close
«Tillbaka
Spara artikel
Läs artikeln när det passar dig bättre

Klockan

Skriv ut

Hotelltoppen

Upper House 25 möjliga 24 poäng av

 1. Miljö: 5 (av möjliga 5)

  Avkoppling: 5 (av möjliga 5)

  Mat: 5 (av möjliga 5)

  Service: 5 (av möjliga 5)

  Prisvärt: 4 (av möjliga 5)

  Adress: Mässans gata 24, Göteborg
  Göteborg

  Telefon: 031-708 82 00

  Hemsida: upperhouse.se

  E-post: Stiftelsen Svenska mässan

  Ägare: Stiftelsen Svenska mässan

 2. Pris enkel: 3 995 kr/natt

  Pris dubbel: 4 995 kr/natt

  Pris svit: 31 000 kr/natt.

  Antal rum: 49

  Antal sviter: 1

  Restaurang: Ja

  Bar: Ja

  Konferens: Ja

  Rumservice: Ja

  Rekreation: Ja

Hotell: Uppe i det blå på Sveriges häftigaste hotell

Uppdaterad 2014-10-08 12:50. Publicerad 2013-10-13 07:37

Foto: Magnus Gotander

Nog är det egentligen enastående vad Svenska Mässan har åstadkommit med sitt hotell – de två höghusen vid Liseberg i Göteborg som snart ska bli tre. Mellanskrapan har fått en påbyggnad med sex våningar. Där finns Sveriges första "hotell–i–hotell". Åtminstone det första som tar konceptet på allvar.

Den som checkar in på Upper House behöver inte tänka på att det är en del av Sveriges snart största hotell som framöver kommer att ha 1.200 rum. Som gäst här vistas man i en egen värld, med utsökt lyx, minutiös service och utsikt i alla riktningar.

Annons:

Fakta

I närheten

Lisebergs julmarknad Den 15 november–29 december tänder Sveriges vackraste nöjespark sina jullyktor, fem miljoner till antalet.

Universeum, ett stenkast från hotellet, är Nordens största vetenskapscentrum. Här kan hela familjen ha en rolig och lärorik dag med uppfinnarverkstad, en inomhusregnskog och jättelika akvarier.

Äta i hallen. Missa inte de trevliga lunchmöjligheterna i Stora saluhallen, mitt emot ”Kopparmärra”, och Feskekörka, längre bort vid Vallgraven.

Göteborgsoperan. Till våren spelas den sällan spelade storoperan Judinnan med den franska sopranen Mireille Delunsch i huvudrollen. Gluckoperan Orfeus och Eurydike bör också ses. I musikalgenren finns Mikael Samuelsson som dragshow-artisten Zaza i La Cage aux Folles.

Heaven 23 är restaurangen överst i det västligaste tornet. Ett välkänt utflyktsmål för göteborgare som vill vara med om att sätta rekord i försäljning av räkmackor. Trippa försiktigt över gångbron på 20:e våningen (med glasgolv). Upper Houses köksmästare Måns Backlund lär ha sagt att någon räkmacka aldrig får komma i närheten av hans matsal.

En inte så tokig utveckling för de göteborgska makthavare från politik och näringsliv som för drygt 30 år sedan trummade igenom att ett stiftelseägt hotell skulle byggas på höjden vid den stressiga platsen Korsvägen (övningskörares obligatoriska och fruktade korsning).

Det utslagsgivande skälet att bo på Upper House är utsikten. När man kommer tillbaka på kvällen har hotellets personal bäddat upp sängen och dragit för gardinen. Det finns bara ett rimligt sätt att reagera på detta – att dra från gardinerna igen. Om man till äventyrs har tvivlat på att Göteborg är en storstad så slutar man nämligen undra när man vaknar till den vidsträckta utsikten. Att man kan se Vinga fyr vid klart väder stämmer säkert, men uppgiften lät sig inte kontrolleras när Di Weekend besökte Upper House.

Hotellet har bara 49 rum. Det är en av hotellets stora kvaliteter. Personalen i receptionen och restaurangen har total koll på gästerna, i positiv bemärkelse. Om man råkar ha sagt vid bokningen att det är en födelsedag som ska firas, då vet alla anställda om det. Man blir tilltalad med förnamn av personalen utan att det för den skull känns alltför intimt.

Di Weekend börjar helgen med att beställa mat från rumsservice. Rummet är så smakfullt inrett att det är svårt att tänka sig att det skulle vara trevligare att inta en måltid ”nere på marken” i en vanlig restaurang. Sallad på oxbringa med syrade rotfrukter serveras på ett trevligt sätt. En felaktighet i beställningen korrigeras med yttersta allvar inom några minuter.

Det är en hårfin gräns mellan god service och platt inställsamhet. Upper House klarar det med bravur. Förmodligen för att hotellet har haft en stor kader av personal att välja bland eftersom de redan fanns, själva Gothia Towers. Uppenbarligen har de mest professionella rekryterats, vilket gjort att vanliga inkörningsproblem har uteblivit och gästerna får ett personligt och otvunget bemötande.

Faktum är att hotellet tjuvstartade redan i slutet av juli då Upper House öppnades tillfälligt för att härbärgera Real Madrid. Motståndarlaget PSG fick nöja sig med att bo på Clarion Post, som var förra årets nytillskott i Göteborg. Men Cristiano Ronaldo och övriga laget bara sov på hotellet; någon middag fanns det inte tid för.

Att äta på Upper House är nämligen en fyratimmarsupplevelse. Avsmakningsmenyn bestäms från kväll till kväll och som gäst är det bara att gilla läget. Det är sannerligen ingen uppoffring. Upper House Dining har uppenbarligen ambitioner att bli Göteborgs bästa restaurang.

Köksmästare är Måns Backlund, som fick sin första kockutbildning på Göteborgs klassiska restauranggymnasium Ester Mosesson och som därefter har arbetat på prestigerestauranger i Frankrike, Singapore och Norge. Kocklandslagets tidigare lagledare Krister Dahl, sedan flera år exekutiv chef för alla restauranger på Gothia, har gjort en kanonrekrytering.

Di Weekend njöt av en västkustbetonad måltid med sju rätter (förutom tolv inledande aptitretare): platträkor, jordärtskocka med bakat äpple och hasselnötter, grillad havskräfta med rödgul trumpetsvamp, bröst av ungtupp (råvaran visas upp för gästerna i förväg) med sås på levern om man ville, ragu på oxsvans, ost med kanderade päron, jordgubbar och krusbär.

Utsikten är makalös från matsalen. Sköna snurrstolar gör det lätt att sitta länge. Men det är få hotellgäster på plats och vid borden sitter sällskap utifrån.

Det kanske beror på priset. Utöver rumspriset som närmar sig 4.000 kronor per natt kostar kvällens meny 1.150 kronor. Med vinpaketet för 1.400 kronor per person närmar sig notan för en natt med måltid i matsalen 10.000 kronor för två.

Även om priset är i överkant ska man fundera på en weekend på Upper House. Besöket i den spektakulära spaavdelningen, som ingår i priset, är en upplevelse som går utanpå det mesta. Bokstavligen. Poolen är helt i glas, även golvet, och hänger utanpå tornet på 19:e våningen. Den som inte vågar sig ut där kan nöja sig med någon av de andra poolerna, även de har fin vy över Liseberg. Här finns ett sobert hamam, vanliga bastur, gym och rekreationsavdelning med utsikt och gratis drink.

Upper Houses frukost liknar inget annat hotells. En begränsad mängd smörgåspålägg finns, liksom yoghurt och tillbehör i små trevliga snäppburkar. Resten beställer man. Äggröra med kallrökt lax. Stekt sidfläsk med pocherat ägg. Bönor. Sill. Eller om man vill: blodpudding med plommon och sidfläsk. Och mycket annat.

Det är fullsatt vid frukosten, vilket avslöjar att hotellrummen är uthyrda. Det bådar gott för Sveriges just nu häftigaste hotell.

Loading image attachment…
+ Include quote image
×
Twittra
Avbryt
×

Tjänster

Annons:
Annons:
SENASTE NYTT PÅ DI.SE
Annons:
Annons:
Annons:
I dag -195,24 Pkt
2016-08-26 09:00 - 17:30
N225 -1,18% 16 360,71

Nikkei 225

-1,18%

Skapad 2016-08-26 08:00

Biltillverkare förlorare

ASIENBÖRSER. Toyota Motor och försäkringsbolaget Tokio Marine Holdings tappade cirka 3 procent.

Annons:
Annons:
I dag -33,07 Pkt
2016-08-26 09:00 - 17:30
DJI -0,18% 18 448,41

Dow Jones Industrial Average

-0,18%

Skapad 2016-08-25

Hälsobolagen
drog ner kurvan

USA-BÖRSERNA. Wall Street svängde  - avslutade strax under nollan.

Etiketter i denna artikel

Annons:
Annons:
”Prenumerera”
Vinnare och förlorare
17:29 % Senaste
Klövern A 2,06 11,40
Klövern B 2,01 11,65
Atrium Ljungberg B 1,97 145,20
MTG A -3,36 230,00
Lundin Mining Corporation SDB -2,85 33,40
Lifco B -2,62 245,10
Världsindex
Nikkei 225 -1,18% 16 360,71
Hang Seng Index 0,42% 22 910,06
FTSE 100 Index -0,28% 6 816,90
Dax 30 -0,88% 10 529,59
CAC 40 ±0,00% 4 406,61
Dow Jones Industrial Average -0,18% 18 448,41
NASDAQ Composite -0,11% 5 212,20
Mest analyserade bolag
Köp Neutr Sälj
Ericsson 10 26 5
Nordea 12 12 1
Telia Company 9 8 1
Lucara Diamond Corp 7 4 0
SAS 1 7 2
Tieto 3 3 0
Nokia 3 3 0
Xvivo Perfusion 0 5 0
Evolution Gaming ... 5 0 0
Semafo Inc. 1 3 0
Mr Green & Co 0 4 0
Concentric 3 1 0
Hansa Medical 0 4 0
Svolder 2 1 0
ShaMaran Petroleu... 1 2 0
Photocat 0 3 0
Bonava 1 1 1
North Chemical 0 3 0
PledPharma 0 3 0
GWS Production 0 3 0
Telegram
Bästa bolåneräntorna
Annons:

Ersättning fakturaköp

Ditt kreditbetyg Ersättningsnivå*
AAA 98,66%
AA 98,33%
A 97,89%
B 97,36%
C 96,85%

*Genomsnitt juni 2016

samarbete med fakturino.se

RESEVALUTOR

samarbete med forex
Börskoll
VALUTAKOLL
Valutakollen
SEK/
Börskoll

 Nyhetstips: 08-573 650 50 - dise@di.se | Växeln: 08-573 650 00 | Kundtjänst/prenumerationsärenden: 08-573 651 00 | Dagens industri | 112 60 Stockholm | © di.se | Ansvarig utgivare: Lotta Edling | PUL | Cookies Följ oss på Google+ Följ oss via RSS Följ oss på Twitter Följ oss på Facebook Skicka mejl till dise@di.se

close

Anmäl kommentaren

Var vänlig och motivera din anmälan (valfritt)