close
«Tillbaka
Spara artikel
Läs artikeln när det passar dig bättre

Klockan

Skriv ut

Svenska supermodellen: "Jag var aldrig snyggast i klassen"

Uppdaterad 2012-01-28 14:56. Publicerad 2012-01-28 14:30

18 år gammal tjänar Frida Gustavsson mer än de flesta svenska börs-vd:ar. Men Sveriges bäst betalda fotomodell är långt ifrån schablonen av en divig supermodell. En modeintresserad dataspelsnörd med arkitektdrömmar är en bättre beskrivning. För Di Weekend Mode berättar hon om sin raketkarriär
i modellvärlden.

Hon är lång, snygg och smal. Att Frida Gustavsson är fotomodell anar nog de flesta som ser henne när vi går in på Berns i Stockholm – hemmet för Mercedes-Benz Fashion Week – för att göra den här intervjun. Men vad som gör att just hon har blivit en av världens mest efterfrågade ­modeller de senaste åren kan hon själv inte svara på.

Annons:
Frida Gustavsson:
Ålder: 18 år.
Bor: Egen lägenhet i Vasastan i Stockholm och hyrd lägenhet på Manhattan
i New York.
Familj: Mamma, pappa och två bröder. Pojkvän som jobbar på reklambyrå
i Stockholm.
Bakgrund: Uppvuxen i Spånga väster om Stockholm. Slog som 16-åring igenom som modell internationellt. Har sedan dess gjort kampanjer och visningar för modehus som Dolce & Gabbana, Dior och Prada.
Utbildning: Tog examen i mode och design på S:t Martins Gymnasium i Sundbyberg i juni 2011.  Läste de teoretiska ämnena på distans, de praktiska i skolan.
Svensk favoritdesigner: Carin Rodebjer. ”Jag har något plagg från Rodebjer på mig nästan varje dag. Det känns som om hennes kläder är specialgjorda för mig. För killar tycker jag att Local Firm är bäst.”
Om Mercedes-Benz Fashion Week: ”Det är en hemtrevlig känsla. Det är som en klassåterträff där man träffar alla gamla kompisar och snackar skit.”

"Jag var aldrig den snyggaste tjejen i klassen. Men jag har väl ett utseende som fun­gerar på bild och på catwalken." 

Som ung satsade Frida Gustavsson på friidrotten. Hon var lovande häcklöperska, tränade fem gånger i veckan och vann flera SM  i stafett med sin klubb Bromma IF.

"Jag är uppväxt i en idrottsfamilj. Min pappa var handbollsmålvakt och båda mina bröder idrottade mycket. Men när jag var 14 år föll jag olyckligt i ett häcklopp och bröt lårbenet och båda armarna. Det skulle inne­bära ett års rehabträning att komma tillbaka och det pallade jag inte. Så då lade jag av."

En annan elitkarriär hägrade. Frida Gustavsson var bara tolv år gammal när en man från en modellagentur kom fram till henne första gången och frågade om hon ville testa lyckan som modell.

"Jag var på Ikea med min pappa. Då tyckte jag bara att det var läskigt och vi sa nej", berättar hon.

Två år senare, som 14-åring, blev hon på nytt approcherad av en modellscout från Stockholmsgruppen.

"Den gången var jag och shoppade på Hennes & Mauritz. Då var jag mer mottaglig. Jag hade börjat intressera mig för mode och skulle precis börja plugga mode och design på gymnasiet. Men tillsammans med Stockholmsgruppen bestämde vi att jag skulle vänta med att börja modella tills jag fyllt 15 år", säger hon.

Modellkarriären inleddes med en femveckorsvistelse i Japan.

"Det var ett bra sätt att börja på. Jag åkte dit på sommarlovet och tjänade bra med pengar. I Japan är de väldigt omhänder­tagande och organiserade. Alla tjejer bor på ett hotell och man blir hämtad med privatchaufför som kör en till de olika plåtningarna."

Ett år senare, nyss fyllda 16 år, fick Frida Gustavsson sitt stora genombrott när hon öppnade Valentinos visning under haute couture-veckan i Paris hösten 2009. Det ledde till en plåtning för italienska Vogue och sedan exploderade det. Den efterföljande säsongen var Frida Gustavsson en av de mest efterfrågade modellerna på de stora modehusens visningar under modeveckorna i Paris, Milano, London och New York.

"Det var helt galet. Jag gick 62 visningar min debutsäsong. Säsongen efter tror jag det var 75. Jag jobbade mer eller mindre dygnet runt. Det var visningar hela dagarna och på nätterna provade jag kläder för nästkommande dag. Jag skulle aldrig palla att jobba så i dag, men då visste jag inget annat. När jag kom hem till Stockholm sov jag i typ två dygn."

Att skolarbetet blev lidande kanske inte är så konstigt. Ändå lyckades Frida Gustavsson ta sin examen på modegymnasiet S:t Martins i Sundbyberg i somras med MVG i flera ämnen.

"I tvåan i gymnasiet var jag bara tre dagar i skolan. Det fungerade ändå tack vare att lärarna var snälla och lät mig sköta det mesta av skolarbetet på distans. Jag pluggade på flyg och hotell och mejlade in arbetsuppgifterna."

Med gymnasiestudierna avklarade är nu Frida Gustavsson fokuserad på sin modellkarriär. Hon är idag ett etablerat namn på modellhimlen och har tagit över rollen från Caroline Winberg som Sveriges internationellt mest eftertraktade modell. På branschsajten Models.com är Frida Gustavsson världens 20:e mest efterfrågade fotomodell. Ingen annan svenska finns med på listan.

"Idag är jag själv med och bestämmer vilka jobb jag ska ta. Förra säsongen gjorde jag runt 30 visningar och det blir väl något liknande den här säsongen. Jag kanske inte är med i alla städer, men det blir definitivt New York och Paris. Och Stockholm hoppas jag så klart på också, det vill jag verkligen, bara jag får ihop det med mitt schema."

Vad betyder Stockholms modevecka för dig?
"Det var här allt började. Det här blir min åttonde säsong på Berns, så vid det här laget känner jag nästan alla som är med. Hit kommer jag för att det är roligt och för att träffa några av mina bästa kompisar. Det är inget som bygger min karriär, men om jag kan hjälpa till att få lite mer uppmärksamhet till modeveckan och svenska designer så gör jag gärna det. Dessutom är det kul att se vilka nya personer och märken som dyker upp."

Tidigt i modellkarriären satte Frida Gustavsson upp två mål: att få göra en haute couture-visning för Dior och att plåtas för amerikanska Vogue. De målen har hon uppnått flera gånger om.

"Jag har gjort Diors couturevisningar sex säsonger nu. På samma sätt som en kille drömmer om att få provköra en Ferrari är det väl alla modeintresserade tjejers dröm att få bära en coutureklänning från Dior. Att bära en klänning som kan kosta upp­emot 3 miljoner euro, som har 15 meter släp och som tagit tusentals timmar att skapa är en overklig känsla."

Frida Gustavsson har dessutom blivit ­något av en musa åt amerikanska Vogues legendariska modechef Grace Coddington, vars tandemspel med den än mer mytomspunna chefredaktören Anna Wintour porträtterades i den prisade dokumentären The September Issue häromåret.

"Liksom alla andra i branschen har jag alltid sett upp till Grace Coddington. Hon skapar konstverk och lägger ned tid och energi på att berätta en historia. Att få vara delaktig i den processen är fantastiskt. Jag har fått följa med på middagar där Grace berättat om sitt makalösa liv. Hon började som modell på 1960-talet och sedan dess har hon jobbat med alla stora fotografer och modeller", berättar Frida Gustavsson.

Hon har varit med i så gott som varje nummer av amerikanska Vogue det senaste året. Hon tackar nej till nästan alla andra redaktionella modejobb.

"Får man vara med regelbundet i amerikanska Vogue finns det inget större behov att vara med någon annanstans. Det är en lyx som är få förunnad."

Plåtningarna för Vogue ger knappt något arvode alls – ändå är det de jobben som alla modeller vill ha.

”Att vara med i amerikanska Vogue är den bästa marknadsföring du kan få som modell. Det är så du bäst höjer ditt marknadsvärde för kommersiella jobb. Det är många pengakunder som vill ha Vogue-modellerna”, säger Frida Gustavsson.

”Pengajobb” det är vad hon och hennes bokare kallar de jobb som hon endast tar för pengarna. Hon kan då ta ett dagsarvode på uppemot 20.000 euro, 200.000 kronor. Och det är endast för arbetsinsatsen. Därutöver tillkommer royalty när bilderna används.

”Typiska pengajobb är kampanjer för asiatiska kunder och kataloger för större klädkedjor och varuhus”, säger hon.

En gång erbjöds Frida Gustavsson över 1 miljon kronor för en dags jobb – och nobbade.

”Ja, det kan ju tyckas knäppt. Men jag och mina bokare har en långsiktig plan för min karriär. Det finns olika stadier i en modells karriär. I början gäller det att synas överallt. Nu har jag etablerat mig på en nivå där det gäller att synas på rätt ställen och tacka nej till mycket. Om ett par år är jag kanske inte lika aktuell längre och då är det läge att göra mer pengajobb. Det är så man får ut det mesta av en modellkarriär.”

Förutom de imagehöjande modemagasinsjobben och pengajobben finns reklamkampanjer för större modehus. Dessa jobb ger både kredd och riktigt bra betalt. Frida Gustavssons största uppdrag hittills är att hon var med i den globala kampanjen för Pradas vinterkollektion. Just nu är hon aktuell i vårkampanjer för bland annat Mulberry, Sports Max och svenska Tiger.

Vad Frida Gustavsson tjänar på ett år vill hon inte säga, men att det rör sig om en ­årslön som skulle göra de flesta börs-vd:ar ­gröna av avund är uppenbart. Som 18-årig miljonärska, med världen som sitt arbetsfält och världskändisar i bekantskapskretsen är Frida Gustavssons liv långt från en vanlig svensk ton­årings.

”Man flyger business class, blir hämtad med privatchaufför och blir bjuden på kändisfester. Jag har sett många tjejer sugas upp i den världen. De spenderar sina pengar på bilar och dyra handväskor och lever ett jetsetliv. För mig har det varit viktigt att behålla fötterna på jorden och att inte hela min identitet ska vara att jag är modell. Det är också ett av skälen att jag valt att bo kvar i Stockholm.”

Trots sin ringa ålder framstår hon som väldigt mogen som människa.

”Jag har tagit hand om mig själv sedan jag var 15 år. Det gjorde att jag blev vuxen tidigt”, är hennes egen förklaring.

För ett år sedan köpte Frida Gustavsson en egen lägenhet i Vasastan i Stockholm – och betalade hela summan kontant.

”Jag gör inte av med så mycket pengar, utan investerar det mesta för framtiden. Just nu håller jag på att köpa en sjötomt på en ö i Stockholms skärgård, där jag ska bygga ett sommarhus när jag blir äldre.”

”Jag äger också en del aktier och fonder, men som börsen är just nu känns det bättre att investera i fastigheter och mark”, ­säger hon.

Frida Gustavsson hyr även en lägenhet på Manhattan i New York tillsammans med bästa kompisen, den polska supermodellen Monika ”Jac” Jagaciak (rankad åtta på ­Models.coms lista över världens hetaste foto­modeller).

”Jag jobbar mycket i New York och det är skönt att ha ett eget ställe där i stället för att bo på hotell. Men är jag ledig vill jag vara i Stockholm. Stockholm är mitt hem och min trygghet. Jag njuter verkligen när jag är här hemma, då vill jag helst umgås med familjen och min pojkvän.”

När Frida Gustavsson är ledig har hon en favoritsysselsättning: ­fantasydataspelet World of Warcraft. Hon tillhör de miljontals WoW-fans runt om i världen som betalar en månadsavgift för att få tillträde till det fiktiva Warcraft-universumet.

”Det var min storebror som introducerade mig för World of Warcraft. När jag var i 15-årsåldern satt vi uppe halva nätterna och spelade tills pappa förbjöd oss eftersom det påverkade skolarbetet. För ett år sedan tog jag upp spelandet igen när WoW kom i en ny expan­sion. Jag kan ägna hela dagar åt spelet när jag har möjlighet.”

Frida Gustavsson har nått spelets högsta nivå, 85, och hon kämpar på den mörka ­sidan i Warcraftvärldens stora krig mellan goda och onda.

”Min karaktär är en zombie, en ’undead’ av klassen ’rogue’, och har bland annat förmågan att bli osynlig”, säger hon och skrattar.

Trots att Frida Gustavsson är den mest efterfrågade svenska fotomodellen i den internationella modevärlden är hon ett så gott som okänt namn i Sverige utanför branschen.

”Jag ser inget som helst behov att bli något slags kändis. När jag är hemma vill jag oftast inte säga att jag är modell. Det är nästan så att man får skämmas för det i Sverige. Det finns så mycket fördomar och det är lätt att folk blir avundsjuka på att man får resa över hela världen och tjänar mycket pengar.”

Frida Gustavsson slog igenom utomlands och har arbetat utomlands sedan dess. De få gånger hon dyker upp i svenska sammanhang brukar det handla om antingen visningar på modeveckan, modeplåtningar åt magasinet Elle (som utsåg henne till Årets modell 2011) eller reklamkampanjer för Hennes & Mauritz (det enda svenska varumärke som har råd att anlita henne regelbundet utan kompisrabatt).

Att ha ett jobb där man helt och hållet blir bedömd utifrån sitt utseende är klart påfrestande, erkänner Frida Gustavsson.

”Innan jag blev modell var jag inte så utseendefixerad, men nu tänker jag hela tiden på vad jag har på mig för kläder, hur håret ser ut, hur jag rör mig. Jag har blivit självmedveten på ett sätt jag aldrig varit förut. Till och med när vi ska ta ett julkort med familjen tänker jag på var jag ska stå för att framhäva mina bästa sidor. Det är som en yrkesskada.”

Frida Gustavsson mäter 1,83 centimeter och har klädstorlek 34. Den mångåriga debatten om smala modeller som skapar komplex för vanliga tjejer tycker hon i mångt och mycket är relevant.

”Kanske skulle man sätta en 16- eller 18-årsgräns för modellerna, det skulle lösa en del problem. Många av de tjejer som går på visningarna är så unga att de inte ens kommit in i puberteten och då är det ju inte så konstigt att de är smala och saknar kvinnliga former.”

Hur stor är pressen att ni tjejmodeller ska vara smala?
”Visst finns det en press att man ska vara smal. Det händer att stylister går och klämmer på tjejer och säger att de måste banta ett par kilo på en vecka. Men det är inget som jag har drabbats av själv.”

Hur länge har du tänkt hålla på?
”På den här nivån max i tre år till. Sedan vill jag börja på universitetet, och fortsätta med modellandet vid sidan av. Min dröm är att plugga till arkitekt på UCLA-universitetet i Los Angeles. Jag har alltid varit intresserad av arkitektur och har blivit rund­visad på UCLA. Det vore fantastiskt om jag kom in där.” 

Annons:
Annons:
SENASTE NYTT PÅ DI.SE
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
”Prenumerera”
Vinnare och förlorare
11:41 % Senaste
Sweco A 3,24 136,90
SSAB B 3,23 24,63
MTG A 2,63 253,70
Axfood -2,37 144,00
Electrolux A -2,18 229,30
Melker Schörling -1,93 534,00
Världsindex
Nikkei 225 -0,94% 16 498,76
Hang Seng Index 0,11% 19 830,43
FTSE 100 Index 0,61% 6 173,84
Dax 30 0,89% 9 929,65
CAC 40 1,24% 4 378,82
Dow Jones Industrial Average -0,05% 17 492,93
NASDAQ Composite -0,08% 4 765,78
Mest analyserade bolag
Köp Neutr Sälj
Nordea 10 21 3
Ericsson 7 17 4
Nokia 10 4 0
Handelsbanken 0 6 7
Telia Company 5 5 2
Atlas Copco 6 4 2
Lucara Diamond Corp 8 1 0
Evolution Gaming ... 9 0 0
Assa Abloy 1 5 0
Tele2 3 3 0
Unibet 3 3 0
Medivir 0 5 0
Opus Group 1 4 0
NetEnt 1 3 0
Bilia 3 1 0
Pandox 0 4 0
Inwido 3 1 0
Concentric 4 0 0
SAS 3 1 0
Semafo Inc. 1 2 0
Telegram
Bästa bolåneräntorna
Annons:

Ersättning fakturaköp

Ditt kreditbetyg Ersättningsnivå*
AAA 98,66%
AA 98,33%
A 97,89%
B 97,36%
C 96,85%

*Genomsnitt april 2016

samarbete med fakturino.se

RESEVALUTOR

samarbete med forex
Börskoll
HMED
9,41
MSON A
-11,57
VALUTAKOLL
Valutakollen
SEK/
Börskoll

 Nyhetstips: 08-573 650 50 - dise@di.se | Växeln: 08-573 650 00 | Kundtjänst/prenumerationsärenden: 08-573 651 00 | Dagens industri | 112 60 Stockholm | © di.se | Ansvarig utgivare: Lotta Edling | PUL | Cookies Följ oss på Google+ Följ oss via RSS Följ oss på Twitter Följ oss på Facebook Skicka mejl till dise@di.se

close

Anmäl kommentaren

Var vänlig och motivera din anmälan (valfritt)