close
«Tillbaka
Spara artikel
Läs artikeln när det passar dig bättre

Klockan

Skriv ut

Debatt:
Vi måste göra mer mot ebola

Uppdaterad 2014-10-17 09:00. Publicerad 2014-10-17 05:00

Sven Hagströmer Foto: Jens L'Estrade/ TT

Vi uppmanar och utmanar svenska företag och företagsledare att göra en insats nu för att möta det globala hot som ebola utgör.

Ebolaepidemin har spridit sig utom all kontroll och utgör nu ett hot mot hela världen. Världshälsoorganisationen, WHO, gör bedömningen att 1,4 miljoner människor kan vara smittade i januari nästa år om spridningen fortsätter i samma fart. Världen har stått handfallen alltför länge, men med snabba och gemensamma insatser kan vi besegra viruset och hindra en global epidemi. Nu är det dags att samarbeta och visa vad Sveriges företagare kan bidra med. Vi har inte råd att låta bli.

Annons:

De första rapporterna om ebola i Västafrika kom i mars; för närvarande insjuknar fler än 100 personer om dagen i Guinea, Sierra Leone och Liberia. På vissa håll ökar smittan exponentiellt. Det innebär att dubbelt så många smittas som dagen innan. Vi står inför en stundande global epidemi. Vi måste alla bidra på det sätt vi kan.

”Vi uppmanar och utmanar svenska företag och företagsledare att göra en insats.”

Trots att FN har bett medlemsländerna om pengar har hittills bara en fjärdedel av den begärda summan på 1 miljard dollar kommit in. Världens stater kan göra mer. Men det kan det privata näringslivet också. Förutsättningarna finns där, just nu pågår kampanjen Utmana ebola, där Sveriges företag kan skänka valfri summa som går direkt, och oavkortat, till Läkare utan gränsers arbete mot ebola i Västafrika.

I nuläget är Läkare utan gränser den organisation som har vårdat två tredjedelar av alla ebolapatienter i de värst drabbade länderna. Dagligen tvingas de ta de hemskaste av beslut. Att tacka nej till människor som är allvarligt sjuka för att det inte finns tillräckligt med vårdplatser och resurser. Världens länder, inklusive Sverige, måste skicka kvalificerade sjuksköterskor, läkare och sjukvårdslogistisk personal. Vi vet också att arbetet med att ta fram ett ebolavaccin behöver fortsätta.

För varje dag som går ökar fortfarande smittspridningen dramatiskt, och agerar vi inte omedelbart är detta bara början på en ännu allvarligare kris. Svenska företag har chansen att göra en skillnad. Hjälp oss att utmana ebola. Nu.

Sven Hagströmer, ordförande, Creades och Avanza
Sebastian Knutsson, chief creative officer och grundare, King
Hans-Eric von der Groeben, ordförande, Johanniterhjälpen

Loading image attachment…
+ Include quote image
×
Twittra
Avbryt
×

Tjänster

Annons:
Annons:
SENASTE NYTT PÅ DI.SE
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
I dag -53,01 Pkt
2016-08-27 09:00 - 17:30
DJI -0,29% 18 395,40

Dow Jones Industrial Average

-0,29%

Skapad 2016-08-26

Yellen rörde om

NEW YORK. Volatil handel på USA-börserna efter Fed-chefens räntetal.

I dag -53,01 Pkt
2016-08-27 09:00 - 17:30
DJI -0,29% 18 395,40

Dow Jones Industrial Average

-0,29%

Skapad 2016-08-26

Kortvarig glädje

WALL STREET. Janet Yellen eldade på börserna. Men hennes underhuggare sänkte humöret.

Etiketter i denna artikel

Bästa bolåneräntorna
Annons:

Ersättning fakturaköp

Ditt kreditbetyg Ersättningsnivå*
AAA 98,66%
AA 98,33%
A 97,89%
B 97,36%
C 96,85%

*Genomsnitt juni 2016

samarbete med fakturino.se

RESEVALUTOR

samarbete med forex
Börskoll
SVOL A
7,96
MEKO
-9,97
VALUTAKOLL
Valutakollen
SEK/
Börskoll

 Nyhetstips: 08-573 650 50 - dise@di.se | Växeln: 08-573 650 00 | Kundtjänst/prenumerationsärenden: 08-573 651 00 | Dagens industri | 112 60 Stockholm | © di.se | Ansvarig utgivare: Lotta Edling | PUL | Cookies Följ oss på Google+ Följ oss via RSS Följ oss på Twitter Följ oss på Facebook Skicka mejl till dise@di.se

close

Anmäl kommentaren

Var vänlig och motivera din anmälan (valfritt)