ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Bedragarviner skapar kaos i Kina

  • Foto: Colourbox

Kinesernas nyvunna kärlek för fina viner har gjort att marknaden svämmar över med stulna flaskor och piratkopierat rödtjut. Situationen beskrivs som kaotisk.

I november hittade kinesisk polis 10.000 flaskor Chateau Lafite Rothschild, ett av världens dyraste viner, i ett övergivet hus i Wenzhou i Zhejiangprovinsen. Huset bevakades av fem ilskna hundar. Polisen misstänkte genast att de var plagiat; om äkta så hade marknadsvärdet uppgått till över 100 miljoner kronor.

Trots att den franska vinproducenten tidigare vunnit flera rättegångar mot kinesiska vinpirater antas 70 till 90 procent av alla Lafite i landet vara falska. Det uppges finnas fler Lafite 1982 (en av förra seklets bästa årgångar) till salu i Kina i dag än vad det i själva verket tillverkades under det året.

"Falska viner är ett enormt problem, speciellt gällande finare viner", säger Terrence Leung, sommelier som importerar vin från främst Bordeaux och som är delägare av en nyöppnad vinbar i Jiangmen i södra Kina, till TT.

För de nyrika kineserna är exklusiva viner en statussymbol och vinbedragarna utnyttjar deras bristande kunskap.

"Helt ärligt, de nyrika kineserna kan ingenting om viner, absolut ingenting. De köper kända, dyra märken som de sett i annonser, viner som de köper för att visa upp sin rikedom", beklagar sig Terrence Leung.

På nätforum annonseras viner regelbundet som "nästan som originalet", berättar han.

Det har till och med vuxit fram en marknad för begagnade flaskor från kända vinhus. De fylls upp med billigt vin och säljs i butiker eller restauranger. En tomflaska med rätt etikett kan inbringa ett värde på motsvarande flera tusen kronor.

En kinesisk näringslivspolitiker beskrev nyligen situationen som "kaotisk" och vinkännare blir allt mer skeptiska. För några veckor sedan sålde en av Hongkongs mest kända politiker, Henry Tang Ying-yen, delar av sin vinsamling. Men bara dagar innan auktionen varnade den amerikanska juristen Don Cornwell i ett brev till auktionshuset Christie's och FBI att vissa viner var tveksamma. En Domaine de la Romanée-Conti La Tache från 1971 plockades bort.

Också vinstölderna ökar. Drygt 25 procent av allt vin som transporteras via Hongkong "försvinner" på vägen, enligt logistiktidningen China Magazine.

Pengarna är stora i fuskvinbranschen. I höstas slog polisen i Shanghai till mot en liga med förgreningar över hela landet. De sålde viner för 7.000 kronor styck som uppgavs vara från Bordeaux. I själva verket kom vinet från provinserna Hebei och Shandong och kostade 80 kronor styck att tillverka.

Tyck till