close
«Tillbaka
Spara artikel
Läs artikeln när det passar dig bättre

Klockan

Skriv ut

Krogtoppen

Upper House 25 möjliga 24 poäng av

  1. Mat: 10 (av möjliga 10)

    Service: 5 (av möjliga 5)

    Prisvärt: 4 (av möjliga 5)

    Miljö: 5 (av möjliga 5)

  2. Pris varmrätt: 1.150 kronor (sex rätter), vinpaket 1. 400 kronor

    Antal platser: 60

    Öppettider: Tis-Lör 18.00

    Köksmästare: Måns Backlund

    Adress: Gothia Towers, 25:e våningen
    Göteborg

    Telefon: 031-708 8200

    Hemsida: upperhouse.se

    Tidigare testad:

Krog: Nära full pott för höjdarkrogen

Uppdaterad 2014-06-11 13:38. Publicerad 2014-06-11 13:01

Med nya Upper House går det stiftelseägda jättehotellet Gothia Towers på tvärs mot utvecklingen på Göteborgs krogscen. Tidigare i år slocknade två av stadens Michelinstjärnor i och med att finkrogarna Fond och Kock & Vin stängde. I deras ställe har enklare restauranger öppnat.

Upper House däremot har som uttalad ambition att erövra inte bara en, utan två stjärnor i Guide Michelin. Lyxhotellet med samma namn, en påbyggnad på ett av Gothia Towers torn, har nyligen fått sin klassificering: fem stjärnor.

Annons:

Från vårt fönsterbord högst upp, på våning 25, blickar vi ut över Ullevis djärva ellips och bortom den landmärken som Skansen Lejonet, det rödvitmönstrade Läppstiftet och gasklockan på Gullbergsvass. I väster får solnedgången hustaken att blänka ända bort mot Masthuggskyrkans bastanta silhuett.

Även om det inte är Manhattans skyline som ligger för våra fötter bär miljön det internationella lyxhotellets prägel, med sobert grå sittmöbler vars höga ryggar skärmar av borden.

Måltiden inleds med små kanapéer, så läckra att det blir bråk när den ena av Di Weekends testare stjäl en miniråbiff med rökt majonnäs av kollegan, som med slutna ögon njuter av en liten surdegskudde fylld med getfärskost.

Allra mest imponerar dock en ”dekonstruerad” champinjon, skuren i sidenmjuka skivor som har fogats samman med en kräm på svampen.Aptitretaren, som serveras efter kanapéerna (skillnaden är för oss något oklar), är också värd att nämna eftersom den är något av det vackraste vi har sett med sitt mönster av löjroms- och crème fraîche-klickar på en vårgrön botten av dillkräm.

Själva menyn börjar med ett Grebbestadsostron med purjo och forellrom – hav och lök i en smaragdgrön kallsup. En mäktig riesling, ”krallig” med servitörens ord, passar väl till.
Vid ett senare besök kommer ostronen från danska Limfjorden och serveras med en kräm på vårlök och pepparrot, som lite olyckligt slår ut ostronens naturliga sälta.

Brödservering har utvecklats till en egen och prestigefylld genre inom fine dining, och Upper House står inte Stockholmskrogarna efter. På en täljsten vid bordet gräddas var sin liten surdegsrundel smaksatt med brown ale.

”En liten smörgås mitt i måltiden”, säger servitören med illa dold stolthet.
Och den är befogad. Brödet är varmt och doftande. Påläggen – ister, späck och syltad lök – är underbara, särskilt det mildrökta späcket.

”Det är ett linderödssvin som har gått och bökat borta vid Kallebäcks källa”, berättar servitören med en gest mot fönsterväggen mot skogarna i öster. De tunna späckskivorna är draperade över ett stycke granit, och vi måste hejda en impuls att slicka på stenen när fläsket är uppätet.

Det fantastiska med den här måltiden är att nästan allt vi serveras utlöser en liknande reaktion: vi vill ha mer.

Samma sak med nästa rätt, smörpocherad piggvar med skånska nässlor. Som en vit pralin ligger den fasta fiskbiten med ett vårgrönt täcke som faktiskt bränns lite på tungan. Det är sötma, syra och rostade toner i en perfekt avvägning, som matchas fint av en kraftfull men elegant vit bourgogne från Beaune.

Några veckor senare är piggvaren ersatt av gotländsk sparris, kvällens vackraste servering. Här återkommer linderödsspäcket som ingrediens, dock knappt förnimbart.

En viss besvikelse infinner sig dock – en meny utan fisk bär inte precis västkustens prägel. Ett enda riktigt frågetecken sätter vi, för osten, en blåmögelvariant från österlenska Vilhelmsdal som har smulats över en i och för sig söt och fin bakad rödbeta. Men kompositionen verkar mindre inspirerad och saknar den subtilitet vi vid det här laget har hunnit vänja oss vid.

I nästa stund är vi tillbaka på spåret. Choklad och morot, inser vi, är kulinariska storheter som borde förenas oftare. Som på våra tallrikar, där en kakaomättad mousse möter iskall sorbet och en, enligt servitören, ”duktigt nedkokt” morotsjuice med en smak som drar åt aprikos.

Servicen är mestadels ypperlig – initierad, engagerad och göteborgskt opretentiös. Någon gång svajar det lite, men då beror det på att ordinarie servitör har ersatts av en mindre insatt kollega, och det händer inte många gånger.

Eftersom vi har bråttom avslutar vi med var sin snabb espresso. Kaffegodiset får vi i en låda att ta med hem. En omtänksam gest, men en måltid på Upper House sätter som sagt impulskontrollen ur spel. Så lådan är tom när vi reser oss från bordet.

Tjänster

Annons:
Annons:
SENASTE NYTT PÅ DI.SE
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
I dag 106,56 Pkt
2016-07-01 09:00 - 17:30
N225 0,68% 15 682,48

Nikkei 225

0,68%

Skapad 2016-07-01 08:00

Minskad oro
lyfter börsen

ASIEN. Tokyobörsen fortsatte upp då oron över den ekonomiska effekten från brexit minskat.

Etiketter i denna artikel

Restaurangtoppen

25 poäng

Skåne Tranås, Daniel Berlin

24 poäng

Stockholm, Oaxen

Järpen, Fäviken

23 poäng

Stockholm, Vedertagna Ingredienser

Stockholm, Imouto (Esperanto)

Stockholm, Imouto (Esperanto)

Stockholm, Agrikultur

22 poäng

Göteborg, Bhoga

Älvsjö, Aloë

Stockholm, Nook

21 poäng

Stockholm, Brasserie Godot

Malmö, Bloom in the Park

Stockholm, The Flying Elk

Stockholm, Farang

Stockholm, Lilla Ego

Stockholm, Mathias Dahlgren – Matbaren

Göteborg, Hoze

New York, Aquavit

20 poäng

Stockholm, Punk Royale

Stockholm, Speceriet

Borgholm, Hotell Borgholm

Stockholm, Bobergs matsal

Stockholm, Le Nom

Stockholm, Oaxen slip

19 poäng

Stockholm, Volt

Stockholm, Brasseriet

Stockholm, Woodstockholm Matbar

Malmö, Bord 13

Stockholm, Agnes

Stockholm, Sushi Sho

18 poäng

Åre, Ölbaren

Stockholm, Surfers

Stockholm, Kornhamnstorg 53

Stockholm, Miss Clara Matsal

Stockholm, Kommendören

Stockholm, Ekstedt

Stockholm, Usine

Stockholm, Brasserie Bobonne

Göteborg, Kometen

17 poäng

Göteborg, Toso

Stockholm, Napolyon

Stockholm, Naturligtvis

Stockholm, Bar Central

Stockholm, Le Rouge

Stockholm, Restaurang J

Stockholm, Paradiso

16 poäng

Stockholm, Grodan

Stockholm, Kött- och fiskbaren

Stockholm, Michelle van der Milles

Stockholm, 19 glas

Stockholm, Público

Stockholm, Sturehof

Stockholm, Sannas

Uppsala, La Parilla

Stockholm, Brasserie Balzac

15 poäng

Stockholm, 39 Wäst

14 poäng

Stockholm, Mother

13 poäng

Stockholm, Babette

Stockholm, Trattorian

Stockholm, Österlånggatan 17

12 poäng

Stockholm, Kött- och fiskbaren

Annons:
Annons:
”Prenumerera”
Vinnare och förlorare
09:55 % Senaste
SSAB B 7,38 17,16
SSAB A 6,26 20,70
Kinnevik AB ser. A 2,61 224,20
MTG A -2,29 230,00
NetEnt AB ser. B -1,14 82,05
Tele2 A -1,01 78,45
Världsindex
Nikkei 225 0,68% 15 682,48
Hang Seng Index 1,75% 20 794,37
FTSE 100 Index 0,26% 6 521,22
Dax 30 0,04% 9 684,08
CAC 40 0,05% 4 239,49
Dow Jones Industrial Average 1,33% 17 929,99
NASDAQ Composite 1,33% 4 842,67
Mest analyserade bolag
Köp Neutr Sälj
Nordea 13 22 3
Ericsson 9 21 5
Telia Company 8 8 3
Nokia 9 4 0
Handelsbanken 0 5 7
Lucara Diamond Corp 7 4 0
Atlas Copco 6 2 2
SAS 1 7 1
Evolution Gaming ... 8 0 0
Xvivo Perfusion 0 6 0
Concentric 5 0 0
Tele2 3 2 0
Assa Abloy 1 3 0
Unibet 2 2 0
Tieto 2 2 0
Medivir 0 4 0
NetEnt 1 3 0
Hansa Medical 0 3 0
Addtech 3 0 0
ShaMaran Petroleu... 1 2 0
Telegram
Bästa bolåneräntorna
Annons:

Ersättning fakturaköp

Ditt kreditbetyg Ersättningsnivå*
AAA 98,66%
AA 98,33%
A 97,89%
B 97,36%
C 96,85%

*Genomsnitt juni 2016

samarbete med fakturino.se

RESEVALUTOR

samarbete med forex
Börskoll
ORTI A
23,79
ICTA B
-16,32
VALUTAKOLL
Valutakollen
SEK/
Börskoll

 Nyhetstips: 08-573 650 50 - dise@di.se | Växeln: 08-573 650 00 | Kundtjänst/prenumerationsärenden: 08-573 651 00 | Dagens industri | 112 60 Stockholm | © di.se | Ansvarig utgivare: Lotta Edling | PUL | Cookies Följ oss på Google+ Följ oss via RSS Följ oss på Twitter Följ oss på Facebook Skicka mejl till dise@di.se

close

Anmäl kommentaren

Var vänlig och motivera din anmälan (valfritt)