close
«Tillbaka
Spara artikel
Läs artikeln när det passar dig bättre

Klockan

Skriv ut

Hemmasnickarens mardröm

Uppdaterad 2014-07-15 15:38. Publicerad 2014-07-15 13:12

Den svenska hemmasnickrarens husgud Martin Timell. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Sommaren är högsäsong för renoveringssugna svenskar. Och allt fler väljer att, bokstavligt talat, ta saken i egna händer när det gäller allt från fasadmålning till att renovera hela kök och badrum. Men gör du fel kan det kosta betydligt mer än det smakar.

Renoveringarna av svenska hem blir allt fler. Enligt Daniel Claesson, pressansvarig på försäkringsbolaget If, beror det dels på rot-avdraget, men även på att hemmasnickartrenden har fortsatt att hålla i sig:

Annons:

”Framför allt får vi in ärenden från folk som har gjort egna jobb. Martin Timell-effekten som vi lite skämtsamt kallar den, har fortsatt att växa de senaste åren. Att renovera själv ser ganska lätt ut på tv, men går någonting snett eller blir fel så är det inte så bra, rent försäkringsmässigt”, säger han.

If har i dag 14 procent av den svenska försäkringsmarknaden. Enligt bolagets kundstatistik har antalet vattenskador i privatbostäder ökat de senaste åren, bland annat till följd av att människor väljer att själva utföra renoveringen.

Enligt deras kundstatistik har antalet vattenskador i privatbostäder ökat de senaste åren och ligger på knappt 10.000 per år. Antalet anmälningar beror dels på yttre faktorer, som kraftiga översvämningar orsakade av regnväder, men Daniel Claesson förklarar att den långsiktiga trenden är att antalet anmälningar ökar även oberoende av väder och vind.

”Människor måste tänka efter själva och gå igenom ordentligt vad de klar av och inte klarar av, sådant kan ju inte vi veta. Särskilt våtrum, badrum och kök är viktigt att det görs av någon med certifikat. Har man råkat ut för till exempel en vattenskada så kan det bli problem om man har gjort jobbet själv. Din försäkring täcker bara skadorna för om någonting oförutsett händer”, säger Daniel Claesson.

Och med ”oförutsett” räknas alltså inte att du råkat slå en spik rakt genom vattenledning och upptäcker det fyra månader senare när fukten har spridit sig en meter upp på väggarna. Då kan renoveringen till slut bli betydligt dyrare än om du hade valt att anlita hantverkare.

”Ombyggnader och reparationer ska göras enligt de metoder och normer som branschen har. Gör man jobbet själv vill det då till att man har rätt kunskaper och vet hur det ska göras. ’Oförutsett’ är händelser som ändå inträffar. Rör kan gå sönder, det kan vara materialfel, överbelastning eller andra saker som händer. Om det däremot är så att vattenskadan beror på ett dåligt utfört hemmabygge så kan bedömningen bli att skadan kunde förutses”, säger Daniel Claesson.

För fuktskador ligger självrisken på 3.000 kronor. Men en flitig och ambitiös hemmasnickare riskerar alltså att bli utan försäkringspengar även om självrisken är betald.

”Vi har till exempel haft ett fall där ett badrum renoverades genom att ägaren själv lät den ursprungliga plastmattan sitta kvar i golv och väggar. Ägaren lägger sedan en gipsskiva utanpå och sedan tätskikt. Därefter på med nytt kakel och klinkers. Det leder till kondens emellan de två tätskikten, materialen kan inte ’andas’. I det fallet fick ägaren avslag på ersättningen”, berättar Daniel Claesson.

Ett annat fall, som är återkommande hos försäkringsbolaget, är då ivriga villaägare själva lägger på tilläggsisolering i året runt-bostaden eller sommarhuset.

”Det är lätt att tro att det bara är att lägga på ett lager. Men det kan leda till ändrade värmeförhållanden på vinden, mögel och fuktproblem. Därför är det viktigt att en sakkunnig om ventilation tillfrågas innan man drar i gång med en sådan renovering”, säger Daniel Claesson.

Försäkringsbolaget Trygg Hansa har inga egna regler för hur en renovering ska gå till. I stället kräver försäkringsbolaget arbetet ska följa de aktuella branschregler som råder.

Men även om du anlitar hantverkare kan det förstås gå fel om du inte är vaksam.

”Det är förstås viktigt att man får papper på att hantverkaren är certifierad att utföra det arbetet han eller hon ska göra. Men det viktiga är att jobbet är bra gjort. Är jobbet inte gjort på rätt sätt så spelar det ingen roll om det finns papper”, säger Daniel Claesson.

Loading image attachment…
+ Include quote image
×
Twittra
Avbryt
×
Annons:
Annons:
SENASTE NYTT PÅ DI.SE
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
”Prenumerera”
Vinnare och förlorare
17:29 % Senaste
Dometic Group 3,56 63,95
Lifco B 3,55 253,80
Industrivärden C 3,44 153,50
Fingerprint Cards B -2,46 110,80
H&M B -2,31 262,30
Axis -1,10 385,60
Världsindex
Nikkei 225 -1,18% 16 360,71
Hang Seng Index 0,41% 22 909,54
FTSE 100 Index 0,31% 6 838,05
Dax 30 0,55% 10 587,77
CAC 40 0,80% 4 441,87
Dow Jones Industrial Average -0,29% 18 395,40
NASDAQ Composite 0,13% 5 218,92
Mest analyserade bolag
Köp Neutr Sälj
Ericsson 9 26 5
Nordea 12 12 1
Telia Company 9 8 1
SAS 1 7 2
Lucara Diamond Corp 6 4 0
Tieto 3 3 0
Nokia 3 3 0
Xvivo Perfusion 0 5 0
Evolution Gaming ... 5 0 0
Semafo Inc. 1 3 0
Mr Green & Co 0 4 0
Concentric 3 1 0
ShaMaran Petroleu... 1 2 0
Hansa Medical 0 3 0
Svolder 2 1 0
Photocat 0 3 0
Bonava 1 1 1
PledPharma 0 3 0
GWS Production 0 3 0
Cinnober Financia... 0 2 0
Telegram
Bästa bolåneräntorna
Annons:

Ersättning fakturaköp

Ditt kreditbetyg Ersättningsnivå*
AAA 98,66%
AA 98,33%
A 97,89%
B 97,36%
C 96,85%

*Genomsnitt juni 2016

samarbete med fakturino.se

RESEVALUTOR

samarbete med forex
Börskoll
SVOL A
7,96
MEKO
-9,97
VALUTAKOLL
Valutakollen
SEK/
Börskoll

 Nyhetstips: 08-573 650 50 - dise@di.se | Växeln: 08-573 650 00 | Kundtjänst/prenumerationsärenden: 08-573 651 00 | Dagens industri | 112 60 Stockholm | © di.se | Ansvarig utgivare: Lotta Edling | PUL | Cookies Följ oss på Google+ Följ oss via RSS Följ oss på Twitter Följ oss på Facebook Skicka mejl till dise@di.se

close

Anmäl kommentaren

Var vänlig och motivera din anmälan (valfritt)