close
Tillbaka

Läs artikeln när det passar dig bättre

Klockan

Stockholmsbörsen: Svajigt kring nollstrecket

Uppdaterad 2012-02-21 10:25. Publicerad 2012-02-21 10:23

Eurogruppen nådde sent under natten mot tisdag en överenskommelse kring Grekland. Trots uppgörelsen var utvecklingen oregelbunden under tisdagens öppningshandel.

"Konsensus råder om att Greklands läge är tufft och att landets utsikter är dystra. Marknaden hade till stor del redan prisat in en överenskommelse", sade Takeru Ogihara, chefstrateg på Mizhuo Trust & Banking, till Bloomberg News.

Annons:

Vid 10.15 var OMXS30 0,1 procent upp till noteringen 1.113,4. Omsättningen var 2,2 miljarder kronor på Stockholmsbörsen medan omsättningen inklusive Chi-X, Burgundy, Turquoise och Bats uppgick till 3,2 miljarder. I Europa var DAX, Euro Stoxx och CAC mellan 0,1 och 0,3 procent högre.

Likt måndagen är även tisdagens rapportagenda relativt tunn även om Öresund rapporterade ett resultat om 9:07 kronor per aktie inför öppning. Substansvärdet per aktie var vid periodens utgång 109 kronor. Utdelningen föreslås bli motsvarande 6:30 kronor, i form av en aktie i Fabege per tio Öresundsaktier. Aktien tappade 1,1 procent till 115:25 kronor.

Vidare väntas bland annat Beijer Alma och Fenix Outdoor rapportera under tisdagen. Aktierna var 1,7 respektive 3,3 procent högre inför.

Barclays Capital har justerat upp sina riktkurser på lastvagnsbolagen Volvo och Scania vars B-aktier var 0,2 ned respektive 0,3 procent högre.

Cykliskt noterades generellt svagt ned, inom verkstad tappade Assa B och Alfa Laval 0,7 respektive 0,6 procent.

De fyra storbankerna gav stöd åt index med uppgångar på mellan 0,2 och 0,8 procent. Teleoperatörerna Telia Sonera och Tele2 noterades 0,1 respektive 0,7 procent högre.

Deutsche Bank har höjt riktkursen för Atrium Ljungberg till 84 kronor, från tidigare 80 kronor, efter bolagets bokslut. Rekommendationen för aktien är fortsatt behåll. Aktien noterades 0,7 procent högre till 83:80 kronor.

USA-börserna höll stängt på måndagen. USA-terminerna var svagt upp inför att veckans börshandel inleds i eftermiddag. Tisdagens amerikanska makroagenda är i likhet med den europeiska statistikagendan tunn.

Euroområdets finansministrar, som på måndagen träffades för att enas kring Grekland, får på tisdagen sällskap av kollegorna från de EU-länder som inte deltar i eurosamarbetet när Ekofin tar över stafettpinnen från eurogruppen.

Efter drygt tolv timmars förhandlingar nådde euroländernas finansministrar till slut enighet kring Grekland under natten till tisdag. Besked om att en överenskommelse hade nåtts började kablas ut strax före klockan fyra på tisdagsmorgonen.

Stödprogrammet uppgår totalt till 130 miljarder euro till och med 2014. För detta har Grekland gått med på en lång lista åtgärder inom budgetkonsolidering och strukturreformer. Många av dessa fanns redan med i det första stödprogrammet från maj 2010. Uppgörelsen beräknas pressa ned Greklands skuld till 120,5 procent av BNP till 2020.

En artikel i Financial Times nätutgåva bidrar dock till viss oro för fortsatta problem. Tidningen har tagit del av en "strikt konfidentiell" rapport om Greklands skuldutsikter som visar att stödpaketet för Grekland inte är tillräckligt stort. Rapporten varnar vidare för att de påtvingade besparingarna kan leda till stigande skuldandel genom försvagad ekonomi. Rapporten visar att i ett svagare scenario riskerar Greklands skuld endast att minska till 160 procent av BNP 2020.

"Ytterligare hinder återstår. Oro dröjer sig kvar huruvida den nya grekiska regeringen har vilja och drivkraft att genomdriva sparåtgärder när de har fått sitt räddningspaket", sade Jonathan Sudaria, handlare på London Capital Group, till Bloomberg News.

Vidare kommer Grekland att inleda skuldbytet för privata långivare de närmaste dagarna. Nedskrivningen blir 53,5 procent, jämfört med tidigare haircut på 50 procent.

"Vi väntar oss ett mycket högt deltagande", sade eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker.

Institutet of International Finance, IIF, kommer att sända över detaljerna i skuldbytesavtalet mellan privata kreditgivare och den grekiska staten till gruppens fullständiga styrkommitté för bedömning. I uttalandet noterar IIF att erbjudandet är konsistent med ett frivilligt avtal.

Nyhetsbyrån Direkt

Annons:

Denna artikel är äldre än 5 dagar och kan inte längre kommenteras

Ladda om sidan

Läser in kommentarer
					

Betygsätt kommentaren Tack! Snitt ( röster)
					  

Betygsätt kommentaren Tack! Snitt ( röster)
Annons:
SENASTE NYTT PÅ DI.SE
Annons:
Annons:

Dagens industri | 113 90 Stockholm | 08-573 650 00 | dise@di.se © di.se | Ansvarig utgivare: Peter Fellman | PUL | Cookies Följ oss på Google+ Följ oss via RSS Följ oss på Twitter Följ oss på Facebook Skicka mejl till dise@di.se

close

Anmäl kommentaren

Var vänlig och motivera din anmälan (valfritt)