close
«Tillbaka
Spara artikel
Läs artikeln när det passar dig bättre

Klockan

Skriv ut

Debatt: Kunderna måste få veta våra kick-backs

Publicerad 2014-02-13 05:00

Dagens industri har i en serie artiklar granskat fondbranschen. För att långsiktigt säkerställa kundernas förtroende behöver vi bli mer transparenta, skriver Christoffer Folkebo, vd för försäkringsmäklaren Max Matthiessen.

Artikeln om så kallade kick-backs i fondbranschen i Dagens industri den 27 januari 2014 visar tydligt att aktörerna på finansmarknaden måste öka transparensen kring ersättningar och andra underliggande ekonomiska incitament. Detta i syfte att skapa ett långsiktigt hållbart förtroende hos fond- och sparkunderna. Om vi inom finansbranschen misslyckas med att öka kundernas förtroende, från dagens historiskt låga nivåer, så kommer det att långsiktigt och negativt påverka hushållens finansiella sparande i Sverige. Detta vid en tidpunkt då alla svenskar behöver uppmuntras till att spara till sin egen pension och sin framtida trygghet.

Annons:

Därför vill vi se en branschöverskridande samverkan mellan finansmarknadens olika intresseorganisationer i hela fondmarknadens värdekedja. Det innebär primärt utvecklandet av en gemensam standard för redovisning av alla ersättningar och andra viktiga ekonomiska incitament, oavsett distributionskanal och ägandeform för fondbolaget.

"Därför vill vi se en branschöverskridande samverkan mellan finansmarknadens olika intresseorganisationer i hela fondmarknadens värdekedja."

Inom EU pågår just nu en omfattande lagstiftningsprocess avseende hela finansmarknadsområdet, det vill säga EU-direktiven Mifid 2, IMD 2, Prips, Solvens 2 med flera. Arbetet kan liknas vid en regelrevolution, snarare än en evolution. Därefter följer ett införlivande i svensk rätt. Innan dessa nya regler är implementerade i Sverige så kommer det dock att gå ett antal år. Branschen bör därför självmant agera redan nu. Att passivt invänta de nya lagarnas implementering i svensk rätt duger inte längre ur kundernas perspektiv. Ambitionerna från fond- och sparbranschens aktörer bör vara högre ställda.

Antalet företag som erbjuder finansiella tjänster inom sparmarknaden har dessutom vuxit kraftigt under 2000-talet. Distribution och rådgivning om fonder samt annat sparande sker i dag genom banker, fondbolag, värdepappersbolag, försäkringsbolag, försäkringsförmedlare, nätmäklare och via fondhandelsplatser. För kunderna kompliceras denna viktiga beslutssituation ytterligare av att den nuvarande lagstiftningen tyvärr i flera avseenden, är ett lapptäcke. Dagens regelverk utgår snarare från tryggandet av olika skatteklasser än från kundernas behov av enhetlig och tillförlitlig information.

Därför är regeringens nuvarande fokus på konsumentskydd samt Finansinspektionens markant ökade resurser inom fond- och sparområdet välkomna. I förra veckan presenterades även Thomas Norlings utredning för ett förstärkt och mer enhetligt konsumentskydd. Utredningen innehåller flera bra konsumentstärkande förslag, så som obligatoriskt bandade kundmöten. Men implementeringen dröjer naturligtvis även inom dessa nationella områden.

Sedan lagen om försäkringsförmedling trädde i kraft 2005 har Max Matthiessen som försäkringsförmedlare en skyldighet att ge kunden en tydlig redogörelse av samtliga ersättningar som erhålls från olika fond- och produktleverantörer. Detta har vi gjort genom att sammanställa alla ersättningar i en broschyr som skickas ut till kunden redan före kundmötet. Under 2013 förtydligade vi pedagogiken ytterligare genom att dessutom redovisa ersättningar i nominella belopp i kundens rådgivningsdokumentation.

Vår erfarenhet av att öppet redovisa fond- och andra produktersättningar understryker att det finns en stark koppling mellan graden av transparens och kundnöjdhet. Det är därför hög tid för finansbranschens olika intresseorganisationer att samlas kring en gemensam standard för transparens inom hela fondområdets värdekedja. Genom ett gemensamt agerande skapas bästa förutsättningar för nöjdare kunder och därmed i förlängningen ett ökat sparande.

Christoffer Folkebo, vd, Max Matthiessen

Loading image attachment…
+ Include quote image
×
Twittra
Avbryt
×

Tjänster

Annons:
Annons:
SENASTE NYTT PÅ DI.SE
Annons:
Annons:
I dag -65,82 Pkt
2016-08-25 09:00 - 17:30
DJI -0,35% 18 481,48

Dow Jones Industrial Average

-0,35%

Skapad 2016-08-24

Apple tyngde

NEW YORK. Teknikbranschen bakom en röd handel på onsdagens USA-börser.

Annons:
Annons:
Annons:
I dag -65,82 Pkt
2016-08-25 09:00 - 17:30
DJI -0,35% 18 481,48

Dow Jones Industrial Average

-0,35%

Skapad 2016-08-24

Ras i klädbolag

WALL STREET. Börserna inledde handeln svagt nedåt i väntan på Fed-besked. Klädbolag rasar 25 procent efter rapportbesvikelse.

I dag 6,39 Pkt
2016-08-25 09:00 - 17:30
OMXS30 0,45% 1 412,94

OMXS30

0,45%

Skapad 2016-08-24

Uppgång
för SCA

BÖRSEN. Fortsatt vind i seglen för SCA, även storägaren Industrivärden stiger.

Etiketter i denna artikel

Bästa bolåneräntorna
Annons:

Ersättning fakturaköp

Ditt kreditbetyg Ersättningsnivå*
AAA 98,66%
AA 98,33%
A 97,89%
B 97,36%
C 96,85%

*Genomsnitt juni 2016

samarbete med fakturino.se

RESEVALUTOR

samarbete med forex
Börskoll
MSC B
31,00
SMF
-6,20
VALUTAKOLL
Valutakollen
SEK/
Börskoll

 Nyhetstips: 08-573 650 50 - dise@di.se | Växeln: 08-573 650 00 | Kundtjänst/prenumerationsärenden: 08-573 651 00 | Dagens industri | 112 60 Stockholm | © di.se | Ansvarig utgivare: Lotta Edling | PUL | Cookies Följ oss på Google+ Följ oss via RSS Följ oss på Twitter Följ oss på Facebook Skicka mejl till dise@di.se

close

Anmäl kommentaren

Var vänlig och motivera din anmälan (valfritt)