close
«Tillbaka
Spara artikel
Läs artikeln när det passar dig bättre

Klockan

Skriv ut

Finanspakten undertecknad

Uppdaterad 2012-03-02 14:07. Publicerad 2012-03-02 11:49

Tjugofem EU-länder undertecknade på fredagen EU:s finanspakt för stärkt budgetdisciplin.

Endast Storbritannien och Tjeckien ställde sig utanför av EU:s 27 medlemsländer. Därför blir pakten ett mellanstatligt avtal och inte en del av EU-fördraget.

Annons:

EU-ordföranden Herman Van Rompuy sade att finanspaktens regler för "självbehärskning" för alla beträffande underskott och statsskuld är viktig i sig. Dessutom förstärker den förtroendet mellan medlemsländerna.

"Återupprättandet av förtroendet i framtiden av euroområdet kommer att leda till ekonomisk tillväxt och jobb. Målen för underskott och skulder är mellanstationer och inga mål i sig", sade han.

Finanspakten innebär att budgeten ska vara i balans eller i överskott. Det årliga strukturella budgetunderskottet får inte överskrida 0,5 procent av BNP och en korrigeringsmekanism ska slå till automatiskt om underskottet överskrids.

Finanspakten gäller euroländer. EU-länder utanför euron kan också självmant deklarera att hela eller delar av finanspakten ska gälla dem.

Statsminister Fredrik Reinfeldt välkomnade pakten han undertecknade för Sveriges del.

"Pakten blir inte styrande för oss. Vi tycker vårt överskottsmål över en konjunkturcykel och kostnadstak är till fylles", sade han vid en presskonferens.

Däremot såg han som en fördel att Sverige får delta i vissa toppmöten för euroländer.

Finanspakten kan bidra till att de 17 euroländerna får bättre ordning i sina offentliga finanser, sade han. Irlands deltagande är dock beroende av att utfallet i en folkomröstning. Vid ett nej startar finanspakten med 16 euroländer.

Till skillnad från Sverige avser Danmark att frivilligt låta sig bindas av finanspakten.

Fredrik Reinfeldt sade att ländernas förhållande till EMU var olika: Sverige har ett klart folkomröstningsresultat medan Danmark har ett formellt undantag men har danska kronan knuten till euron.

Annons:
Annons:
SENASTE NYTT PÅ DI.SE
Annons:
Annons:
Annons:

 Nyhetstips: 08-573 650 50 - dise@di.se | Växeln: 08-573 650 00 | Kundtjänst/prenumerationsärenden: 08-573 651 00 | Dagens industri | 112 60 Stockholm | © di.se | Ansvarig utgivare: Lotta Edling | PUL | Cookies Följ oss på Google+ Följ oss via RSS Följ oss på Twitter Följ oss på Facebook Skicka mejl till dise@di.se

close

Anmäl kommentaren

Var vänlig och motivera din anmälan (valfritt)