ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Kapitalism på försök i Nordkorea

  • Foto: Johan Nylander / TT

Samtidigt som både USA och Kina hotar att skruva åt sanktionerna mot Nordkorea hårdare har en specialekonomisk zon i landets nordöstra hörn börjat ta fart.

På den kinesiska sidan av gränsstationen vid floden Tumen köar ett hundratal affärsmän i bilar och små pickuper för att ta sig över gränsen till Nordkorea. Avsikten är att köpa billiga produkter som tillverkas i fabrikerna där.

"Vi åker till Nordkorea varje dag för att köpa fisk och skaldjur som vi säljer i Kina", säger en kinesisk man i 50-årsåldern, som har sällskap av sin fru, till TT.

Den flitiga gränshandeln är bara ett tecken av många på den ekonomiska aktivitet som pågår i den specialekonomiska zonen Rason i nordöstra Nordkorea. I augusti hölls regionens tredje internationella handelsmässa med intressenter från bland annat USA och Tyskland. Bara dagar senare offentliggjorde det kinesiska bilföretaget FAW planer på att anlägga en fabrik i Rason.

"De internationella investeringarna ökar i regionen", konstaterar Chon Dong Chol, chef för Rasons turistbyrå, och förklarar att landets ledare Kim Jong-Un helhjärtat stödjer expansionen.

En disig tisdagsmorgon i september, när TT besöker det slutna landet, ligger ett 30-tal mindre fiske- och fraktfartyg förankrade i den sömniga hamnen. Men både Kina och Ryssland planerar kraftig expansion av Rasons hamn för att förvandla den till en internationell knytpunkt.

Kineserna visar samtidigt ökat intresse för att utvinna råvaror, främst mineraler och skaldjur, och utnyttja billig nordkoreansk arbetskraft. Stadens högsta byggnad hyrs av det thailändska industribolaget Loxley, enligt TT:s guide.

Också svenskar håller sig framme. Förra månaden skrev sportklädesbolaget Stoneham, som drivs av före detta elitskidåkarna Peter Larsson och Fredrik Persson, samt eventbolaget Nordic Ways, som nyligen arrangerade en avknoppning till Vätternrundan i Nordkorea, en avsiktsförklaring om samarbete med Rason. Signeringen bevittnades av stadens vice borgmästare Hwang Chol Nam — som talar flytande svenska efter studier i Europa.

"Det är en intressant utveckling i Rason. Men helt ärligt så är det för tidigt att säga vad avtalet kommer leda till", säger Fredrik Persson.

Victor Teo, Nordkoreaexpert vid Hongkongs universitet, ser regionen som ett tvivelaktigt experiment.

"Trots det stora intresset från Nordkorea att locka investeringar avvaktar de flesta internationella besökare som är intresserade på grund av bristande infrastruktur och, ännu viktigare, brist på lagliga medel för att skydda sina investeringar", säger han.

Tyck till