE NYTT PÅ DI.SE
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
I dag -1,05 Pkt
2016-07-26 09:00 - 17:30
OMXSPI -0,21% 493,97

OMXSPI

-0,21%

Skapad 2016-07-26 14:09

Academedia klättrar

BÖRS. Försiktig öppning. Utbildningsföretaget stiger efter nya bevakningar .

Annons:
Annons:
”Prenumerera”
Vinnare och förlorare
13:54 % Senaste
Axis 4,07 352,90
Kinnevik AB ser. A 3,14 259,20
Bonava A 2,78 99,75
MTG A -4,09 225,10
SSAB A -3,42 27,41
Fingerprint Cards B -2,45 99,70
Världsindex
Nikkei 225 -1,43% 16 383,04
Hang Seng Index 0,62% 22 129,73
FTSE 100 Index 0,14% 6 719,41
Dax 30 0,22% 10 220,34
CAC 40 -0,14% 4 382,06
Dow Jones Industrial Average -0,42% 18 493,06
NASDAQ Composite -0,05% 5 097,63
Mest analyserade bolag
Köp Neutr Sälj
Ericsson 11 29 5
Nordea 15 21 3
Telia Company 9 8 1
Nokia 9 5 0
Lucara Diamond Corp 8 4 0
SAS 1 7 2
Evolution Gaming ... 8 0 0
Xvivo Perfusion 0 7 0
Tieto 3 4 0
Handelsbanken 0 1 4
Concentric 4 1 0
Medivir 0 4 0
NetEnt 1 2 0
Svolder 2 1 0
Addtech 3 0 0
Assa Abloy 0 3 0
Hansa Medical 0 3 0
Verisec 0 3 0
ShaMaran Petroleu... 1 2 0
Mr Green & Co 0 3 0
Telegram
Bästa bolåneräntorna
Annons:

Ersättning fakturaköp

Ditt kreditbetyg Ersättningsnivå*
AAA 98,66%
AA 98,33%
A 97,89%
B 97,36%
C 96,85%

*Genomsnitt juni 2016

samarbete med fakturino.se

RESEVALUTOR

samarbete med forex
Börskoll
ACAD
6,28
EPIS B
-6,25
VALUTAKOLL
Valutakollen
SEK/
Börskoll

 Nyhetstips: 08-573 650 50 - dise@di.se | Växeln: 08-573 650 00 | Kundtjänst/prenumerationsärenden: 08-573 651 00 | Dagens industri | 112 60 Stockholm | © di.se | Ansvarig utgivare: Lotta Edling | PUL | Cookies Följ oss på Google+ Följ oss via RSS Följ oss på Twitter Följ oss på Facebook Skicka mejl till dise@di.se

close

Anmäl kommentaren

Var vänlig och motivera din anmälan (valfritt)