close
Tillbaka

Läs artikeln när det passar dig bättre

Klockan

Placerarna alltmer optimistiska

Uppdaterad 2012-02-17 11:29. Publicerad 2012-02-16 16:49

Världens fondförvaltare ser allt ljusare på utsikterna. Deras syn på såväl bolagsvinster som ekonomisk tillväxt förbättrades kraftigt i februari. Också inflationsutsikterna steg. Det visar en global enkät.

”The Bulls are Back”, är namnet på februariutgåvan av Bank of America/Merrill Lynchs månatliga enkät med fondförvaltare världen över.

Annons:

”Tillväxtförväntningarna steg i alla regioner i februari, med det största lyftet i Japan”, skriver BofA/ML.

Förväntningarna på den globala tillväxten steg till den högsta nivån sedan juli 2011 och färre förvaltare tror på sjunkande bolagsvinster det närmaste året. Riskaptiten steg och ligger nu på den genomsnittliga nivån för de senaste tio åren.

Konkreta tecken på den ökade riskviljan är att placerarna har dragit ned på kontantandelen i sina portföljer och i större utsträckning tycker att företagen bör använda överskott i kassaflödet till att investera snarare än att stärka balansräkningen eller dela ut pengar. Förvaltarna har också ökat sin exponering i tillverknings- och banksektorerna, medan de viktat ned traditionellt defensiva sektorer som telekom och läkemedel.

Fortfarande är det övervikt för dem som tror att inflationen ska sjunka de närmaste tolv månaderna men övervikten har halverats. Andelen som tror på stigande räntor har också ökat och obligationer ses som övervärderade.

För den som vill gå på tvärs med marknaden konstaterar BofA/ML att man ska exponera sig mot Japan, eurozonen, banker, kraftbolag och telekomföretag och spekulera i nedgångar på tillväxtmarknaderna, USA, teknikaktier och råvaror.

I enkäten deltog 202 förvaltare från hela världen. Tillsammans förvaltar de tillgångar värda motsvarande 4.110 miljarder kronor.

Viktor Munkhammar viktor.munkhammar@di.se

Annons:

Denna artikel är äldre än 5 dagar och kan inte längre kommenteras

Ladda om sidan

Läser in kommentarer
					

Betygsätt kommentaren Tack! Snitt ( röster)
					  

Betygsätt kommentaren Tack! Snitt ( röster)
Annons:
SENASTE NYTT PÅ DI.SE
Annons:
Annons:

Dagens industri | 113 90 Stockholm | 08-573 650 00 | dise@di.se © di.se | Ansvarig utgivare: Peter Fellman | PUL | Cookies Följ oss på Google+ Följ oss via RSS Följ oss på Twitter Följ oss på Facebook Skicka mejl till dise@di.se

close

Anmäl kommentaren

Var vänlig och motivera din anmälan (valfritt)