close
«Tillbaka
Spara artikel
Läs artikeln när det passar dig bättre

Klockan

Skriv ut

Bankjätte tror på revansch för ädelmetaller

Uppdaterad 2012-01-16 21:11. Publicerad 2012-01-16 16:09

Den svaga perioden i guldpriset det fjärde kvartalet 2011 beror i huvudsak på skepticism bland förvaltare. Men guldet kommer sannolikt att fortsätta sin uppåtgående trend under årets lopp.

Det skriver Commerzbank i en analys på måndagen, som även ger en positiv bild av utvecklingen i silverpriset 2012.

Annons:

"Vi ser den svaga fasen på guldmarknaden som tillfällig eftersom den i huvudsak kan förklaras av den överdrivna euforin vi såg de föregående månaderna. Fortsatt tillväxt i investeringsefterfrågan och nytt intresse från centralbanker, tillsammans med en endast måttlig utbudsexpansion, borde guida guldpriset tillbaka till den långsiktiga uppåttrenden. Vid slutet av 2012 borde den återigen ha nått 1.900 dollar per uns", tror Commerzbank.

Under de närmaste månaderna räknar dock banken med att guldpriset till stor del kommer att röra sig sidledes. Bland annat pekar analytikerna på att fysisk efterfrågan i Indien, världens största konsument, har bromsat in betydligt jämfört med förra året. Enligt Bombay Bullion Association, var guldimporten under det fjärde kvartalet 2011 56 procent lägre än samma period föregående år, på 125 ton.

"Efterfrågan kommer sannolikt att fortsätta vara dämpad under inledningen av det nya året", spår Commmerzbank.

I stället räknar analytikerna med att prisuppgången kommer att ta fart i vår eftersom långsiktiga stöttande faktorer är intakta.

Guldets bärkraft kommer enligt banken att komma från fortsatt tillväxt i investeringsefterfrågan, som de senaste åren har blivit en allt mer viktig faktor och för närvarande utgör cirka 40 procent av den totala efterfrågan.

"Initialt var det i huvudsak ETF:er som registrerade stora inflöden. De senaste åren är det dock mer konventionella investeringar i guldtackor och mynt som" har varit i rampljuset", står det i analysen.

Denna "konventionella" typ av investering används i ännu större utsträckning i utvecklingsekonomier, som upplever stark efterfrågetillväxt i takt med att inkomsterna stiger och konsumenterna föredrar tackor och mynt före smycken.

Commerzbank ser även den offentliga sektorn som ett viktigt prisstöd. 2011 blev centralbanker och regeringar nettoköpare för första gången på 20 år, en trend som väntas fortsätta framöver.

Vad gäller silver tror banken att metallen kan få nytt stöd från spekulativa finansiella investerare som förra året minskade sina spekulativa positioner kraftigt. Nettolånga positioner minskades med mer än 80 procent 2011, motsvarande en försäljning av 3.500 ton silver.

Även börshandlade fonder uppbackade av silver har noterat utflöden, och Commerzbank ror att det finns en "stor potential för återhämtning på båda sidor, om sentimentet bland marknadsaktörer skulle förbättras".

Även försäljningen av mynt minskade betydligt under andra halvåret 2011, men redan i början av januari 2012 har försäljningen ökat kraftigt.

Utöver det pekar banken på att industriefterfrågan troligen återhämtade sig något 2011 och borde fortsätta vara robust 2012 i spåren av den ekonomiska återhämtning som banken väntar sig.

Vid slutet av 2012 räknar Commerzbank med att ett uns silver kommer att kosta 38 dollar per uns.

Annons:
Annons:
SENASTE NYTT PÅ DI.SE
Annons:
Annons:
Annons:

 Nyhetstips: 08-573 650 50 - dise@di.se | Växeln: 08-573 650 00 | Kundtjänst/prenumerationsärenden: 08-573 651 00 | Dagens industri | 112 60 Stockholm | © di.se | Ansvarig utgivare: Lotta Edling | PUL | Cookies Följ oss på Google+ Följ oss via RSS Följ oss på Twitter Följ oss på Facebook Skicka mejl till dise@di.se

close

Anmäl kommentaren

Var vänlig och motivera din anmälan (valfritt)