close
Tillbaka

Läs artikeln när det passar dig bättre

Klockan

Dynastins arvtagerska vill inte samla på hög

Uppdaterad 2012-06-19 22:17. Publicerad 2012-02-16 10:05

ENGELSBERGS BRUK
Under uppväxten svor hon på att aldrig jobba i det bråkiga familje­företaget. Ändå sitter Viveca Ax:son ­Johnson där i dag, som ord­förande för Nordstjernan. Med makten, men också med en annan drivkraft: ­möjligheten att göra ­världen lite bättre. "Man kan inte samla på hög för sig själv i all evighet”, säger hon. 

Det går att fånga vilda kameler på många sätt. Men för att tämja dem finns bara ett:

Annons:
Viveca Ax:son Johnson

Ålder: 48 år.

Familj: Sambon Kurt Almqvist, vd för Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse för allmännyttiga ändamål.

Bor: Vasastan, Stockholm.

Uppdrag: Ordförande för Nordstjernan AB sedan 2007, vice ordförande 1997–2007. Ordförande för Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse för allmän­nyttiga ändamål. Styrelse­ledamot i Rostistella, Etac, FPG Media, det finländska holdingbolaget Antti Ahlström Perilliset och i familjestiftelsen bakom den nederländska offshore-koncernen Heerema. Enda näringslivsrepresentanten i regeringens framtids­kommission Sveriges stora utmaningar efter 2020.

Röstar på: ”Det skiftar.”

Utbildning: Klass 1–5 i Gustavsberg och Carlssons privatskola, klass 6–9 i ett flickinternat på engelska landsbygden, samhälls­vetenskaplig gymnasielinje i Stockholm och ett antal oavslutade kurser vid New Yorks universitet.

Tjänar: Drygt 4 Mkr /år, exklusive kapitalinkomster.

Förmögenhet: Ekonomiskt oberoende.

”I första hand handlar det om att få rädslan att släppa – både deras och min. Det gäller att komma dem lite närmare för var dag. Och så en dag, efter månaders slit, låg plötsligt filten kvar på ryggen. En annan dag kunde jag borsta pälsen!”

Viveca Ax:son Johnsons ögon lyser i kapp med de solbadande snökristallerna utanför släktgodset Engelsbergs bruk i Västmanland.

Om knappt två timmar är hon – fjärde generationens Ax:son Johnson, ordförande i maktbolaget Nordstjernan och i farföräldrarnas stiftelse för allmännyttiga ändamål – värdinna för semina­riet Den hotade publicistiken.

Men det var i öknen i Alice Springs i Australien som Viveca Ax:son Johnsons resa till familje­dynastin och affärerna började.

”Jag var 20 år och ville både upptäcka livet och kapa förtöjningarna till familjen och min bakgrund. Centrala Australien var väl så långt bort jag kunde komma.”

Viveca Ax:son Johnson gör inget halvdant.

Väl inne i familjearkivet tar hon av sig skorna, viker snabbt in benen ­under kroppen och berättar hur hon bilade över den väldiga kontinenten – från Townsville i öst till Sydney i söder, Perth i väst och rätt in i Alice Springs röda öken. Där blev hon kvar i tre år.

”Jag fångade in och tämjde vilda kameler.”

Efter ett otal försök hade hon två kamelhannar bundna vid sitt staket – sparkande, bitande och spottande.

”Uthållighet, vilja och jämnmod var mitt recept. Jag tillverkade packsedlar och sydde matpåsar. Den dagen som jag till slut vandrade i väg med mina två halvtama kameler, fullpackade med mat, vatten, kompass och gevär, var en stor inre seger!”

Den segern bär än.

”Under åren som jag levde ensam i öknen med mina kameler fann jag något, som jag inte tappat bort. En punkt som jag kan återvända till. Inte som ett reseminne utan en punkt i mig själv. Det är en känsla av att komma hem, en plats att vila i, och som jag tror att alla människor söker.”

Den inre kompassen har väglett henne många gånger under hennes snart 20 år i allmännyttans tjänst och 15 år i Nordstjernan.

Under hela din uppväxt gjorde du klart att du ”aldrig någonsin” skulle jobba i familjeföretaget. Du tog likväl över stafettpinnen som 33-åring och leder familjens snart 140-åriga miljardimperium tillsammans med din kusin Antonia Ax:son Johnson. Vad fick dig att ändra dig?
”Möjligheten att kunna göra världen lite bättre. De första generationerna var nästan besatta av företagandet. Jag vill öka familjens allmännyttiga engagemang. Att ha ena foten i näringslivet och den andra i en allmännyttig stiftelse, som använder bolagsvinster till att främja vetenskap och humaniora, är en fantastisk konstruktion.”

Varje person i varje generation måste hitta sin egen motivation, betonar Viveca Ax:son Johnson.

”Du får en fackla som du ska springa med en kort period och sedan lämna vidare. Som ledare för ett gammalt familjeföretag har du både gamla och nya generationer med dig hela tiden.”

Hon funderar ett varv till och konstaterar:

”Man kan inte samla på hög för sig själv i all evighet. Det som driver första och andra generationen är inte alls detsamma i tredje och fjärde.”

Stiftelsen skänker varje år cirka 40 miljoner kronor till allmän vetenskaplig forskning. Pengarna kommer från Nordstjernans innehav i ett tiotal företag, främst byggbolaget NCC. Investmentbolagets substansvärde uppgår till drygt 13 miljarder kronor och innehaven omsätter sammanlagt cirka 80 miljarder.

Stiftelsen har funnits i 65 år och är ovanlig så tillvida att den inte bara granskar och beviljar ansökningar utan också aktivt letar upp och driver egna projekt. Luckor där det finns arbete att göra, som ordföranden säger.

Viveca Ax:son Johnson ser sig själv som brobyggare. Hon fasar för ett fackidioternas rike och brinner för att skapa mötesplatser och ett gemensamt språk mellan olika sfärer i samhället. Därav nya verksamheter som seminarier, Axess tv-­kanal, Axess Magasin och delägarskap i tidskriften ­Fokus.

”Ju mer komplext vårt samhälle har blivit desto mer har vi människor specialiserat oss och desto mindre förstår vi vad som egentligen händer. Närings­liv, politik, kultur, vetenskap, religion och det civila samhället – alla de delarna måste finnas och kommunicera med varandra. Och än mer i dag! Det är bara att öppna tidningen så ser man en rädsla över vad som sker i omvärlden.”

Det personliga ansva­ret att hitta ett gränsöverskridande språk gäller alla makthavare.

”Näringslivets företrädare kan inte leva i sitt elfen­benstorn och tro att så länge som han eller hon skapar en god avkastning till ägarna är allt gott och väl.”

Varför inte?
”Ett bolag ska inte tänka på annat än att vara lönsamt och skapa tillväxt. Något annat vore början till undergången, så att säga. Men ska bolaget överleva långsiktigt räcker det inte med att det finns utbildad arbetskraft. Samhället måste vara stabilt på många fler områden och därför måste även företagsledare anstränga sig för att förstå vad som händer utanför den egna sfären. Man kan vara mentor, resa till andra delar i världen, engagera sig filosofiskt, politiskt eller kulturellt.”

En del hävdar att det är kapitalismen som har gått över styr och fått för mycket att säga till om. Håller du med?
”Det pratas mycket om kapitalismens kris och behovet av en version 4.0, men är det där skon klämmer? Kapitalismen har väl aldrig firat sådana triumfer som den gör just nu, även österut. Jag tror snarare att det är en maktordning som håller på att förändras och att ingen vet riktigt hur. Att Asien är på väg upp och väst kanske inte längre sitter högst upp på dynghögen skapar panik och rädsla. Så i grunden handlar det om en känsla av att inte ha kontroll längre.”

Ungefär som när man började högstadiet? Med mycket större skola, upplösta hierarkier och skåpnyckel i stället för fast klassrum var det ingen som visste vad som gällde och vilka man borde liera sig med.

Viveca Ax:son Johnson skrattar så det studsar mellan bruksarkivets väggar och 14.000 hyll­meter släktinformation.

”Kanske det. Den osäkra maktordningen i världen i kombination med teknologins frammarsch, detta att vi ska göra mer hela tiden och att vi ska vara så lyckade, gör att få stannar upp och reflekterar över vad som är viktigt i livet. Samtidigt som det individuella oberoendet och valfriheten har ökat är många mer vilsna och ensamma än någon­sin.”

I grunden behöver alla människor en förankring i det lokala, en berättelse att falla tillbaka på om varifrån vi kommer och vart vi är på väg, ­anser Nordstjernans ordförande.

”Men i dagens globala och urbana värld kan du skapa dig en ny identitet om och om igen. Är man inte religiös får man hitta den helhetsbilden på andra sätt.”

Vad hittar du din?
”I tystnaden.”

Tystnaden?
”Jag håller inte på med yoga eller meditation dagligen, men jag har sysslat mycket med tystnaden i mitt liv. En gång var jag tyst i fem veckor ­under en tremånaderskurs”, säger Viveca Ax:son Johnson och betonar:

”Att lyssna är viktigt, inte bara på andra utan också på sig själv. Vi har det här tjattret omkring oss hela tiden, och hör liksom inte ens när vi eller ­andra mår dåligt. Det är lättare att skylla på ­andra och fortsätta springa.”

Hurdant är ditt eget ledarskap?
”Delegerande med tydligt uppdelade arbetsuppgifter, och så tror jag mycket på direktkommunikation och motsatsernas förening. Tomas Billing, Nordstjernans vd, och jag är otroligt ­olika som personer men pratar konstant med var­andra.”

Tomas Billing, Marcus Storch, Mats Arnhög, Johan Björkman… Hur kommer det sig att du gärna väljer chefer och styrelseledamöter med lite udda karaktärer?
”Rekryteringen är kärnan i all verksamhet, särskilt i ett familjeföretag där du hela tiden jobbar med långsiktigheten. Det viktiga är att personerna tänker eget och vågar stå för sina åsikter – att de över huvud taget har en egen åsikt.”

Mesiga mähän och inställsamma jasägare göre sig icke besvär.

”Vi försöker inte från ägarhåll säga att det är den här företagskulturen som du ska anpassa dig till. Tvärtom, de är här för att vi behöver deras synpunkter. Det enda som jag inte accepterar är egentligen när man inte är rak.”

Johnsonsfärens före­tagshistoria rymmer ofantliga framgångar men också djupa kriser och personkonflikter.

Osämjan mellan familjemedlemmar uppstod redan under andra generationen, men kom upp till ytan först med den tredje. Det var när Vivecas far Bo Ax:son Johnson (bilden) blev tvungen att 1961 sälja sin halva av handelsbolaget A Johnson & Co till brodern och bergsingenjören Axel Ax:son Johnson för att få råd att skilja sig och ­kunna gifta sig med Vera Wicander, sedermera Vivecas mor. En domstol fastställde skilsmässopriset till 7 miljoner kronor. Bo fick 3 Mkr för sin andel i handelshuset, men arbetade kvar i familjeimperiet.

Brödernas motsättningar trappades upp de följan­de åren och när Bo 1979 efterträdde sin bror i Nordstjernan var det upp till honom och bergsingenjörens enda barn, Antonia Ax:son Johnson, att rida ut familje­striderna.

Det gick inte alls. Oenigheten om företagens framtid kulminerade när brorsdottern tvingades lämna Nordstjernans styrelse efter att handels­delen köpt Åhléns varuhus, som var konkurrenter till Nordstjernans NK-innehav.

Nio år senare dog Bo och sladdbarnet Viveca gjorde entré.

Du och Antonia beslutade att stryka ett streck över det förgångna och började samarbeta. Hur gick det till, rent konkret?
”Vi kände inte varandra, och när min pappa gick bort och hela strukturen var satt för fortsatt konflikt kände jag att det bara fanns en sak att göra: jag måste prata med Antonia. Så jag åkte till ­Skåne den sommaren och umgicks med henne. Efter några månader hade vi kommit fram till en gemen­sam vision om vart vi ville.”

I dag är kusinen inte bara en 20 år äldre släkting utan Viveca Ax:son Johnsons affärspartner och personliga vän.

”Det bråkades mycket under min uppväxt och jag förstod aldrig riktigt varför. I dag har jag bra kontakt med alla mina syskon. Det är jag väldigt glad för”, säger hon.

Är du lite av en medlartyp?
”Absolut. Mitt äldsta syskon, Frances Broman, är 21 år äldre än jag. När man som jag kommer på sluttampen fångar man upp allt som sker, inte minst det outtalade. Att lyssna, iaktta och för­söka förstå hur människor tänker blev mitt sätt att hantera situationen.”

Du återkommer ofta till ordet ”långsiktigt”. Vad betyder långsiktighet för dig?
”Talar vi stiftelsen handlar det om evigheten. Talar vi Nordstjernan är det avsaknaden av tidshorisont. Hittar man ett företag med en produkt som kan bli världsledande ska man hänga fast vid det. Man behöver ju inte sälja bolag för att tjäna pengar. När vi fick möjligheten att köpa 60 procent av Etac, som tillverkar rullstolar och andra handikapphjälpmedel, var vi förmodligen den enda friaren som kunde lova evig trohet.”

Nordstjernan vann bruden. Köpet av Etacs ­resterande 40 procent i fjol ser ordföranden som ­investmentbolagets mest intressanta affär ­under hela 2011.

Hur kommer det sig att du gick in i Lundin Petro­leums styrelse 2005?
”Adolf Lundin började sin karriär hos oss på Nynäs Petroleum en gång i tiden, så familjerna känner varandra. De har fått mycket negativ publi­citet, men jag tycker att de är skickliga affärsmän. Själv kände jag mig inkvoterad eftersom jag inte kan något om olja. De förnekade det febrilt, men jag tror ändå att det var så. Jag klev av två år sena­re när Nordstjernans ordförande Johan Björkman dog och jag valde att helt fokusera på Nordstjernan.”

Johan Björkman var Vive­ca Ax:son Johnsons mentor och nära vän. Att hon fick nys om honom är finansmannen Jan Stenbecks förtjänst.

”När jag skulle välja en representant till familjestiftelsen ville jag hitta någon utanför sfären. Jag pratade med en headhunter och Jan Stenbeck, och båda kom fram till samma namn: Johan Björkman. Jag bjöd på lunch, ställde frågan och Johan tackade ja på stående fot.”

Viveca Ax:son Johnson tystnar:

”Hans bortgång är den största motgången som jag haft det senaste årtiondet.”

Att du är emot kvinnlig styrelsekvotering är väl känt, men hur ser du som kvinna i en mansdominerad värld på kvinnlighet?
Viveca Ax:son Johnson funderar länge innan hon svarar att hon vill se människor som de är och aldrig identifierat vare sig andra eller sig själv i termer som man eller kvinna.

”Jag är uppvuxen med pojkar och män. Jag trodde att jag var kille tills jag säkert var tio år.”

Din mamma då?
”Hon förstärkte antagligen det draget. Hon var väldigt på, kan man säga, hade en fantastisk ­humor och gjorde själv alla de där manliga sakerna – jagade, seglade, körde rally och red fälttävlan. Vi kom varandra väldigt nära de sista åren.”

Vera Ax:son Johnson blev 86 år och dog av ­ålder hemma i sin egen säng 2009.

”Vi satt och pratade, och jag höll henne i handen när hon drog sista andetaget. Även mina bröder var där. Det var sorgligt men också vackert. Hon hade liksom bestämt sig.”

Viveca Ax:son Johnson själv är inte rädd för ­döden.

”Jag fick astma när jag var nio månader och var nära att dö flera gånger. Om det finns en röd tråd i mitt liv så är det att kunna andas fritt – både ­fysiskt och själsligt. Jag är i grunden introvert och hittar min inspiration och energi i tystnaden, en bok eller film snarare än i det sociala.”

Favoritförfat­tarna stavas Hermann Hesse, Leo Tolstoj och Haruki Murakami. Viveca Ax:son Johnson älskar även den klassiska dramaturgin i allt från Clint Eastwoods roller och filmer som Gladiator till det roman­tiska dramat Borta med vinden.

Själv mötte hon kärleken – svensken Fritz Rosen­örn-Lehn – i Australien.

”Han var där för att köpa kameler till Polisario-gerillan i Västsahara. Något vansinnigt Sida­projekt var det i alla fall, och vi träffades där runt kame­lerna.”

Paret flyttade hem till Sverige, gifte sig, drev ett skogs- och lantbruk vid Hallandsåsen i tre år och skilde sig 1993.

Samma år grundade Viveca Ax:son Johnson Insti­tutet för analytisk psykologi i Stockholm, i folkmun kallat Junginstitutet. Hon drev det i flera år men har själv har aldrig gått i terapi.

”Att pappa gick i psykoanalys redan på 1950-­talet var nog hans sätt att komma underfund med sig själv. Han blev aldrig bitter och var nyfiken in i det sista, men jag tror att det var svårt för honom att hitta människor att prata med. När han skulle gifta sig första gången gjorde han det i hemlighet i Kanada. Inte ens det vågade han berätta för sina föräldrar.”

Viveca Ax:son Johnson träffade sin nuvarande sambo Kurt Almqvist 1993. På frågan om de blev kära på jobbet svarar hon pass, och på frågan hur det kommer sig att de inte är gifta svarar hon med en motfråga:

”Varför skulle vi? Återigen, man måste utgå från sig själv och vad man tycker är viktigt. Jag är varken kristen eller med i kyrkan och att gå till rådhuset känns… sådär.”

Du fyller 50 nästa sommar. Hur kommer det sig att du inte har några barn?
”Det är privat. Men jag har fem syskon på pappas sida och nio syskonbarn, så jag har god förhoppning om att det finns en femte generation när min tid är över. Antonia och jag pratar mycket om detta.”

”Att inte kommunicera har varit en enorm svaghet i den här familjen. Man måste känna till sin historia och lära sig av den, men både Antonia och jag är ointresserade av att historien ska styra framtiden.”

Så lyckades också Nordstjernans ordförande bryta en över 50 år gammal familjefejd och hitta en väg där inga vägar till synes fanns. Fast det sistnämnda gjorde hon redan i mötet med de vilda djuren i Alice Springs.

Viveca Ax:son Johnson älskar djur och natur, men är allergisk mot allt med päls – utom kame­­­ler.

Johanna Saldert johanna.saldert@di.se

Annons:

Denna artikel är äldre än 5 dagar och kan inte längre kommenteras

Ladda om sidan

Läser in kommentarer
					

Betygsätt kommentaren Tack! Snitt ( röster)
					  

Betygsätt kommentaren Tack! Snitt ( röster)
Annons:
SENASTE NYTT PÅ DI.SE
Annons:
I dag 5,86 Pkt
2014-08-21 09:00 - 17:30
INX 0,29% 1 992,37

S&P 500

0,29%

Skapad 2014-08-21 22:16

Ny topp i USA

WALL STREET. Stark statistik lyfte det bredaste indexet till nytt all-time-high. (1)

I dag 60,36 Pkt
2014-08-21 09:00 - 17:30
DJI 0,36% 17 039,49

Dow Jones Industrial Average

0,36%

Skapad 2014-08-21 22:15

Banken lyfter

USA-BÖRSER: Stabiliseras efter svajig start. Bankjätten stiger trots rekordböter.

Annons:
I dag 3,25 Pkt
2014-08-21 09:00 - 17:30
OMXSPI 0,73% 447,16

OMXSPI

0,73%

Skapad 2014-08-21 17:30

Getinge stack

BÖRSEN. USA-siffror fick börsen att klättra, med Getinge i topp. (5)

USA-börser: Svajig start (16:38) Europabörser: Banken rusade 11,3 procent (17:47)

Annons:
Annons:

Etiketter i denna artikel

Annons:

Intensiv börshöst

Analys Klen tillväxt i Europa och tilltagande oro för Ukraina avgörande för börsen i höst.

Annons:
Vinnare och förlorare
17:29 % Senaste
Doro 12,27 31,10
Björn Borg 11,65 23,00
Stockwik Förvaltning 7,69 0,03
Karolinska Development B -13,95 18,50
VBG Group B -9,06 125,50
Nordic Mines -7,41 0,10
Fler världsindex
Nikkei 225 0,85% 15 586,20
Hang Seng Index -0,66% 24 994,10
FTSE 100 Index 0,33% 6 777,66
Frankfurt, DAX 30 0,93% 9 401,53
Paris, CAC 40 1,23% 4 292,93
Dow Jones Industrial Average 0,36% 17 039,49
NASDAQ Composite 0,12% 4 532,10
Mest analyserade bolag
Köp Neutr Sälj
Tele2 3 11 4
Ericsson 8 6 2
TeliaSonera 4 9 2
Nordea 6 5 0
Tieto 6 3 0
Nokia 4 2 1
Net Entertainment 5 1 0
Medivir 3 0 2
Addtech 3 1 0
Cavotec SA 1 2 1
Semafo Inc. 1 2 0
Lucara Diamond Corp 2 1 0
Crown Energy 0 3 0
Betsson 2 1 0
BioInvent 0 3 0
HiQ 2 1 0
Cybercom Group 1 2 0
INVISIO Communica... 0 3 0
Hexatronic Scandi... 0 3 0
North Chemical 0 3 0
Telegram

Dagens industri | 113 90 Stockholm | 08-573 650 00 | dise@di.se © di.se | Ansvarig utgivare: Peter Fellman | PUL | Cookies Följ oss på Google+ Följ oss via RSS Följ oss på Twitter Följ oss på Facebook Skicka mejl till dise@di.se

close

Anmäl kommentaren

Var vänlig och motivera din anmälan (valfritt)