ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Dansk knatte stämmer jätten Amazon för stöld

  • Foto: Charles Rex Arbogast / Ted S. Warren / TT

En dansk småspelare har tröttnat på stölder och kräver nu skadestånd av jättarna Amazon, Groupon och svenska Cdon.Det rapporterar danska medier.

E-handlaren Morfars.dk har sedan 2002 sålt radiostyrda leksaker på nätet. Länge har företaget sett hur konkurrenter kopierat bilderna och använt på sina egna sidor.

Till slut tröttnade Morfars.dk och anlitade företaget Not Allowed som mot ersättning jagar kopierare. Nu har Morfars.dk samlat ihop mer än 100 fall och kräver kompensation på motsvarande 1,3 miljoner svenska kronor

De konkurrerande företagen har kopierat mellan en och 25 bilder vardera och bland de mer kända gärningsmännen finns Amazon, Cdon, Groupon och Letdeal.no.

”Jag har sett en hel del de senaste 18 åren jag jobbat med upphovsrätt men jag har aldrig sett en sådan massiv kopiering och kränkning av ett företag”, säger Morten Kristensen, ägare till Not Allowed till danska finansiering.dk.

Flera företag har redan betalat Morfars.dk en ersättning på 5.000 danska kronor, motsvarande cirka 6.400 kronor, per kopierad bild. De övriga får snart en stämningsansökan i brevlådan.

”Det handlar inte om inkomster för Morfars.dk. Vi vill ha bort våra bilder från konkurrenters hemsidor, det är frustrerande att lägga så mycket resurser på något som bara kopieras för brinnande livet”, säger Kim Eriksen, vd för leksakshandlaren till danska internhetshandels branschorganisation FDIH.

Tyck till