close
Tillbaka

Läs artikeln när det passar dig bättre

Klockan

Därför väljer di.se bort Mäklarstatistik

Uppdaterad 2012-02-14 08:02. Publicerad 2012-02-14 07:45

Di.se lägger stor vikt vid att följa utvecklingen på bostadsmarknaden. Intresset är enormt. Hälften av alla hushåll äger sin bostad och bostaden är för de allra flesta livets största investering. Lägg till alla som överväger att köpa ett boende och alla som medvetet har valt att avstå och slutsatsen är given: Bostadsmarknaden rör och berör oss alla.

Som di.se har beskrivit tidigare (läs artikeln här) finns det i dag flera källor till information om bostadspriserna. Förutom SCB:s husprisstatistik och Mäklarstatistiks (något färskare, men mindre fullständiga) prisstatistik på hus och bostadsrätter finns även ett index över bostadsprisutvecklingen som KTH har tagit fram i samarbete med analysföretaget Valueguard, de så kallade Hox-indexen över priserna på bostäder, villor och bostadsrätter i de tre storstadsregionerna och i riket.

Annons:

Hur priserna på bostadsmarknaden utvecklas påverkar många svenskars konsumtions- och investeringsbeslut och svallvågorna från denna marknad, värderad till cirka 5.000 miljarder kronor*, ska inte underskattas. Den som ska göra en prognos över BNP-utvecklingen eller sia om det framtida börsklimatet kan inte runda bostadsmarknaden.

Vi har under senare år sett flera exempel i vår omvärld (USA, Spanien, Danmark och Irland) på hur ras på bostadsmarknaden blir en utlösande faktor i kriser som skakar om hela ekonomin.

I en sådan miljö är falsklarm (läs: omotiverade krigsrubriker) givetvis olyckliga. Det var därför inte särskilt lyckat när flera medier för en månad sedan gjorde ett stort nummer av att bostadsrättspriserna sjönk med 11 procent i december i fjol, när nedgången i själva verket bara var 0,4 procent om man tog hänsyn till alla bakgrundsfaktorer. Den första siffran kommer från Mäklarstatistik och den andra från Valueguard.

För di.se är samtidigt snabbhet A och O. Därför var det ingen optimal lösning när vi själva, baserat på samma pressmeddelande, helt undvek att skriva om den betydligt svajigare månadsstatistiken av kvalitetshänsyn.

Den metod som Mäklarstatistik själv beskriver som en styrka – enkla genomsnittspriser och glidande medelvärden av det som säljs – kan man tycka olika om. Men den blir ett problem när man snabbt vill kunna utläsa verkliga prisförändringar och få en bild av orsakerna.

Di.se vill i möjligaste mån göra just detta i stället för att riskera att beskriva skenförändringar i priserna. Som när andelen sålda Stockholmsobjekt varierar över tiden, vilket kan göra att priset på bostadsrätter i riket stiger samtidigt som priserna sjunker på alla stora delmarknader, enligt Mäklarstatistik. Eller som när (skid)säsongsmässiga faktorer gör att priserna pendlar kraftigt på bostadsrätter i Åre.

Tidigare tog bostadsstatistiken från Mäklarstatistik viss hänsyn till att antalet sålda objekt i olika regioner varierade i antal över tiden. Sedan årsskiftet görs ingen sådan viktning. Det finns därför anledning att tro att det i framtiden krävs ännu mer av den som ska tolka siffrorna från Mäklarstatistik.

Det finns givetvis nackdelar även med index. Det ställs stora krav för att ett index ska kunna spegla förändringar på bostadsmarknaden inte bara i dag utan också i framtiden. Ett index kan också vara mindre intuitivt och därmed svårare att ta till sig.

Men, vi tror att våra läsare är mer än mogna den uppgiften. Di.se väljer därför att göra som allt fler experter, exempelvis Riksbanken, BKN och Eurostat. Vi kommer i första hand att skriva om de månatliga bostadsprisförändringarna utifrån siffrorna från Valueguard och SCB. Samtidigt kommer Mäklarstatistik att fortsätta vara en källa till information exempelvis när det gäller snittpriser på objekt och prisutvecklingen på marknader utanför storstadsregionerna.

Valueguards bostadsprisindex släpps klockan 9.00 på tisdagen.

*Det uppskattade värdet på alla svenska privatägda bostäder, enligt Valueguard.

Linus Paulsson, chef för di.se

Linda Öhrn, nyhetschef på di.se

di.se dise@di.se

Annons:

Denna artikel är äldre än 5 dagar och kan inte längre kommenteras

Ladda om sidan

Läser in kommentarer
					

Betygsätt kommentaren Tack! Snitt ( röster)
					  

Betygsätt kommentaren Tack! Snitt ( röster)
Annons:
SENASTE NYTT PÅ DI.SE
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Putin borde skrämma mer

Analys Har marknaden underskattat hotet från Ryssland?

Annons:
Annons:
Vinnare och förlorare
17:29 % Senaste
multiQ International 16,67 0,77
Consilium 9,81 51,50
Nordic Mines 6,25 0,09
Midsona A -7,61 32,80
Stockwik Förvaltning -7,14 0,03
Fenix Outdoor International B -4,23 340,00
Dagens rapporter
Inget resultat
Fler världsindex
Nikkei 225 -0,23% 15 424,59
Hang Seng Index 0,00% 24 742,06
FTSE 100 Index 0,20% 6 819,75
Frankfurt, DAX 30 0,08% 9 470,17
Paris, CAC 40 0,34% 4 381,04
Dow Jones Industrial Average 0,11% 17 098,45
NASDAQ Composite 0,50% 4 580,27
Mest analyserade bolag
Köp Neutr Sälj
Tele2 3 11 4
Ericsson 8 6 2
TeliaSonera 4 9 2
Nordea 5 5 2
Tieto 6 3 0
Nokia 4 2 1
Net Entertainment 5 1 0
Addtech 3 1 0
Cavotec SA 1 2 1
Semafo Inc. 1 2 0
Lucara Diamond Corp 2 1 0
Betsson 2 1 0
BioInvent 0 3 0
HiQ 2 1 0
Medivir 1 0 2
Cybercom Group 1 2 0
Oniva Online Grou... 0 3 0
Hexatronic Scandi... 0 3 0
North Chemical 0 3 0
PledPharma 0 3 0
Telegram

Dagens industri | 113 90 Stockholm | 08-573 650 00 | dise@di.se © di.se | Ansvarig utgivare: Peter Fellman | PUL | Cookies Följ oss på Google+ Följ oss via RSS Följ oss på Twitter Följ oss på Facebook Skicka mejl till dise@di.se

close

Anmäl kommentaren

Var vänlig och motivera din anmälan (valfritt)