close
Tillbaka

Läs artikeln när det passar dig bättre

Klockan

Mindre pengar i Borgs plånbok

Uppdaterad 2012-03-06 10:52. Publicerad 2012-03-06 10:13

Den svaga tillväxten gör att det blir underskott i årets budget. Över tvåårsperioden 2012-2013 blir skatteinkomsterna 50 miljarder mindre än vad det såg ut som i höstas. Det spår Riksgälden.

Konjunkturavmattningen slår mot statskassan. I år väntas budgeten visa ett underskott på 8 miljarder kronor. Nästa år väntas ett överskott på 3 miljarder. Det skriver Riksgälden, som bland annat sköter statens upplåning, i en ny prognos. I prognosen från oktober väntades överskott på 25 respektive 29 miljarder kronor.

Annons:

”Försämrade tillväxtutsikter innebär att överskottet 2011 byts mot ett begränsat underskott i år. Trots den tydliga inbromsningen i tillväxten fortsätter statsfinanserna dock att visa stabilitet”, skriver Riksgälden.

Den viktigaste orsaken till de svagare statsfinanserna är minskade skatteintäkter. Totalt väntas skatterna ge 50 miljarder kronor mindre än Riksgälden trodde i oktober, fördelat på 22 miljarder i år och 28 miljarder nästa år.

”Den största förändringen 2012 rör konsumtionsbaserade skatter, medan lönebaserade skatter förklarar en stor del av prognosförändringen 2013”, skriver Riksgälden.

Utöver det räknar Riksgälden med en viss ökning av utgifterna, främst kopplat till arbetsmarknaden. Totalt väntas nu med ett budgetsaldo 2012-2013som blir 62 miljarder kronor svagare än vad oktober prognosen löd på.

Då ligger Riksgälden ändå förhållandevis högt i sina prognoser för tillväxten. I år bedöms ekonomin växa med ”knappt 1 procent” och nästa år med ”knappt 3 procent”. SEB, exempelvis tror på 0,7 procent i år och 1,7 procent nästa år och Riksbankens prognos lyder på 0,7 procent i år och 2,1 procent nästa år.

”Även om dagens prognos innehöll nedrevideringar som var större än väntat tror vi ändå att ytterligare nedjusteringar kommer längre fram”, skriver Nordea i en kommentar.

Viktor Munkhammar viktor.munkhammar@di.se

Annons:

Denna artikel är äldre än 5 dagar och kan inte längre kommenteras

Ladda om sidan

Läser in kommentarer
					

Betygsätt kommentaren Tack! Snitt ( röster)
					  

Betygsätt kommentaren Tack! Snitt ( röster)
Annons:
SENASTE NYTT PÅ DI.SE
Annons:
Annons:

Dagens industri | 113 90 Stockholm | 08-573 650 00 | dise@di.se © di.se | Ansvarig utgivare: Peter Fellman | PUL | Cookies Följ oss på Google+ Följ oss via RSS Följ oss på Twitter Följ oss på Facebook Skicka mejl till dise@di.se

close

Anmäl kommentaren

Var vänlig och motivera din anmälan (valfritt)