close
«Tillbaka
Spara artikel
Läs artikeln när det passar dig bättre

Klockan

Skriv ut

Debatt: Jobben finns i handeln – inte i innovationsbolag

Uppdaterad 2015-06-09 09:46. Publicerad 2015-06-08 21:00

HÖGA TRÖSKLAR. Det finns stora tillväxthinder för detaljhandeln, och värre blir det när arbetsgivaravgifterna höjs, påpekar skribenterna. Bilden är från köpcentrumet Emporia i Malmö. Foto: Jesper Frisk

Regeringens jobbpolitik fokuserar på forskningstunga branscher, men det är inte där det finns plats för dem som har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Regeringens politik slår däremot hårt mot detaljhandeln, konstaterar Sven-Olov Daunfeldt och Jonas Arnberg.

Statsminister Stefan Löfven har vid ett flertal tillfällen deklarerat att hans regering ska bedriva en mer aktiv industripolitik för fler växande företag. I en debattartikel i Di (22/10 2014) påpekade också näringsminister Mikael Damberg att mer statliga stödinsatser för innovationsbenägna små och medelstora företag behövs om ”Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet till 2020”. De få konkreta åt-gärder som har presenterats inkluderar skapandet av ett innovationsråd, mer statligt riskkapital till innovativa företag och ett ökat exportstöd.

Annons:

En näringslivspolitik som jagar radikala innovationer, som kan mätas i termer av antalet patent eller spenderade utgifter på FoU, riskerar att bli resultatlös.

"I Sverige är arbetslösheten i hög utsträckning koncentrerad till unga och utrikes födda."

För det första visar ny forskning att de snabbväxande företagen är mindre vanliga inom de FoU-intensiva branscherna och att innovationsstöd till små och medelstora företag i Sverige inte har haft någon effekt på sysselsättningstillväxten. Oftast är det inte heller de radikala innovationerna, utan de små stegvisa förbättringarna av redan existerande produkter eller tjänster, som bidrar till ekonomisk tillväxt och utveckling. Det är denna typ av innovationer som har bidragit till stora framgångarna för detaljhandelsföretag som H&M och Ikea.

Näringslivspolitikens ökade fokusering på de FoU-intensiva branscherna är också problematisk eftersom dessa branscher generellt sett inte erbjuder arbeten till dem som har problem med att etablera sig på arbetsmarknaden. I Sverige är arbetslösheten i hög utsträckning koncentrerad till unga och utrikes födda. De senaste siffrorna från Statistiska Centralbyrån visar exempelvis att arbetslösheten bland de utrikesfödda (16–64 år) är nästan tre gånger högre än arbetslösheten för inrikes födda. En politik för minskat utanförskap behöver således fokuseras gentemot reformer som förbättrar villkoren för de företag som är verksamma inom de branscher som anställer arbetslösa ungdomar och utrikes födda, till exempel detaljhandeln, besöksnäringen och övrig tjänstesektor.

De flesta företag inom dessa branscher kännetecknas dock av att de inte anställer. Enligt en ny forskningsrapport från HUI Research (”Vilka är förutsättningarna för fler växande företag inom detaljhandeln?”) förändrade merparten av alla detaljhandelsföretag inte antalet anställda under en treårsperiod och nästan två tredjedelar av dessa företag förändrade inte heller antalet anställda under nästkommande treårsperiod. Vidare kännetecknades detaljhandeln av ett relativt stort antal sovande gaseller, alltså företag som inte anställde trots att de hade förutsättningarna för en snabb och stark tillväxt.

Resultaten tyder på att det finns en tillväxtpotential inom detaljhandeln som inte har realiserats. Reformer som är fokuserade gentemot att minska tillväxthindren för dessa företag kan således bidra till en ökad sysselsättning och en minskning av utanförskapet. Exempel på förändringar som direkt minskar tillväxtbarriärerna och därmed ökar förutsättningarna för fler växande företag inom detaljhandeln är åtgärder som ökar tillgången till internt kapital i företagen och reformer som sänker kostnaden för att anställa.

Men inga sådana reformer föreslås av den nuvarande regeringen. I stället försämras villkoren för företagen genom ökade arbetsgivaravgifter för unga. Enligt Svensk Handels Handelsbarometer kommer varannan handlare att tvinga säga upp personal eller stoppa nyrekryteringar till följd av denna politik. Priset för de selektiva innovationssatsningarna är således en ökad arbetslöshet för de grupper som redan i dag har problem med att etablera sig på arbetsmarknaden.

I handeln finns en dold tillväxtpotential. Med rätt förutsättningar skulle dessa företag kunna växa och anställa samtidigt som ungdomsarbetslöshet och utanförskap skulle minska.

Sven-Olov Daunfeldt, professor i nationalekonomi, forskningschef, HUI Research
Jonas Arnberg, chefsekonom, Svensk Handel

Loading image attachment…
+ Include quote image
×
Twittra
Avbryt
×

Tjänster

Annons:
Annons:
SENASTE NYTT PÅ DI.SE
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Etiketter i denna artikel

Annons:
Annons:
”Prenumerera”
Vinnare och förlorare
15:01 % Senaste
Atrium Ljungberg B 3,16 146,90
Klövern A 3,13 11,52
Klövern B 2,10 11,66
MTG A -3,36 230,00
Lundin Mining Corporation SDB -3,23 33,27
SSAB A -2,97 26,12
Världsindex
Nikkei 225 -0,25% 16 555,95
Hang Seng Index 0,03% 22 826,87
FTSE 100 Index -0,30% 6 815,17
Dax 30 -1,06% 10 510,37
CAC 40 -0,73% 4 403,06
Dow Jones Industrial Average ±0,00% 18 481,48
NASDAQ Composite -0,81% 5 217,70
Mest analyserade bolag
Köp Neutr Sälj
Ericsson 10 26 5
Nordea 12 12 1
Telia Company 9 8 1
Lucara Diamond Corp 8 5 0
SAS 1 7 2
Nokia 3 3 0
Tieto 3 3 0
Xvivo Perfusion 0 5 0
Evolution Gaming ... 5 0 0
Semafo Inc. 1 3 0
Mr Green & Co 0 4 0
Concentric 3 1 0
Hansa Medical 0 4 0
Svolder 2 1 0
ShaMaran Petroleu... 1 2 0
North Chemical 0 3 0
PledPharma 0 3 0
Verisec 0 3 0
Photocat 0 3 0
Bonava 1 1 1
Telegram
Bästa bolåneräntorna
Annons:

Ersättning fakturaköp

Ditt kreditbetyg Ersättningsnivå*
AAA 98,66%
AA 98,33%
A 97,89%
B 97,36%
C 96,85%

*Genomsnitt juni 2016

samarbete med fakturino.se

RESEVALUTOR

samarbete med forex
Börskoll
RAY B
8,28
NGQ
-5,77
VALUTAKOLL
Valutakollen
SEK/
Börskoll

 Nyhetstips: 08-573 650 50 - dise@di.se | Växeln: 08-573 650 00 | Kundtjänst/prenumerationsärenden: 08-573 651 00 | Dagens industri | 112 60 Stockholm | © di.se | Ansvarig utgivare: Lotta Edling | PUL | Cookies Följ oss på Google+ Följ oss via RSS Följ oss på Twitter Följ oss på Facebook Skicka mejl till dise@di.se

close

Anmäl kommentaren

Var vänlig och motivera din anmälan (valfritt)