close
«Tillbaka
Spara artikel
Läs artikeln när det passar dig bättre

Klockan

Skriv ut

Debatt: Sluta med smutsiga pengar

Uppdaterad 2013-10-26 10:20. Publicerad 2013-10-22 05:00

Foto: Claes-Goran Flinck

Sedlar och mynt är dyra att hantera, bidrar till brottslighet och är ohygieniska. På Abba the Museum bestämde vi oss från början att inte ta emot kontanter som betalningsmedel. Det har visat sig fungera mycket bra, skriver Björn Ulvaeus.

Jag läser rubriken ”Vart åttonde hem drabbas av inbrott varje år” i Dagens Nyheter. I artikeln talas om alla upptänkliga brottsförebyggande åtgärder utom en. Den som är enklast att införa och absolut effektivast – ta bort kontanterna i samhället. Ännu har ingen kunnat förklara för mig vad tjuven ska göra med det han eller hon stulit i villan eller lägenheten om det inte kan förvandlas till kontanter hos hälaren.

Annons:

I ett tidigt skede bestämde vi oss för att Abba the Museum skulle gå i bräschen i riktning mot det kontantlösa samhället. Det var många olyckskorpar som kraxade att vi var galna om vi tog en sådan risk. Men den risken, om den nu fanns, var vi beredda att ta. Vi har nu haft öppet i snart ett halvår och samlat på oss erfarenheter, som jag skulle vilja redovisa här.

”De som envisas med mynt och sedlar kan sägas vara osolidariska mot oss andra, för bankerna vältrar över dessa kostnader, som är gigantiska, på oss."
  • Det är inte ens 1 procent av våra besökare, som inte har något betal- eller kreditkort. De kan köpa kontantkort runt hörnet hos våra vänner på restaurant Melody, så de kommer in i alla fall.
  • De som gnäller mest högljutt kommer oftast från Tyskland eller Ryssland. I de länderna får man tydligen betala en procentuell andel av summan man köper för i avgift till kortföretaget, så det är i och för sig förståeligt. Sådana avarter finns som tur är så vitt jag vet inte i vårt land.
  • Många, speciellt äldre, är osäkra och ovana vid att betala med kort, men det visar sig nästan alltid att de har ett med sig. Oavsett om de kommer ihåg koden eller ej, så fungerar betalningen till slut. Jag ger mig tusan på att nästa gång de ska betala något, så halar de fram kortet utan uppmaning.

Så enkelt var det. Olyckskorparna hade så fel som man kan ha. Många av våra besökare, speciellt svenskar faktiskt, berömmer personalen för att vi har tagit det här steget. De ser fördelarna med ökad personalsäkerhet, effektivitet, hygien och miljöhänsyn. Vi är bara ett av många kontantlösa företag i vårt land och vi blir hela tiden fler. Varför kan vi då inte ta steget fullt ut och göra Sverige till det första kontantlösa landet på jorden?

Det finns de som säger att den svarta sektorn är oljan i den vita ekonomins maskineri, men det tror jag inte ett dugg på. Vi svenskar är ganska unika i att vi litar på våra institutioner, vi har en oväldig statsförvaltning och behöver inte den typen av olja. Den korruption inom kommunsektorn, som man då och då läser om, måste jagas med blåslampa. Jakten blir mer effektiv om mutor aldrig kan bestå av kontanter.

En utbredd vanföreställning är att det kostar mer att använda kort än kontanter. I själva verket är det tvärtom. De som envisas med mynt och sedlar kan sägas vara osolidariska mot oss andra, för bankerna vältrar över dessa kostnader, som är gigantiska, på oss i form av lägre inlåningsränta och högre utlåningsdito. Någon betalar för hanteringen, allt ifrån att hugga ned träd och bryta malm till att distribuera pengarna via beväpnade värdetransporter.

Pengar är bokstavligen smutsiga, de kryllar av bakterier, och de svenska kontanterna är bland de värsta i Europa. Jag såg häromdagen en uppenbart svårt förkyld man som skulle betala i en affär. Han nös i handen och plockade sedan med samma hand upp en hundralapp och räckte över den till expediten, som tog emot den ytterst i ena hörnet med tummen och pekfingret.

En majoritet av svenskarna tycker att sedlar och mynt är de mest ohygieniska vardagliga föremålen som finns. Det är dags att vi gör oss av med dem.

 

Björn Ulvaeus

 

Läs svar från Europaparlamentarikern Christian Engström här 

Läs svar från författaren Per Hagman här 

Läs svar från Cashguard och Kontanten här

Läs svar från Forex Bank här 

Läs svar från Agnes Wold, professor i klinisk mikrobiologi här

Loading image attachment…
+ Include quote image
×
Twittra
Avbryt
×

Tjänster

Annons:
Annons:
SENASTE NYTT PÅ DI.SE
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Bästa bolåneräntorna
Annons:

Ersättning fakturaköp

Ditt kreditbetyg Ersättningsnivå*
AAA 98,66%
AA 98,33%
A 97,89%
B 97,36%
C 96,85%

*Genomsnitt juni 2016

samarbete med fakturino.se

RESEVALUTOR

samarbete med forex
Börskoll
XANO B
7,01
ENQ
-3,85
VALUTAKOLL
Valutakollen
SEK/
Börskoll

 Nyhetstips: 08-573 650 50 - dise@di.se | Växeln: 08-573 650 00 | Kundtjänst/prenumerationsärenden: 08-573 651 00 | Dagens industri | 112 60 Stockholm | © di.se | Ansvarig utgivare: Lotta Edling | PUL | Cookies Följ oss på Google+ Följ oss via RSS Följ oss på Twitter Följ oss på Facebook Skicka mejl till dise@di.se

close

Anmäl kommentaren

Var vänlig och motivera din anmälan (valfritt)