ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Sådan är Svensson-familjen

  • Foto: Leif R Jansson / TT

Kör du grå Volvo och bor i ett hushåll med en sammanlagt inkomst på 57.000 kronor i månaden? Då är du en typisk Medelsvensson, visar statistik från SCB.

I ett teoretiskt exempel där medelsvenskarna Fredrik Johansson och Maria Johansson är gifta med två barn har de fasta utgifter på 35.000 kronor i månaden.

Familjen Medelsvensson bor i en villa med ett taxeringsvärde på 1,3 miljoner kronor. Maria och Fredrik äger en grå Volvo av 1999 års modell. Förra året körde de 1.218 mil med bilen.

Även barnen äger egna fordon i form av cyklar, de har varsin. Båda barnen har också egen mobiltelefon.

Bostaden är i allmänhet den fasta kostnad som medelsvenskarna lägger mest pengar på. 24 procent av de totala månadsutgifterna består av boendekostnader.

Familjen Johansson i exemplet har också tillgång till ett fritidshus.

Barnen, som förmodligen heter Oskar och Julia, har en stark framtidstro. Precis som 98 procent av de barn som SCB har frågat instämmer Oskar och Julia i påståendet "jag tror att jag kommer att få det bra i framtiden".

De båda vuxna i familjen dricker varje vecka en liter vin, en och en halv liter starköl och 13 centiliter starksprit. Fredrik, mannen i familjen, är något överviktig. Det är inte Maria.

Tyck till