close
Tillbaka

Läs artikeln när det passar dig bättre

Klockan

Guldkantat Kinaavtal för Sverige

Uppdaterad 2012-04-23 20:21. Publicerad 2012-04-23 15:35

På tisdagen samtalar statsminister Fredrik Reinfeldt med Kinas premiärminister Wen Jiabao. Efter samtalet skriver Sverige under fem regeringsavtal med det stora landet i Öst. Sex företagsavtal mellan svensk-kinesiska företag skrivs också under, varav ett finansieringsavtal med Volvo PV.

På måndagseftermiddagen landade Kinas premiärminister Wen Jiabao på Landvetters flygplats utanför Göteborg. Volvo Personvagnar är det enda företag som besöks innan han på tisdagen åker vidare till Stockholm.

Annons:
Om Wen Jiabao

Wen Jiabao är 69 år (född 1942). 2003 blev han Kinas premiärminister.

Sedan 2010 är han känd för att prata om Kinas behov av reformer, och då även politiska reformer.

Frågan är varför han väntat så länge med att prata om reformbehovet. En del menar att han gör det av övertygelse och för att staka ut en politisk linje inför den nya generationen kinesiska ledare som tillträder i höst. Kritiker menar att han gör det av hänsyn till sin historieskrivning.

Regeringsavtal med Kina


1. Inrättande av en svensk-kinesisk arbetsgrupp inom miljöskydd och energibesparing, med representanter från UD och Kinas handelsministerium. Arbetsgruppen ska diskutera miljö och energifrågor.
2. Avtal mellan svenska miljödepartementet och Kinas miljöministerium om miljöfrågor, där Sverige förlänger ett samförståndsavtal om ett samarbete om bland annat vattenvård och luftvård, avfallshantering och miljöteknik.
3. Samarbetsavtal inom järnvägssektorn mellan näringsdepartement och järnvägsministeriet i Kina med syftet att öka effektiviteten och hållbarheten inom järnvägssektorn.
4. Näringsdepartement och Kinas transportministerium ska samarbete kring forskning inom trafiksäkerhet.
5. Finansinspektion och dess kinesiska motsvarighet ska samarbeta runt tillståndsfrågan för finansiella institut att handla på börserna.

Wen Jiabaos besök i Sverige
 •  Måndagen den 23 april
   Landar på Landvetters flygplats utanför Göteborg på eftermiddagen. 
  Träff med företagsledare på fartyget ostindiefararen Götheborg. Bankett hos landshövdingen Lars Bäckström.
   
 • Tisdagen den 24 april
   Besök på Volvo PV
  Audiens hos kung Carl XVI Gustaf
  Bilaterala samtal med statsminister Fredrik Reinfeldt
  Bankett hos Fredrik Reinfeldt
   
 • Onsdagen den 25 april
   Möte med talmannen och andra riksdagsrepresentanter
   Deltar på den internationella konferensen om hållbar utveckling

Först väntar en audiens hos kungen. Statsminister Fredrik Reinfeldt tar sedan emot Wen Jiabao på Rosenbad. Under en dryg timma ska de båda samtala om allt från svensk-kinesisk handel till Sveriges och Kinas syn på mänskliga rättigheter.

Därefter väntar frukten av besöket: underskriften av avtal

Enligt Utrikesdepartementet (UD) skriver Sverige under fem regeringsavtal, där Sverige och Kina avtalar om att samarbeta och byta ut information inom olika sektorer. Den svenska förhoppningen är att samarbetsavtalen banar vägen för svensk export.

Bland annat inrättar Sverige och Kina en arbetsgrupp inom miljöskydd och energibesparing, med representanter från UD och Kinas handelsministerium. Arbetsgruppen ska diskutera miljö och energifrågor. Förhoppningen är att det leder till export av tjänster och svensk miljöteknikutrusning till Kina.

Näringsdepartementet förbinder sig att samarbete med det kinesiska järnvägsministeriet med syftet att försöka öka effektiviteten och hållbarheten inom järnvägssektorn. Näringsdepartemenet och Kinas transportministerium ska även samarbeta med forskning inom trafiksäkerhet.

Finansinspektionen och dess kinesiska motsvarighet ska också arbeta tillsammans runt tillstånd för finansiella institut att handla på börserna.

Sex stycken affärskontrakt kommer också att skrivas under mellan kinesiska bolag och svenska företag inom fordons-, telekom-, miljö- och finansbranschen. Bland annat väntas Volvo Personvagnar skriva under ett finansieringsavtal, enligt uppgifter till di.se.

Karin Grundberg Wolodarski karin.grundberg@di.se

Annons:

Denna artikel är äldre än 5 dagar och kan inte längre kommenteras

Ladda om sidan

Läser in kommentarer
					

Betygsätt kommentaren Tack! Snitt ( röster)
					 

Betygsätt kommentaren Tack! Snitt ( röster)
Annons:
SENASTE NYTT PÅ DI.SE
Annons:
Annons:

Dagens industri | 113 90 Stockholm | 08-573 650 00 | dise@di.se © di.se | Ansvarig utgivare: Peter Fellman | PUL | Cookies Följ oss på Google+ Följ oss via RSS Följ oss på Twitter Följ oss på Facebook Skicka mejl till dise@di.se

close

Anmäl kommentaren

Var vänlig och motivera din anmälan (valfritt)