close
«Tillbaka
Spara artikel
Läs artikeln när det passar dig bättre

Klockan

Skriv ut

Debatt: Regeringens klimatlinje hotar svenska jobb

Uppdaterad 2015-12-30 08:52. Publicerad 2015-12-30 07:47

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon, Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius och president François Hollande vid avslutningen av toppmötet i Paris om klimatkrisen. Men varför vill den svenska regeringen fördyra för industrin? Foto: Francois Mori

Regeringens klimatpolitik snedvrider konkurrensen. S och MP vill fördyra för svensk industri i stället för att arbeta för ett harmoniserat system på EU-nivå, skriver moderatpolitikerna Christofer Fjellner och Lars Hjälmered.

I mitten av december enades världens länder om ett klimatavtal på toppmötet i Paris. Det är glädjande. Men det klimatbeslut som är viktigast för Sverige och svensk industri fattas nästa år, i reformen av EU:s utsläppshandel. Beslutet är direkt avgörande för Sveriges konkurrenskraft. Men frågetecknen kring hur Sverige kommer att agera är många.

Annons:

Fakta

  • Christofer Fjellner (M).

    Foto: FREDRIK PERSSON / TT

  • Lars Hjälmered (M).

1 / 2

Skribenter

Christofer Fjellner, Europaparlamentariker (M) miljöutskottet.

Lars Hjälmered, Närings- och energipolitisk talesperson (M).

Hittills har signalerna från både S och MP varit att man vill göra utsläppshandeln så dyr som möjligt. Fokus har legat på att öka industrins kostnader för att tvinga fram avveckling och omställning, i stället för att göra det så billigt som möjligt att minska utsläppen.

För att lyckas med det är tre saker avgörande:

Den fria tilldelningen måste bli mer dynamisk och baseras på faktisk och inte historisk produktion. Den måste fokuseras så att branscher som verkligen bär den största bördan för klimatpolitiken får en större andel fri tilldelning och de anläggningar som är mest klimateffektiva inom varje sektor måste försäkras full fri tilldelning. Det är orimligt om världens mest klimateffektiva stålverk tvingas slå igen bara för att det ligger i Sverige. Osthyvelsprincipen måste bort, det är den som driver den smygande avindustrialiseringen när investeringar kanaliseras till länder utanför EU.

Kompensation av indirekta kostnader måste harmoniseras på EU-nivå. Klimatpolitiken påverkar inte bara industrier som släpper ut koldioxid. Den påverkar också elpriset, även när elen är i princip koldioxidfri. Länder som Tyskland, Storbritannien och Norge har valt att kompensera sin elintensiva industri. Sverige gör det inte och kan inte heller med intäkter från utsläppshandeln eftersom våra utsläpp är så låga. Det snedvrider konkurrensen inom EU.

Trixa inte med utsläppsrätterna! De som ser sig som förlorare när vi beslutade om EU:s klimatmål förra året vill nu trixa med utsläppshandeln för att få sin vilja igenom i efterhand. S och MP skickar nu signaler om att de kommer att ansluta sig till den linjen. Det skulle öka industrins kostnader när planeringar och strategier måste göras om och än värre är att det skadar trovärdigheten för hela utsläppshandeln och minskar viljan att investera här.

De flesta har nog glömt att Stefan Löfven inför valet lovade att återindustrialisera Sverige. Löfven har säkert inte glömt sitt vallöfte; han vill bara inte prata om det längre. Det kanske inte är så konstigt, för det blev ingen industrivänlig regering. Kärnkraftsavveckling, lastbilsskatter, och höjd skatt på allt från arbete till förnybar energi är bara några exempel på hur regeringens politik redan försvagar vår konkurrenskraft. Sverige förlorar nu flest industrijobb i hela Europa. På fem år har vart tionde jobb i industrin gått förlorat.

Det finns flera förklaringar, men kanske viktigast är att vi med politiska beslut har ökat kostnaden för att bedriva verksamhet i Sverige. Det är ingen förutbestämd ordning – det är dålig industripolitik. Om svensk industri hade utvecklats som i Tyskland eller Nederländerna skulle industrijobben ha varit 20 procent fler i dag. Det är hög tid att svenska politiker tar Sveriges konkurrenskraft på allvar.

 

Christofer Fjellner, Europaparlamentariker (M), miljöutskottet
Lars Hjälmered, Närings- och energipolitisk talesperson (M)

Loading image attachment…
+ Include quote image
×
Twittra
Avbryt
×

Tjänster

Annons:
Annons:
SENASTE NYTT PÅ DI.SE
Annons:
Annons:
Annons:
I dag 2,02 Pkt
2016-08-30 09:00 - 17:30
OMXSPI 0,40% 509,74

OMXSPI

0,40%

Skapad 2016-08-30 17:30

Fagerhult
lyste upp

BÖRSEN. Börsen steg för tredje dagen i rad på tisdagen - belysningsföretagets aktie sken tack vare en stark rapport.

Annons:
I dag -76,74 Pkt
2016-08-30 09:00 - 17:30
DJI -0,41% 18 426,25

Dow Jones Industrial Average

-0,41%

Skapad 2016-08-30 20:41

Ras i klädjättar

USA. Börserna hade svårt att välja riktning i den tidiga handeln. Två stora klädföretag rasade efter nedslående siffror.

Annons:
I dag 33,50 SEK
2016-08-30 09:00 - 17:30
FAG 15,12% 255,00

Fagerhult

15,12%

Skapad 2016-08-30 17:24

Lyser på börsen efter rapport

ÖKAR VINSTEN REJÄLT. Kursraketen fortsätter uppåt efter starka delårssiffror.

I dag -5,40 SEK
2016-08-30 09:00 - 17:30
ASSA B -3,00% 174,40

Assa Abloy B

-3,00%

Skapad 2016-08-30 17:29

Därför dissas Assa Abloy

BÖRS. Analytikerna sänker förväntningarna på tillväxten och det är främst ett område som oroar.

Etiketter i denna artikel

Bästa bolåneräntorna
Annons:

Ersättning fakturaköp

Ditt kreditbetyg Ersättningsnivå*
AAA 98,66%
AA 98,33%
A 97,89%
B 97,36%
C 96,85%

*Genomsnitt juni 2016

samarbete med fakturino.se

RESEVALUTOR

samarbete med forex
Börskoll
FAG
15,12
DEDI
-5,88
VALUTAKOLL
Valutakollen
SEK/
Börskoll

 Nyhetstips: 08-573 650 50 - dise@di.se | Växeln: 08-573 650 00 | Kundtjänst/prenumerationsärenden: 08-573 651 00 | Dagens industri | 112 60 Stockholm | © di.se | Ansvarig utgivare: Lotta Edling | PUL | Cookies Följ oss på Google+ Följ oss via RSS Följ oss på Twitter Följ oss på Facebook Skicka mejl till dise@di.se

close

Anmäl kommentaren

Var vänlig och motivera din anmälan (valfritt)