close
«Tillbaka
Spara artikel
Läs artikeln när det passar dig bättre

Klockan

Skriv ut

Japan rör inte styrräntan

Uppdaterad 2012-04-10 06:14. Publicerad 2012-04-10 06:06

Den japanska centralbanken, Bank of Japan, behåller dagslåneräntan på ett intervall på 0,00 till 0,10 procent.

Det beslutade bankens styrelse vid sitt policymöte på tisdagen, skriver Bloomberg News. Beslutet var enhälligt.

Annons:

I Bloomberg News enkät bland åtta ekonomer trodde samtliga att räntan skulle lämnas oförändrad.

Bank of Japan ändrade senast sin styrränta den 5 oktober 2010, då den sänktes från 0,10 procent till ett intervall på 0,00 till 0,10 procent.

BOJ beslutade också att behålla sin fond för tillgångsköp på 30.000 miljarder yen.

Samtidigt beslutades att lämna kreditfaciliteten för företag oförändrad på 35.000 miljarder yen.

BOJ uppgav att ingen ledamot hade förslagit en utökning av stimulanserna vid mötet.

BOJ skriver i ett uttalande att utomlands så har de ekonomiska förhållandena i USA fortsatt att förbättras något och den tröga europeiska ekonomin har upphört att falla. De globala finansmarknaderna har generellt varit stabila.

Japans ekonomiska aktivitet har visat vissa tecken på att återhämta sig, även om den i stora drag har gått sidledes. Exporten har mer eller mindre varit oförändrad. Vad gäller den inhemska efterfrågan så har företagens investeringar legat på en trend av små ökningar med stöd av återuppbyggnad efter jordbävningen, och den privata konsumtionen har varit stabil.

Återspeglande denna utveckling i efterfrågan utomlands och inhemskt så har produktionen visat vissa tecken på en uppgång, och företagens sentiment har varit i stort oförändrat. De finansiella förhållandena har fortsatt att lätta, medan kärninflationen ligger runt 0 procent.

Vad gäller utsikterna så väntas den japanska ekonomin återvända till en bana av dämpad återhämtning då takten i återhämtningen utomlands tar fart, med stöd av tillväxtländer och råvaruexporterande ekonomier. Inflationen väntas ligga kvar runt 0 procent en tid.

Angående riskerna skriver BOJ att det kvarstår en hög grad av osäkerhet om den globala ekonomin, inklusive utsikterna de europeiska skuldproblemen, utvecklingen i internationella råvarupriser och sannolikheten för att tillväxt- och råvaruexporterande länder samtidigt uppnår prisstabilitet och ekonomisk tillväxt. Vad gäller priserna bör särskilt uppmärksamhet ägnas den framtida utvecklingen i råvarupriserna och de medelfristiga och långsiktiga inflationsförväntningarna.

BOJ skriver också att den japanska ekonomin fortsatt har en utmaning i att bekämpa deflationen och återvända till en uthållig tillväxtbana med prisstabilitet. Målet om att bekämpa deflationen kommer att uppnås både genom åtgärder för att stärka ekonomins tillväxtpotential och stöd från den finansiella sidan.

Annons:
Annons:
SENASTE NYTT PÅ DI.SE
Annons:
Annons:
Annons:

 Nyhetstips: 08-573 650 50 - dise@di.se | Växeln: 08-573 650 00 | Kundtjänst/prenumerationsärenden: 08-573 651 00 | Dagens industri | 112 60 Stockholm | © di.se | Ansvarig utgivare: Lotta Edling | PUL | Cookies Följ oss på Google+ Följ oss via RSS Följ oss på Twitter Följ oss på Facebook Skicka mejl till dise@di.se

close

Anmäl kommentaren

Var vänlig och motivera din anmälan (valfritt)