close
«Tillbaka
Spara artikel
Läs artikeln när det passar dig bättre

Klockan

Skriv ut

Sveriges ekonomi står stark

Uppdaterad 2012-05-30 09:54. Publicerad 2012-05-30 09:47

Sveriges ekonomi utvecklades oväntat starkt under det första kvartalet. Hushållens konsumtion, export och investeringar var de främsta drivkrafterna.

Annons:
BNP ökade under det första kvartalet med 1,5 procent i årstakt och med 0,8 procent från et fjärde kvartalet i fjol. Det meddelar Statistiska centralbyrån. Justerat för kalandereffekter var ökningen 1,1 procent från det första kvartalet i fjol.

Tillväxttakten var klart högre än vad analytikerkåren hade räknat med. Enligt SME Direkts enkät väntades en ökningen 0,9 procent i årstakt och med 0,1 procent från föregående kvartal.

Hushållens konsumtion ökade med 2,1 procent och gav ett bidrag till BNP-tillväxten med 1,0 procentenheter. Också de fasta bruttoinvesteringarna drev på, med ett BNP-bidrag på 1,8 procentenheter. En tredje motor var exporten, främst av tjänster. Tjänsteexporten ökade med 5,7 procent och nettoexporten totalt bidrog med 0,9 procentenheter till BNP-utvecklingen.

Det största sänket var lagerinvesteringarna. Företagen byggde upp betydligt mindre lager än under första kvartalet i fjol vilket drog ned BNP-utvecklingen med 2,2 procentenheter.

SCB reviderade också ned tillväxten något för de föregående kvartalen. BNP-tillväxten under fjolårets tredje kvartal justerades ned till 4,1 från 4,5 procent och tillväxten under det fjärde kvartalet reviderades ned till 1,0 från 1,1 procent.
Annons:
Annons:
SENASTE NYTT PÅ DI.SE
Annons:
Annons:
Annons:

 Nyhetstips: 08-573 650 50 - dise@di.se | Växeln: 08-573 650 00 | Kundtjänst/prenumerationsärenden: 08-573 651 00 | Dagens industri | 112 60 Stockholm | © di.se | Ansvarig utgivare: Lotta Edling | PUL | Cookies Följ oss på Google+ Följ oss via RSS Följ oss på Twitter Följ oss på Facebook Skicka mejl till dise@di.se

close

Anmäl kommentaren

Var vänlig och motivera din anmälan (valfritt)