close
Tillbaka

Läs artikeln när det passar dig bättre

Klockan

Debatt: Det är bra att jobba hemma

Uppdaterad 2013-11-08 11:15. Publicerad 2013-11-08 05:00

Allt fler anställda har problem med att få ihop livspusslet. Företag måste bli mycket mer flexibla och tillåta att fler arbetar på andra ställen än kontoret, skriver Jonas Persson, nytillträdd vd för Microsoft Sverige och Anna Averud, affärsområdeschef för Microsoft office division.

För några är köksbordet den effektivaste arbetsplatsen. Andra får mer gjort när de sitter i en hotellfoajé. En tredje finner inspirationen vid ett skrivbord i ett kontorslandskap. Var vi finner ro, lust eller inspiration är naturligtvis helt individuellt. Ändå beger vi oss dag efter dag till samma kontor. Till vår ”arbetsplats”.

Annons:

Varför ger vi inte oss själva mer frihet? Tekniken finns. Sverige är ett av de mest utvecklade länderna i världen när man ser till tillgång till bredband. Verktygen finns. Programmen har flyttat från datorn till molnet och blivit tillgängliga från vilken plats eller pryl vi vill. Vi har fått nya möjligheter att samarbeta, oavsett plats. Så vad är det egentligen som hindrar oss ifrån att pussla ihop kraven från familjen med kraven från jobbet genom att jobba hemifrån då och då? Varför fortsätter vi att lägga flera veckor om året på ett ineffektivt pendlande?

”Med tillit till våra medarbetare blir vi bättre på att nå våra gemensamma mål, oavsett om arbetet utförs vid ett köksbord.”

För moderna arbetsgivare borde det vara mindre relevant var arbetet utförs. I stället borde det vara resultat och medarbetarens bidrag till de gemensamma målen som räknas. Närvaro kan omöjligt vara ett utvärderingsmått i en kultur där man utgår ifrån att människor är olika, där vi har insett att flexibilitet och produktivitet går hand i hand. Arbetsplatsen utvecklas till en mötesplats där samhörigheten och företagskulturen odlas och där medarbetare möts och utbyter idéer. De sociala ytorna är viktiga för samarbete.

Det är intressant att se hur unga använder tekniken, hur de delar information och kommunicerar. De har fångat upp de tekniska möjligheterna och förstår att använda dem. Här har vi mycket att lära. Och än mer akut, vi måste låta dem ta beteendet vidare till arbetslivet. Hur intressant är en arbetsgivare som begränsar valfrihet och flexibilitet?

Ett viktigt skäl till att det fortfarande uppfattas som otillåtet att arbeta hemma, ”jobba hemma”, är att det i vissa företagskulturer uppfattas som ett svepskäl när man vill ha en dag borta från arbetsplatsen, då man vill slippa jobba. Det är synd.

För det stora flertalet innebär flexibiliteten att jobba hemma något helt annat. Att få mer gjort i kombination med mjuka vinster, som att få ihop livspusslet och på så sätt minska stress och skapa balans. Fler borde få den chansen.

Debatten visar att olika medarbetare mår bra i olika miljöer. Våra liv och förutsättningar är olika. Vi är effektiva på olika ställen och tider. Med möjlighet att jobba där vi är kommer ansvaret att sätta gränser. Varje medarbetare bör ställa sig frågor som ”när ska jag vara uppkopplad?” och ”när ska jag vara tillgänglig?”.

Det är frågeställningar som är viktiga för såväl hälsa och arbetsmiljö som för produktiviteten. Värderingar och ledarskap kan hålla tillbaka flexibiliteten. Vilka signaler sänder ledarskapet ut när det gäller synen på att jobba hemma? Om en ledare kommunicerar att man ser det som ett sätt att undvika arbete så kommer medarbetarna att betrakta det så. Kommunicerar man det som en möjlighet som gör att medarbetarna enklare kan få ihop sitt livspussel på ett smidigt sätt, samtidigt som de kan vara produktiva, så kommer det att behandlas så av organisationen.

Men dagens ledarskap får inte stanna vid tjusiga ord på en kick-off. Vi måste leda genom att göra och uppmuntra, ta ord till handling och vara förebilder och inspiratörer.

Med tillit till våra medarbetare blir vi bättre på att nå våra gemensamma mål, oavsett om arbetet utförs vid ett köksbord, i en hotellfoajé eller vid ett skrivbord på kontoret.

Jonas Persson, vd, Microsoft Sverige
Anna Averud, affärsområdeschef, Microsoft office division

Kontakta Debattredaktionen debatt@di.se

Annons:

Denna artikel är äldre än 5 dagar och kan inte längre kommenteras

Ladda om sidan

Läser in kommentarer
          

Betygsätt kommentaren Tack! Snitt ( röster)
					  

Betygsätt kommentaren Tack! Snitt ( röster)
Annons:
SENASTE NYTT PÅ DI.SE
Annons:
Annons:
Annons:
I dag -0,60 SEK
2014-09-30 09:00 - 17:30
MTG B -0,26% 228,20

MTG B

-0,26%

Skapad 2014-09-30 15:33

MTG kämpar
sig tillbaka

BÖRSEN: Mediejätten har nästan helt hämtat in morgonens blytunga fall på Stockholmsbörsen.

Annons:
I dag -0,78 SEK
2014-09-30 09:00 - 17:30
ENDO -40,41% 1,15

Endomines

-40,41%

Skapad 2014-09-30 15:33

Rasar snabbt

KRASCHAR. Bolagets besked om nya pengar fick kursen att dala kraftigt. (6)

I dag 0,53 Pkt
2014-09-30 09:00 - 17:30
OMXSPI 0,12% 445,22

OMXSPI

0,12%

Skapad 2014-09-30 15:33

Telia på fall

BÖRSEN. Index rör sig kring nollan. Men Telias nya mål imponerar inte på placerarna. (2)

I dag -0,60 SEK
2014-09-30 09:00 - 17:30
MTG B -0,26% 228,20

MTG B

-0,26%

Skapad 2014-09-30 15:33

MTG rasar

AKTIE. Mediebolaget MTG faller kraftigt på börsen. Här är orsaken. (4)

I dag -296,23 Pkt
2014-09-30 09:00 - 17:30
HSI -1,28% 22 932,98

Hang Seng Index

-1,28%

Skapad 2014-09-30 10:01

Protester
oroar börser

ASIENBÖRSER. I Hongkong oroas börsen av demonstrationerna och en eventuell motåtgärd av polisen.

Etiketter i denna artikel

Dagens industri | 113 90 Stockholm | 08-573 650 00 | dise@di.se © di.se | Ansvarig utgivare: Peter Fellman | PUL | Cookies Följ oss på Google+ Följ oss via RSS Följ oss på Twitter Följ oss på Facebook Skicka mejl till dise@di.se

close

Anmäl kommentaren

Var vänlig och motivera din anmälan (valfritt)