close
«Tillbaka
Spara artikel
Läs artikeln när det passar dig bättre

Klockan

Skriv ut

Debatt: Här är mina nya innovationsrådgivare

Uppdaterad 2015-02-25 12:54. Publicerad 2015-02-23 21:30

Foto: Jack Mikrut, Filip Erlind, Leif R Jansson / TT

I dag håller regeringens nya innovationsråd sitt första möte. På mötet kommer Innovationsrådet bland annat att ta upp den statliga riskkapitalförsörjningen, skriver statsminister Stefan Löfven (S).

I dag på Harpsund samlas det Nationella innovationsrådet för sitt första möte. Som statsminister kommer jag att vara ordförande för Innovationsrådet. Syftet med att placera det på högsta politiska nivå är att ge prioritet till arbetet med att stärka Sveriges innovationsförmåga och konkurrenskraft.

Annons:

Innovationsrådet kommer också att vara viktigt för att upprätthålla en löpande dialog mellan politik, näringsliv, akademi och fackföreningsrörelse. Samverkan är något som jag fäster stor vikt vid och Innovationsrådet blir en ny infrastruktur för detta.

”Innovationsrådet är en komponent för att öka tillväxten och skapa jobb.”

Genom Sveriges moderna historia har samhällets olika delar haft förmåga och mod att samlas för att ta ansvar. Det har varit en ovärderlig tillgång för vårt land. Sverige är litet, vilket har sina nackdelar, men när vi samarbetar kan vi vända det till en fördel. Då får vi kortare beslutsvägar, bättre förankring och kan snabbare anpassa oss till nya förutsättningar och ligga steget före.

Dessvärre har samverkan och närings- och innovationspolitiken de senaste åren varit satta på undantag. Den tidigare regeringen hade många goda ambitioner, men ointresset för dialog och samverkan med vad den betraktade som särintressen ledde till att Sveriges beslutsfattande blev allt trubbigare. Ekonomin, arbetsmarknaden och utbildningsväsendet började fungera allt sämre. Produktivitetstillväxten avstannade, tillväxten per capita uteblev nästan helt, företagen fick allt svårare att rekrytera personer med rätt kompetens, arbetslösheten steg, Sverige tappade marknadsandelar och handelsbalansen försvagades. På bara åtta år föll Sverige från andra till tionde plats i World Economic Forums rankning över internationell konkurrenskraft.

Att regeringen nu inrättar ett nationellt innovationsråd är ett av flera viktiga steg för att bryta den negativa utvecklingen. Innovationsrådet ska vara ett rådgivande organ. Tanken är att utifrån ett helhetsperspektiv få fram förslag och idéer som leder till bättre samordning och effektiviseringar så att alla de vardagshjältar som skapar morgondagens produkter, tjänster och företag får bättre förutsättningar. Men också att fler kan ta steget att bli företagare eller arbeta med innovationer på sin arbetsplats.

På dagens första möte kommer Innovationsrådet bland annat att ta upp den statliga riskkapitalförsörjningen. Andra frågor som Innovationsrådet kommer att ta sig an i närtid är innovationsupphandling, life science och hur vi tar tillvara de möjligheter som klimatomställningen för med sig.

Innovationsrådet är en komponent för att öka tillväxten och skapa jobb, men det krävs naturligtvis mycket mer. I den globala konkurrensen finns det ingen ”quick fix” utan det krävs ett brett och målmedvetet arbete. Regeringen har därför en jobbstrategi som bygger på en rad insatser inom tre områden:

  • Investeringar för framtiden.

Under de senaste åren har investeringstakten i Sverige minskat. Särskilt oroande är de vikande privata investeringarna, med tanke på dess vikt för utvecklingen av produktiviteten i den svenska ekonomin. För att upprätthålla konkurrenskraften krävs att samhället gör nödvändiga investeringar i infrastruktur, bostäder, forskning och ett bättre klimat.

  • Fler och växande företag.

För att öka efterfrågan krävs en aktiv näringspolitik och samverkan. Vi vill stärka hela innovationskedjan så att fler företag, innovatörer och entreprenörer lyckas utveckla sina idéer till framgångsrika produkter och tjänster.

  • Utbildning för rätt kompetens och matchning.

Trots att Sverige har hög arbetslöshet har många arbetsgivare svårt att hitta personal. En fungerande kompetensförsörjning är avgörande för att vi ska kunna komma tillrätta med arbetslösheten. Vi kommer att göra investeringar i skola, högskola och vuxenutbildning så att människor kan ta de jobb som finns och de nya som växer fram.

Innovationsrådet har en viktig roll att spela för att skapa förutsättningar för fler framgångsrika företagare som efterfrågar arbetskraft. Därför är jag glad över att tio mycket kompetenta och engagerade personer nu tar plats som ledamöter i Innovationsrådet. Ledamöterna för 2015 är Ola Asplund, Mengmeng Du, Charles Edquist, Pam Fredman, Darja Isaksson, Johan Rockström, Karl-Henrik Sundström, Jane Walerud, Hans Vestberg och Carola Öberg.

Tillsammans med statsråden Magdalena Andersson, Mikael Damberg, Helene Hellmark Knutsson och Åsa Romson så utgör Innovationsrådet en spännande blandning av kompetenser och erfarenheter.

Med Innovationsrådet kommer regeringen också löpande att upprätthålla en dialog med de aktörer som runt om i landet arbetar med innovation, entreprenörskap och framtidens växande företag. Det är där som grunden för Sveriges välstånd byggs.

Stefan Löfven, statsminister (S)

 

Läs svar från Annie Lööf här.

Läs svar från Svenskt Näringsliv här.

Tjänster

Annons:
Annons:
SENASTE NYTT PÅ DI.SE
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Bästa bolåneräntorna
Annons:

Ersättning fakturaköp

Ditt kreditbetyg Ersättningsnivå*
AAA 98,66%
AA 98,33%
A 97,89%
B 97,36%
C 96,85%

*Genomsnitt april 2016

samarbete med fakturino.se

RESEVALUTOR

samarbete med forex
Börskoll
SSAB A
7,31
NOMI
-6,29
VALUTAKOLL
Valutakollen
SEK/
Börskoll

 Nyhetstips: 08-573 650 50 - dise@di.se | Växeln: 08-573 650 00 | Kundtjänst/prenumerationsärenden: 08-573 651 00 | Dagens industri | 112 60 Stockholm | © di.se | Ansvarig utgivare: Lotta Edling | PUL | Cookies Följ oss på Google+ Följ oss via RSS Följ oss på Twitter Följ oss på Facebook Skicka mejl till dise@di.se

close

Anmäl kommentaren

Var vänlig och motivera din anmälan (valfritt)