ANNONS:
Till Di.se
Börs & Marknad Ledare Di TV Bil Podd Di Weekend Di Digital Dagens tidning Jobb
Meny
Start Nyheter

De är politikens motsatser

  • Foto: TT Montage:di.se

Folkpartiet och Sverigedemokraterna är varandras motsatser i svensk politik. I alla fall om man tittar på deras väljare. Där FP är som starkast är stödet för SD som svagast och vice versa, visar SCB:s stora opinionsmätning.

Medan Moderaterna och Socialdemokraterna slåss om mittenväljarna tycks Folkpartiets och Sverigedemokraternas sympatisörer leva i två parallella världar.

På punkter efter punkt i SCB:s stora opinionsmätning står de två partierna som ytterligheter mot varandra.

Tydligast bli sambandet om man tittar på utbildningsnivå. Folkpartiet har ett försvinnande litet stöd, 1,7 procent, i gruppen med förgymnasial utbildning. Här är stödet för Sverigedemokraterna 11,4 procent.

Bland de högst utbildade är siffrorna snarast de omvända, med ett stöd på 9,7 procent för FP och 2,1 procent för SD.

Folkpartiet är som starkast i Stockholms kommun, där Sverigedemokraterna är som svagast. FP stöds av fler kvinnor än män, medan SD har betydligt fler manliga sympatisörer.

Endast 2,2 procent av arbetarna i SCB:s undersökning uppger att de sympatiserar med Folkpartiet, 2,5 procent bland de LO-anslutna.

När frågan ställs till de högre tjänstemännen stiger siffran till 9 procent för FP, 10,5 bland Sacos medlammar.

Sverigedemokraternas siffror är nästan spegelvända. Hela 10 procent av arbetarna uppger att de sympatiserar med SD, 10,2 procent inom LO-kollektivet.

Bland de högre tjänstemännen sjunker SD:s stöd till 2,4 procent och ända ned till 1,1 procent bland Sacos medlemmar.

Tyck till