close
«Tillbaka
Spara artikel
Läs artikeln när det passar dig bättre

Klockan

Skriv ut

Rekordfå svarade i SCB-mätning

Uppdaterad 2012-06-04 14:06. Publicerad 2012-06-04 14:04

Mer än var tredje tillfrågad, 39,5 procent av de drygt 9.000 personer som omfattades av Statistiska centralbyråns partisympatiundersökning, valde av olika skäl att inte svara. Något lika stort bortfall har aldrig tidigare förekommit, enligt SCB:s undersökningsledare Johan Eklund.

"Det är allmänt svårare att få folk att vara med. Det tror jag alla som håller på med den här typen av undersökningar har upptäckt", säger han till TT.

Annons:

Någon enkel förklaring till denna trend, med svårintervjuade svenska väljare, finns inte, enligt Eklund.

TT: Hur påverkar det träffsäkerheten i siffrorna?
"Ju större bortfall man har desto större osäkerhet blir det, vilket syns på felmarginalen. Men tittar man på helheten är det ändå nästan 5.500 som har svarat, så det är fortfarande relativt små felmarginaler."

Om det är någon särskild typ av väljare som valt att inte svara kan det få effekter som är svåra att balansera. Men det går delvis att motverka effekterna av detta genom att ge olika vikt åt svar från tillfrågade utifrån ålder, kön, utbildning och om en tillfrågad är utrikes född eller inte.

S-lyftet på nästan tio procentenheter är det största som partiet har haft mellan två mätningar sedan SCB började med mätningarna för 40 år sedan.

"Enda gången vi har sett något liknande var hösten 1985, då Folkpartiet gick upp elva procentenheter."

Annons:
Annons:
SENASTE NYTT PÅ DI.SE
Annons:
Annons:
Annons:

 Nyhetstips: 08-573 650 50 - dise@di.se | Växeln: 08-573 650 00 | Kundtjänst/prenumerationsärenden: 08-573 651 00 | Dagens industri | 112 60 Stockholm | © di.se | Ansvarig utgivare: Lotta Edling | PUL | Cookies Följ oss på Google+ Följ oss via RSS Följ oss på Twitter Följ oss på Facebook Skicka mejl till dise@di.se

close

Anmäl kommentaren

Var vänlig och motivera din anmälan (valfritt)