ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

M varnar Stefan Löfven

Magdalena Anderssons samarbetsinvit till alliansen får kalla handen av Moderaterna, som samtidigt riktar en skarp varning till Stefan Löfven. Om samarbetet med Vänsterpartiet bryts är Moderaterna beredda att fälla regeringen.

”Hela anledningen till att Stefan Löfven är statsminister är för att de tre rödgröna partierna samlar ett större stöd än alliansen. Den dagen som de inte vill regera med Vänsterpartiet kommer vi få en helt ny diskussion om vilken regering vi ska ha i Sverige”, säger Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé. 

Det var i en intervju i Di på fredagen som finansminister Magdalena Andersson sa att regeringen nu är redo att förhandla om den ekonomiska politiken med allianspartierna. 

”Vi är beredda att kompromissa”, sa hon och öppnade upp för utvidgningar av rut-avdraget och andra subventioner av låglönejobb.

Enligt Magdalena Andersson är behovet av politisk stabilitet nu extra stort i och med flyktingkrisen. Ytterligare en anledning är att Decemberöverenskommelsen fallit, vilket återigen skapar osäkerhet om hur regeringen ska få igenom sina budgetar i riksdagen. Även om Stefan Löfven fortsätter att samarbeta med Vänsterpartiet, skulle en gemensam alliansbudget nästa år sannolikt innebära en ny regeringskris, eftersom SD tydligt signalerat att de vill fälla regeringen. Det gör att man kan se Vänsterpartiets stöd som oviktigt eftersom regeringen hur som helst fälls den dagen alliansen lägger en gemensam budget. 

Så här svarade Magdalena Andersson när Di frågade om regeringen är beroende av Vänsterpartiets stöd:

”Det beror helt på hur de borgerliga väljer att agera. Därför är det viktigt att de borgerliga berättar hur tänker göra och utifrån det kan vi göra en bedömning.”

Men Moderaterna gör nu klart att Stefan Löfven måste ha med sig Vänstern som samarbetsparti.

”Stefan Löfven valde att inleda ett budgetsamarbete med Vänsterpartiet och det är också anledningen till att vi accepterade att han blev framsläppt som statsminister”, säger Tomas Tobé.

Hur skulle ni agera om regeringen bryter med V?
”Då konstaterar jag att alliansens partier samlar ett större regeringsunderlag än vad Socialdemokraterna och Miljöpartiet gör”, säger han, utan att vilja svara på om Moderaterna är beredda att väcka ett misstroende mot Stefan Löfven. 

Varför gör Moderaterna allt för att Vänstern ska ha inflytande?
”Moderaterna vill kunna se till att vi får en alliansregering. Det är inte vår uppgift att lösa Stefan Löfvens budgetunderlag.”

Tomas Tobé gör också klart att hans parti inte är intresserat av att förhandla om den ekonomiska politiken med Magdalena Andersson, trots att hon nu öppnar för en rad alliansförslag. 

”Ena veckan lägger Magdalena Andersson fram förslag som innebär kraftigt försämrat rutavdrag. Nu väljer hon att tala gott om rutavdraget, man hänger inte riktigt med”, säger han och tillägger:  

”Sverige skulle behöva en ny ekonomisk politik, men det kräver en ny regering.”

Fp-ledaren Jan Björklund öppnade nyligen upp för mer samarbete med regeringen och har tidigare sagt att han inte anser att Stefan Löfven behöver regera med Vänsterns stöd. Di har utan framgång sökt honom för en kommentar. 

Tyck till