close
«Tillbaka
Spara artikel
Läs artikeln när det passar dig bättre

Klockan

Skriv ut

Debatt: Sverige ligger långt efter i kampen mot terrorism

Uppdaterad 2015-01-09 09:16. Publicerad 2015-01-09 05:00

Foto: AP

Attentatet mot det franska satirmagasinet Charlie Hebdos redaktion manar till eftertanke. Sverige är långt efter många andra länder när det gäller att förebygga radikalisering och förhindra rekrytering till terrorlistade grupper, skriver Peder Hyllengren, forskare vid Försvarshögskolan.

Onsdagens brutala terrordåd i Paris mot tidningen Charlie Hebdo var inte bara avskyvärt till sin karaktär, det väcker också frågor om vad vi i Sverige gör för att förhindra att något liknande sker på svensk mark. Attentat mot tidningar kan verka långt borta men är faktiskt runt hörnet. Jyllands-Posten har varit utsatt för fyra försök till terrordåd, även Nerikes Allehanda har hotats och konstnären Lars Vilks lever med konstant livvaktskydd.

Annons:

Rekryteringen och resandet till al-Qaidainspirerade grupper är mycket omfattande, sannolikt har över 300 personer från Sverige anslutit sig till dessa grupper i Syrien och Irak. Det gör Sverige till ett av de länder i Europa med flest stridande per invånare och passerar antalet svenska nazister som anslöt som frivilliga till Waffen-SS under andra världskriget. Det finns heller inga indikationer på att resandet avtar.

”Många svenska kommuner har en viktig försummad läxa att göra.”

Utöver den brutalitet de gör sig skyldiga till på plats riskerar de som återvänder att komma hem radikaliserade med stridsvana, sänkt våldströskel och psykiska trauman. Det är en explosiv cocktail som medför att vissa återvänder med både avsikt och förmåga att utföra attentat i Sverige. På sociala medier var även svenska jihadister snabba med att hylla onsdagens massavrättning.

Dessvärre ligger Sverige fortfarande långt efter många andra länder avseende att förebygga radikalisering och förhindra rekrytering till av FN terrorlistade grupper. Det har länge funnits en blåögdhet, en naivitet för att inte säga feghet inför att detta faktiskt är ytterligt farliga personer kapabla till grova våldsbrott som måste hanteras därefter.

Där Sverige befinner sig i dag avseende lagstiftning och förebyggande åtgärder borde Sverige ha befunnit sig för flera år sedan. Att det första och hittills enda åtalet mot en svensk Syrienkrigare äger rum i Storbritannien är talande.

Det förebyggande arbetet i Sverige har stor förbättringspotential. Det finns numera många förtvivlade anhöriga runt om i landet som sett en familjemedlem gå förlorad till jihadismens locktoner. På lokal nivå behöver det finnas struktur och kunskap för att motverka radikalisering, arbetet har alltför länge vilat på enskilda eldsjälar, i den mån det alls existerat. Många svenska kommuner har här en viktig försummad läxa att göra. Kunskapen finns; i Göteborg med dess överrepresentation av jihadister börjar ett förebyggande arbete ta form även om mycket återstår. I exempelvis Storbritannien och Danmark finns utvecklade strukturer för att hantera och bemöta problematiken, dörren står säkert öppen för dem som vill lära.

Det svenska civilsamhället behöver också göra mer. Att som vissa tongivande muslimska representanter vifta bort arbetet mot radikalisering som ”islamofobi” duger helt enkelt inte. Sådana representanter har inget att tillföra och fler goda krafter med ett genuint intresse av att motverka problematiken behöver göra sig hörda.

Att den som strider för en terrorgrupp inte ska kunna återvända till Sverige som om ingenting har hänt är angeläget. Att ansluta sig till IS är ett val, ett val som ska leda till konsekvenser. Skärpt svensk lagstiftning är på gång och behövlig om än senkommen.

Vi behöver också effektivare gränskontroller. Terrorattentat begås av personer som befinner sig i landet och att vi inte har bättre koll på vilka som släpps in är direkt oansvarigt.

Vårt främsta vapen i kampen mot extremism förblir yttrandefriheten. Krav på censur och anpasslighet behöver avfärdas. Självcensur, censuren mellan tanken och tangentbordet, blir en prövning för oss alla.

Det är också viktigt att riskerna sprids, Charlie Hebdo ska inte behöva stå ensamma inför hot och våld. Varenda svensk tidning värd namnet borde publicera dess satir och inte nöja sig med att känna sorg. Budskapet till jihadisterna från publicister behöver sägas högt och tydligt – vill ni döda yttrandefriheten måste ni döda oss alla.

Peder Hyllengren, forskare vid Centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier, Cats, vid Försvarshögskolan

Loading image attachment…
+ Include quote image
×
Twittra
Avbryt
×

Tjänster

Annons:
Annons:
SENASTE NYTT PÅ DI.SE
Annons:
Annons:
Annons:
I dag 17,88 Pkt
2016-08-24 09:00 - 17:30
DJI 0,10% 18 547,30

Dow Jones Industrial Average

0,10%

Skapad 2016-08-23

Backar på prischock

WALL STREET. Börserna var försiktigt positiva vid stängning – Läkemedelsföretag backade efter prischockhöjning.

Annons:
Annons:
Foto: TT

Rycker på axlarna

BRANSCHEN. Regeringen vill strypa förtur i vården, men försäkringsbolagen tar utspelet med ro.

Har du privat sjukvårdsförsäkring?

  • Visa resultat

I dag 5,08 Pkt
2016-08-24 09:00 - 17:30
OMXSPI 1,02% 504,29

OMXSPI

1,02%

Skapad 2016-08-23

Rusade på order

BÖRSEN. Småbolaget ledde en glad Stockholmsbörs uppåt på tisdagen efter en order från elbilstillverkaren Tesla Motors.

I dag 17,88 Pkt
2016-08-24 09:00 - 17:30
DJI 0,10% 18 547,30

Dow Jones Industrial Average

0,10%

Skapad 2016-08-23

Best Buy steg

USA-BÖRSER. Elektronikåterförsäljarens aktie steg nära 16 procent efter en stark kvartalsrapport.

I dag 5,08 Pkt
2016-08-24 09:00 - 17:30
OMXSPI 1,02% 504,29

OMXSPI

1,02%

Skapad 2016-08-23

Elekta i topp

BÖRSEN. Stockholmsbörsen var på ett fortsatt positivt humör på tisdagseftermiddagen. Bäst gick det för strålknivstillverkaren.

Bästa bolåneräntorna
Annons:

Ersättning fakturaköp

Ditt kreditbetyg Ersättningsnivå*
AAA 98,66%
AA 98,33%
A 97,89%
B 97,36%
C 96,85%

*Genomsnitt juni 2016

samarbete med fakturino.se

RESEVALUTOR

samarbete med forex
Börskoll
IS
24,88
STWK
-7,81
VALUTAKOLL
Valutakollen
SEK/
Börskoll

 Nyhetstips: 08-573 650 50 - dise@di.se | Växeln: 08-573 650 00 | Kundtjänst/prenumerationsärenden: 08-573 651 00 | Dagens industri | 112 60 Stockholm | © di.se | Ansvarig utgivare: Lotta Edling | PUL | Cookies Följ oss på Google+ Följ oss via RSS Följ oss på Twitter Följ oss på Facebook Skicka mejl till dise@di.se

close

Anmäl kommentaren

Var vänlig och motivera din anmälan (valfritt)