ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Hotell för göteborgare i Kina

"Välkommen till Göteborg", säger den kinesiska receptionisten på hotellet Goteborg som ligger i centrala Jiangmen, en skitig fabriksstad i södra Kina.

Likt de andra städerna kring Pärlfloden i Guangdongprovinsen, som Shenzhen och Guangzhou, är himlen över Jiangmen ofta täckt av ett grågult smoggtäcke.

Industrianläggningar och lagerlokaler trängs med slitna kolonialhus och bostadshus där gästarbetare bor i stora sovsalar. Klädbutikerna vrålar ut popmusik och i mobilbutikerna ligger personalen och halvsover.

Mitt i detta ligger Göteborg, ett trestjärnigt hotell döpt efter den västsvenska staden.

En av hotellets chefer förklarar att hotellets ägare, Wu Yun Bo, har besökt Göteborg flera gånger då hans son studerar i Sverige. Han tyckte staden var så vacker att han bestämde sig för att namnge sitt nya hotell efter den.

Hotellets restaurang heter också Göteborg. Tanken var först att servera västerländsk mat och att namnet skulle skänka en internationell gastronomisk känsla. Men de kinesiska gästerna ratade den västerländska maten och menyn ändrades snart till kinesisk mat, förklarar hotellchefen. Men de behöll det svenska namnet.

Hotellsajten China Hotels beskriver Göteborg Hotel kortfattat som "prisvärt med tanke på bekvämligheten som man får". Varken Trip Advisor eller Agoda omnämner hotellet.

Kinas hotellindustri plågas av överkapacitet och minskade intäkter. Under årets första fyra månader minskade intäkterna per tillgängligt rum med 4,8 procent, enligt undersökningsbolaget STR Global. Nedgången beror både på regeringens häxjakt på korruption och överdriva lyxresor samt på avtagande ekonomiskt aktivitet, något som är märkbart i små fabriksstäder som Jiangmen. 

Tyck till